Как Китай регулира криптовалутите?

Китайската централна банка e заявила, че всички транзакции с крипто са против закона и забраняват дигиталните активи като Bitcoin.

„Свързаните с виртуалната валута стопански дейности са незаконни финансови дейности“, заяви Китайската народна банка и предупреди, че „сериозно застрашава безопасността на активите на хората“.

Китай е един от най-големите търговски пазари на крипто в света.

Когато Китай предприеме действие, това се усеща от пазара.

Цената на биткойн падна с повече от 2000 $ (1460 паунда) вследствие на китайското съобщение.

Това е най-новото в националнаа репресия на Китай срещу това, което той вижда като нестабилна, спекулативна инвестиция в най-добрия случай – и начин за пране на пари в най-лошия случай.

Първата официална забрана от Китай

Биткойн се гмурка, докато Китай се бори с крипто. Търговията с криптовалута е официално забранена в Китай от 2019 г., но продължава онлайн чрез чуждестранни борси. Тази година обаче имаше сериозни репресии.

През май китайските държавни интуиции предупредиха купувачите, че няма да имат защита, за да продължат да търгуват с биткойн и други валути онлайн, тъй като държавните служители се зарекоха да увеличат натиска върху индустрията.

През юни той каза на банките и платежните платформи да спрат да улесняват транзакциите и издаде забрани за „добив“ на валутите – търговията с използване на мощни компютри за правене на нови монети.

Спиране на търгуването с крипто

Но съобщението от петък е най-ясният показател, че Китай иска да спре търговията с криптовалута във всичките й форми. В изявлението става ясно, че тези, които са замесени в „незаконни финансови дейности“, извършват престъпление и ще бъдат съдени.

И чуждестранните уебсайтове, предоставящи такива услуги на китайски граждани онлайн, също са незаконна дейност, се казва в него.

Технологията в основата на много криптовалути, включително биткойн, разчита на много разпределени компютри, които проверяват и проверяват транзакциите в гигантска споделена счетоводна книга, известна като блокчейн.

Като награда, нови „монети“ се раздават на случаен принцип на тези, които участват в тази работа – известна като крипто копаене.

Евтините цени на енергия и суровини в Китай

Китай, със своите сравнително ниски разходи за електроенергия и по-евтин компютърен хардуер, отдавна е един от основните световни центрове за добив.

Дейността е толкова популярна там, че геймърите понякога обвиняват индустрията за глобален недостиг на мощни графични карти, които миньорите използват за обработка на криптовалути.

Репресиите от Китай вече удариха минната индустрия.

През септември 2019 г. Китай представлява 75% от световното потребление на биткойн енергия. До април 2021 г. това е спаднало до 46%.

Още от блога на Crypto365:

Инвеститорите в биткойн „купуват на дъното“, тъй като BTC се приближава до 40 хил. долара и печели 16% за по-малко от 24 часа

200 милиарда долара заличени от пазарната капитализация на криптовалутите след нахлуването на Русия в Украйна

Уорън Бъфет инвестира 1 милиард долара в необанка, подкрепяща биткойн, и се отказва от акциите на Visa и Mastercard

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Какво означава да копаем биткойн?

Виж следваща

ALIEXPRESS спира да продава копачки за крипто

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.