Как предложението на SEC за промяна на една дефиниция може да „убие“ DeFi

Агенцията иска да разшири определението за „дилър“.

На пръв поглед дребни промени в политиката могат да имат непредвидени последици. Да вземем за пример петролния разлив на Exxon Valdez през 1989 г., който накара държавите да държат операторите на танкери отговорни за бъдещи петролни разливи. В отговор на това поне една петролна компания възложи доставките на нефт на независими кораби със съмнителни записи, което парадоксално увеличи потенциала за бедствие.

Същото важи и за предложеното тази седмица от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ правило за електронна търговия с американски държавни облигации. Предложената промяна в определението за „дилър“, забутана в бележка под линия, може да разклати децентрализираното финансово крило на крипто, без изобщо да споменава DeFi.

Както е обяснено от ръководителя на отдела за политика на Blockchain Association Джейк Червински в Twitter, правилото, както е предложено, „ще разшири определението за регулирани „дилъри“, за да включи хора, които „използват пасивни стратегии за създаване на пазари“, които имат „ефект на предоставяне на ликвидност“ на други.

Но почакайте, не е ли точно това начинът, по който работи DeFi?

DeFi, съкратено от „децентрализирано финансиране“, е широкият термин, използван за блокчейн приложения, които позволяват на хората да заобикалят финансовите посредници. Можете да давате и заемате активи без банка и да разменяте токени без брокер.

Последното е различно от, да речем, Coinbase или Binance, които всъщност поемат попечителство над активи от името на потребителите; в DeFi вие държите собствените си активи през цялото време. Протоколите на автоматизираните маркет мейкъри (AMM) дори позволяват на хората да разменят един актив за всеки друг, регистриран на борсата, дори ако няма някой друг от другата страна на тази конкретна сделка. (Може да искате да размените Axie Intinity за ApeCoin, но никой с APE не иска AXS.)

Но за да се осъществи действителна размяна на токени по децентрализиран начин на АММ, се изисква огромно количество ликвидност, т.е. налични парични средства. Протоколите DeFi стимулират хората да заключват токените си в трезори – така че борсата да може временно да черпи от тях, за да улесни сделките – като им дават награди под формата на цифрови активи.

Сега можете да видите как това може да е лошо за DeFi.

Главният юрисконсулт на Делфи Диджитал Габриел Шапиро написа в Туитър: „SEC ще твърди, че всички [автоматизирани доставчици на ликвидност на маркет мейкъри] са нерегистрирани дилъри. Това би било все едно да се твърди, че всички миньори на биткойни са [доставчици на услуги за виртуални активи] – ако се приложи, това ще убие технологията“.

Комисарят на SEC Хестър Пиърс, която често е в противоречие с колегите си по въпросите, свързани с цифровите активи, също има опасения, макар че и тя не споменава DeFi. По-конкретно, тя пита дали разширеното определение може да доведе до изчерпване на ликвидността.

„По-разнообразният набор от доставчици на ликвидност също така е от полза за устойчивостта на пазара; когато един вид доставчик на ликвидност не желае да се намеси, друг може да бъде в състояние да запълни празнината“, пише тя. „Пазар, на който цялото предоставяне на ликвидност е съсредоточено в шепа големи дилъри, регулирани по традиционния модел – който предложението изглежда благоприятства – може да влоши пазарната ликвидност, без да увеличи устойчивостта на пазара.“

Нещо повече, макар че стимулът за промяната изглежда е да се намали рискът, произтичащ от доставчиците на ликвидност със свръхвисока степен на задлъжнялост, тя твърди, че не бива да се притесняваме твърде много: „Пазарите всъщност са по-устойчиви като цяло, когато отделните фирми знаят, че могат да се провалят и че ако се провалят, никой няма да ги спаси.“

Привържениците на Web3 не искат DeFi да фалира. Ето защо те обръщат внимание на дребния шрифт.

Научете повече от блога на Crypto365:

Какво означава да копаем биткойн?

Крипто зима 2022: Ето какво очакват ветераните от крипто индустрията

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Очаква се ретест, но повечето анализатори очакват цената на Биткойн да се повиши много повече

Виж следваща

Парламентът на ЕС гласува за правила, нарушаващи неприкосновеността на Биткойн

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.