Какво означава да копаем биткойн?

Миньорите получават заплащане за работата си като одитори. Те вършат работата по проверка на легитимността на транзакциите с биткойни. Тези действия имат за цел да се предотвратят измами на потребителите на биткойн и е замислена от основателя на биткойн Сатоши Накамото. Чрез проверка на транзакциите миньорите помагат да се предотврати „проблемът с двойното харчене“.

Заради това Биткойн се нарича децентрализирана система, защото верифицирането на транзакциите се случва от различните участници, но те нямат достъп до самите транзакции, което го прави защитена шифрована система.

Проблем с двойно харчене

Двойното харчене е сценарий, при който собственик на биткойн харчи незаконно един и същ биткойн два пъти. С физическата валута това не е проблем: след като подадете на някого банкнота от 20 долара, за да купи бутилка водка, вече нямате такава банкнота, така че няма опасност да използвате същата тази банкнота от 20 долара, за да си купите билети за тото.

Въпреки че съществува възможност за фалшиви пари в брой, това не е точно същото като буквално харчене на един и същи долар два пъти. С цифровата валута, както обяснява речникът на Investopedia, „съществува риск притежателят да направи копие на цифровия жетон и да го изпрати на търговец или друга страна, като запази оригинала“.

Какъв компютър ми трябва за да копая биткойн – вижте тук.

Да предположим, че сте имали една законна банкнота от 20 долара и една фалшива от същите тези 20 долара. Ако се опитате да похарчите както истинската сметка, така и фалшивата, някой, който си направи труда да разгледа серийните номера на двете банкноти, щеше да види, че те са един и същ номер и следователно един от тях трябва да е фалшив. 

Това, което прави миньорът на биткойни, е аналогично на това с бакнотите – те проверяват транзакциите, за да се уверят, че потребителите не са се опитали незаконно да харчат един и същ биткойн два пъти. Това не е перфектна аналогия – ще обясним по-подробно по-долу.

След проверена транзакция на Биткойн

След като миньорите са проверили транзакции с Bitcoin на стойност 1 MB (мегабайт), известни като „блок“, тези миньори имат право да бъдат възнаградени с количество биткойни (повече за биткойн наградата по-долу също). 

Ограничението от 1 MB е зададено от Сатоши Накамото и е въпрос на спор, тъй като някои миньори смятат, че размерът на блока трябва да бъде увеличен, за да се съберат повече данни, което ефективно би означавало, че биткойн мрежата може да обработва и проверява транзакциите по-бързо.

Обърнете внимание, че потвърждаването на транзакции на стойност 1 MB могат да направят отговарящите на условията – не всеки, койтo проверява транзакциите, ще получи възнаграждение.

Теоретично 1MB транзакции могат да бъдат толкова малки, колкото една транзакция (макар че това изобщо не е обичайно) или няколко хиляди. Зависи от това колко данни заемат транзакциите.

„Така че след цялата тази работа по проверка на транзакциите, все още може да не получа никакъв биткойн за това?“

Това е вярно. За да печелите биткойн, трябва да отговаряте на две условия. Едното е въпрос на усилия; другото е въпрос на късмет:

  1. 1. Трябва да проверите транзакции в размер на ~ 1 MB. Това е лесната част.
  1. 2. Трябва да сте първият миньор, който ще стигне до правилния отговор или най-близкия отговор на математическия проблем. Този процес е известен също като доказателство за работа (proof of work). С други думи колкото по-силни машини имате толкова  е по-голям шанса да спечелите. 

„Какво означава правилният отговор на математически проблем?“

Добрата новина: Не се включва напреднала математика или изчисления. Може би сте чували, че миньорите решават трудни математически проблеми – това не е точно така. Това, което всъщност правят, се опитват да бъдат първият миньор, който излезе с 64-цифрено шестнадесетично число („хеш“), което е по-малко или равно на целевия хеш. По същество това са догадки.

Лошата новина: Това е предположение, но тъй като общият брой възможни предположения за всеки от тези проблеми е от порядъка на трилиони, това е изключително трудна работа. 

За да решат първо проблем, миньорите се нуждаят от много изчислителна мощ. За да копаете успешно, трябва да имате висок „хешрейт“, който се измерва като мегахашове в секунда (MH/s), гигахаши в секунда (GH/s) и терахаши в секунда (TH/s).

Това са много хашове.

Ако искате да прецените колко биткойни бихте могли да копаете с хешрейта на вашата машина за копаене, сайтът Cryptocompare предлага полезен калкулатор.

https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/btc?HashingPower=15&HashingUnit=TH%2Fs&PowerConsumption=0&CostPerkWh=0&MiningPoolFee=1

В миналото дори вашият компютър е могъл да свърши работа, но днес трябва да имате доста добър компютър, за да сте конкурентни на пазара и да изкарвате пари с копаене на биткойн. 

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Има ли регулации за БИТКОЙН в България?

Виж следваща

Как Китай регулира криптовалутите?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.