Парламентът на ЕС гласува за правила, нарушаващи неприкосновеността на Биткойн

Предложените мерки ще се противопоставят на трансферите на биткойн и криптовалути между самостоятелно хоствани портфейли и ще изискват от фирмите да идентифицират изпращача и получателя.

Законодателите от Европейския съюз гласуваха в четвъртък в подкрепа на режим за фактическо наблюдение на транзакциите с биткойн и криптовалути, тъй като регионът се стреми да събира информация за идентификация на преводите между частни портфейли, които се съхраняват сами.

Комисиите на ЕС по икономически и парични въпроси (ECON) и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) гласуваха за разширяване на обхвата на изискванията за борба с изпирането на пари, които понастоящем се прилагат за фиатни плащания над 1000 евро (1115 USD), до сектора на криптовалутите. Правилата обаче отменят долната граница за плащанията в биткойн и криптовалута, така че страните по трансакции с всякакъв размер ще трябва да бъдат идентифицирани.

Правилата се отнасят и до портфейлите, чиито частни ключове се държат от собственика на средствата, обикновено наричани „selfhosted“ или „self-custody“ портфейли, и изискват от фирмите, занимаващи се с криптовалути, да проследяват лицата, извършващи трансакции с криптовалута извън техните клиенти. Този ход би могъл да има някои осезаеми, обезпокоителни последици.

Брайън Армстронг, съосновател и главен изпълнителен директор на Coinbase, сподели в Twitter опасенията си относно новите правила преди гласуването, като ги нарече „предложение, насочено срещу иновациите, неприкосновеността на личния живот и правоприлагането“.

„Всяка крипто транзакция (а не само тези с праг от 1000 евро, както е при фиатните) ще бъде „допустима за правилата за пътуване“, написа вчера Армстронг в Туитър. „Това означава, че преди да можете да изпращате или получавате криптовалута от самостоятелно хостван портфейл, Coinbase ще бъде задължена да събира, съхранява и проверява информация за другата страна, която не е наш клиент, преди да бъде разрешен трансферът.“

Днес главният технически директор на Bitfinex Паоло Ардоино повтори коментарите на Армстронг, като заяви отново, че законодателството води до тежки рискове за сигурността и нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

„Изискването към доставчиците на крипто услуги да събират и проверяват лични данни, свързани с трансфери на самостоятелно хоствани портфейли, поражда сериозни опасения за данните и неприкосновеността на личния живот и представлява голяма крачка назад за човешките права“, написа Ардоино в Туитър. „Надявам се, че комисията по икономически и парични въпроси ще изготви текст, който ще стимулира иновациите, прозрачността, както и защитата на потребителите в ЕС.“

През декември посланиците на ЕС се споразумяха за мандат за водене на преговори с Европейския парламент по предложение за разширяване на обхвата на правилата за информация, придружаваща прехвърлянето на средства на някои криптовалути. Бяха въведени изисквания за прехвърляне на криптовалути между доставчици на услуги и самостоятелно хоствани портфейли.

„Днешното споразумение е важна стъпка към преодоляване на пропуските в нашите финансови системи, които злонамерено се използват от престъпниците за изпиране на незаконни печалби или за финансиране на терористични дейности“, заяви тогава Андрей Ширцел, министър на финансите на Словения. „Криптоактивите са все по-застрашени от използване за пране на пари и за престъпни цели и се радвам, че Съветът успя да постигне бърз напредък по това спешно предложение.“

Противно на общоприетото схващане обаче биткойн не е най-добрият инструмент за работа на престъпниците. Съоснователят на компанията за блокчейн анализ Chainalysis Джони Левин обясни пред сенатор Елизабет Уорън по-рано този месец, че прозрачността на Биткойн затруднява прикриването на дейността на недобросъвестните участници и дава възможност на компании като неговата да работят с правоприлагащите органи за проследяване на средства с незаконен произход.

Освен това използването на BTC в престъпна дейност също не е повишено.

Това явление представлява все по-малък дял от общата дейност с криптовалути, като наскоро достигна 0,15% от общия обем на трансакциите, според доклад на Chainalysis.

Предложението, гласувано днес от комисиите, все още се нуждае от одобрението на парламента и Съвета на ЕС, за да влезе в сила като закон, според доклад на CoinDesk.

Научете повече от блога на Crypto365:

Ето какво ще сигнализира за ново рали на Bitcoin (BTC) според анализаторската компания Santiment

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Как предложението на SEC за промяна на една дефиниция може да „убие“ DeFi

Виж следваща

Готов ли е Биткойн за Ралито до 150К долара?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.