Крипто зима 2022: Ето какво очакват ветераните от крипто индустрията

Ръководителите на индустрията прогнозират, че следващият бичи ръст на Биткойн вероятно ще се случи през 2024 г. или в началото на 2025 г., което е свързано с четвъртото намаляване на Биткойн наполовина.

Тъй като миналата седмица общата пазарна капитализация на криптовалутите спадна под 2 трлн. долара, основните ръководители на криптовалути все по-често говорят за потенциален непрекъснат мечи пазар или „крипто зима“.

Противно на очакванията на мнозина от криптопазара, Биткойн (BTC) не успя да се изкачи над 68 000 долара през 2021 г. и продължи да пада под 40 000 долара в началото на 2022 г., причинявайки значителни загуби на големи криптоинвеститори като MicroStrategy.

Според Виталик Бутерин, съосновател на блокчейна Ethereum, обаче евентуална крипто зима може да бъде доста полезна за индустрията, като даде тласък в усъвършенстването на технологията. По-ниските цени на криптовалутите биха могли да допринесат за подхранването на дългосрочни устойчиви проекти, като същевременно премахнат краткосрочното спекулативно внимание, каза Бутерин в интервю за Bloomberg в събота:

„Зимата е времето, когато много от тези заявки отпадат и можете да видите кои проекти са действително дългосрочно устойчиви, като както в моделите си, така и в екипите и хората си.“

28-годишният криптовалутен милиардер изтъкна, че хората, които са „дълбоко в криптовалутите и особено в изграждането на неща“, всъщност приветстват мечия пазар.

„Те приветстват мечия пазар, защото когато има такива дълги периоди на покачване на цените с огромни суми, както се случва – това очевидно прави много хора щастливи – но също така има тенденция да привлича много краткосрочно спекулативно внимание“, добави Бутерин.

Ако това е вярно, проектите за криптовалути определено ще имат достатъчно време да подобрят технологията до следващото рали, тъй като някои криптоексперти смятат, че следващият бичи пазар ще настъпи едва в края на 2024 г.

Ду Джун, съосновател на криптоборсата Huobi, смята, че следващият бичи пазар на Биткойн няма да настъпи преди 2024 г. и вероятно ще се случи след четвъртото намаляване на Биткойн наполовина, което се очаква да се случи през юли 2024 г.

И трите предишни разполовявания на BTC, включително предишното, което се случи през 2020 г., предизвикаха последващ ръст на цената на Биткойн поради програмно забавяне на предлагането на нови BTC. Случващо се само веднъж на всеки четири години, предстоящото намаляване на Биткойн наполовина ще намали възнаграждението за блок на Биткойн от 6,25 BTC на 3,125 BTC.

Посочвайки масивната крипто зима от 2018 г., която последва второто половинчато намаляване на Биткойн и последвалото рали през 2017 г., Ду подчерта, че крипто пазарът се движи в цикли, свързани с половинчатите увеличения, заявявайки

„Ако този цикъл продължи, сега сме в ранния етап на мечи пазар. Следвайки този цикъл, едва в края на 2024 г. – началото на 2025 г. ще можем да приветстваме следващия бичи пазар на Биткойн.“

Ду добави, че е много трудно да се предвидят точно циклите на криптопазара, защото има много други фактори, включително геополитически въпроси като война, COVID-19 и други.

По-рано Джирают Срупсисопа, главен изпълнителен директор на голямата тайландска криптоборса Bitkub Capital Group Holdings, също прогнозира, че през 2024 г. ще настъпи „златен период“ за Биткойн и по-широките криптопазари поради намаляването на BTC наполовина.

В края на 2021 г. главният изпълнителен директор на Kraken Джеси Пауъл също говореше за потенциално предстояща крипто зима, заявявайки, че всичко под 40 000 долара е „възможност за покупка“.

Към момента на писане на статията Биткойн се търгува на цена от 37 653 долара, което представлява спад от над 33% за последните 365 дни, според данни на CoinGecko.

Научете повече от блога на Crypto365:

Упътване за банките, които приемат Биткойн

Биткойн навлиза във финалната фаза на масивен бичи тренд, твърди криптоанализатор

Как Китай регулира криптовалутите?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Според популярен крипто трейдър Bitcoin (BTC) и Ethereum (ETH) трябва да достигнат тези нива, за да потвърдят бичи пробиви

Виж следваща

Ето какво ще сигнализира за ново рали на Bitcoin (BTC) според анализаторската компания Santiment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.