Ripple заяви, че банките в САЩ ще искат да използват криптовалутата XRP след частична победа в борбата със SEC

  • Ripple е уверена, че американските банки ще започнат да искат да използват XRP за трансгранични трансакции, след като съдия даде на фирмата частична победа в борбата ѝ срещу Комисията по ценните книжа и борсите, заяви главният съветник Стю Алдероти пред CNBC.
  • Съдията постанови, че XRP, криптовалута, с която Ripple е тясно свързана, сама по себе си не е непременно ценна книга, в развитие със сериозни последици за индустрията на цифровите активи.
  • Това обаче не беше пълна победа за Ripple – съдията също така постанови, че продажбите на XRP от Ripple на институционални купувачи се считат за нерегистрирани продажби на ценни книжа.

Приемане на Ripple

Блокчейн стартъпът Ripple е уверен, че американските банки и други финансови институции в страната ще започнат да проявяват интерес към приемането на XRP в трансгранични плащания, след като знаково решение определи, че токена сам по себе си не е непременно ценна книга.

Базираната в Сан Франциско компания очаква да започне разговори с американски финансови фирми за използването на продукта си On-Demand Liquidity (ODL), който използва XRP за парични преводи, през третото тримесечие, заяви Стю Алдероти, главен юрисконсулт на Ripple, в интервю за CNBC миналата седмица.

Миналата седмица съдия от Ню Йорк постанови преломно за Ripple решение, определяйки, че XRP, криптовалута, с която Ripple е тясно свързана, сама по себе си „не е непременно ценна книга на лице“, оспорвайки отчасти исковете на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ срещу компанията.

През последните три години Ripple се бори с Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) във връзка с твърденията на агенцията, че Ripple и двама нейни ръководители са извършили незаконно предлагане на стойност 1,3 млрд. долара чрез продажби на XRP. Ripple оспорва твърденията, като настоява, че XRP не може да се счита за ценна книга и по-скоро прилича на стока.

Последици от делото

В резултат на делото бизнесът на Ripple пострада, като компанията загуби поне един клиент и инвеститор. MoneyGram, американският гигант в областта на паричните преводи, се отказа от партньорството си с Ripple през март 2021 г.

Междувременно Tetragon, британски инвеститор, който преди това подкрепи Ripple, продаде дела си обратно на Ripple, след като безуспешно се опита да съди компанията, за да изкупи парите си.

Запитан дали решението означава, че американските банки ще се върнат към Ripple, за да използват нейния продукт ODL, Олдероти каза: „Това означава, че американските банки ще се върнат към Ripple: „Мисля, че отговорът на този въпрос е „да“.

Ripple също използва блокчейн в своята дейност за изпращане на съобщения между банките, нещо като алтернатива на Swift, базирана на блокчейн.

„Мисля, че се надяваме, че това решение ще даде на клиентите на финансовите институции или на потенциалните клиенти комфорт поне да дойдат и да започнат да водят разговор за това какви проблеми изпитват в бизнеса си, реални проблеми по отношение на преместването на стойност през границите, без да се налагат неприлични такси“, каза Олдероти пред CNBC в петък.

„Надяваме се, че това тримесечие ще предизвика много разговори с клиенти в САЩ и се надяваме, че някои от тези разговори действително ще се превърнат в реален бизнес“, добави той.

Сега Ripple получава по-голямата част от бизнеса си извън САЩ, като преди това Олдероти заяви пред CNBC, че „[Ripple], неговите клиенти и приходите му се движат извън САЩ, въпреки че все още имаме много служители в САЩ“, добави той.

Ripple има над 900 служители в световен мащаб, като приблизително половината от тях са базирани в САЩ

XRP е криптовалута, която Ripple използва, за да пренася пари през границите. Понастоящем тя е петата по големина криптовалута в обращение с пазарна капитализация от 37,8 млрд. долара.

Компанията използва токена като „мостова“ валута между преводите от една фиатна валута в друга – например американски долари към мексикански песо – за да реши проблема с необходимостта от предварително захранване на сметките от другата страна на превода, за да се изчака обработката на парите.

Ripple твърди, че XRP може да позволи движението на пари за част от секундата

Все пак решението не е пълна победа за Ripple. Въпреки че съдията заяви, че XRP не е ценна книга, той също така каза, че някои продажби на токена се квалифицират като сделки с ценни книжа.

Например около 728,9 млн. долара от продажби на XRP на институции, с които компанията е работила, са били квалифицирани като ценни книжа, каза съдията, като заяви, че е имало общо предприятие, очакване за печалба.

Алдероти призна, че това не е пълна победа за Ripple и че компанията ще проучи решението своевременно, за да види как то се отразява на бизнеса ѝ.

„Тя [съдия Анализа Торес] установи – въпреки че ние не бяхме съгласни с нея – че нашите по-ранни продажби директно на институционални купувачи са имали характеристиките на ценна книга и е трябвало да бъдат регистрирани“, каза той.

Той каза, че бизнесът на Ripple в сегашния му вид няма да бъде засегнат от този компонент на решението, тъй като клиентите му се намират предимно извън САЩ

„Ще проучим решението на съдията, ще разгледаме нуждите на нашите клиенти, за да разгледаме пазара, и ще видим дали тук има ситуация, която отговаря на четирите ъгъла на това, което съдията е установил, когато става въпрос за институции“, каза той.

Още от блога на Crypto365:

Бутерин от Етериум издава указания за мащабиране, поверителност и сигурност на портфейла

Спадът на криптовалутите през уикенда изнерви инвеститорите

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Фалшиви новини, генерирани от изкуствен интелект, предизвикват слухове за оставката на Гари Генслър

Виж следваща

Китове депозираха 250 млн. долара на борсите

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.