Докладът за CPI в САЩ показва, че инфлацията е по-гореща от очакваното, биткойнът се срива с 9,6%

Основната инфлация (Core inflation), която се следи по-внимателно от търговците, нарасна с 0,6 процента през август, по-голямо увеличение в сравнение с юли.

Инфлацията в САЩ се забави през август, но остана по-висока от очакваното от икономистите, знак, че Федералният резерв на САЩ ще остане агресивен в повишаването на лихвените проценти (негативно за пазарите, поне в дългосрочен план).

Инфлацията продължава да расте

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 8,3% през август спрямо година по-рано, което е леко забавяне спрямо 8,5%, отчетени за юли. Икономистите от FactSet прогнозираха увеличение от 8,1%, така че цифрата беше малко по-висока от очакванията.

На месечна база инфлацията нарасна с 0,1% спрямо юли, когато инфлацията остана непроменена, което много икономисти и политици видяха като огромен успех.

Биткойн с тежка меча свещ след ралито от 15%

Биткойн (BTC) се повиши с 15% през уикенда в очакване на положителен отчет за август, но спадна с 10% след публикуването на новите числа.

Етериум падна с над 7%

Етериум (ETH), който до голяма степен се търгуваше във възходящ тренд, заради Merge, софтуерната актуализация на блокчейна на Ethereum тази седмица, спадна с над 7%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва по-нестабилните цени на храните и енергията, се повиши с 0,6%, много по-голямо увеличение в сравнение с юли.

Очакваше се докладът от вторник да покаже много по-бързо забавяне на цените, тъй като цените на енергията, бензина и самолетните билети – основните двигатели зад високата инфлация през последните месеци – започнаха да се охлаждат.

Други продукти си качват цените

Но други сектори компенсираха тези спадове на цените и причиниха общата инфлация да остане висока. Здравното осигуряване например се е повишило с 24,3% на годишна база, най-голямото увеличение досега.

Храната у дома и цените на наемите също бяха един от основните двигатели този месец, с ръст от 13,5% и 15,8%, а инфлацията в услугите се повиши над 6%.

„Последното е най-голямото безпокойство, подхранвано от ускоряването на инфлацията на наемите, което изглежда, че има още много напред“, каза Браян Коултън, главен икономист във Fitch Ratings.

Вдигането на лихвените проценти ще продължи

Докладът от вторник ще предостави ключови насоки за заседанието на централната банка през септември следващата седмица, по време на което членовете на Федералния резерв за отворен пазар вероятно ще решат да повишат лихвите с още 75 базисни пункта, или 0,75 процентни пункта.

Докладът за работните места по-рано този месец разкри, че пазарът на труда, макар и все още стабилен, започва да се забавя на фона на нарастващите разходи за труд, което сигнализира, че промените в политиката на Фед започват да влизат в сила.

Стабилен пазар на труда

Но при все още много силен пазар на труда и висока инфлация, все още няма причина Фед да спре агресивния си подход и през последните седмици служители на Фед в няколко изказвания посочиха, че са готови да направят всичко необходимо, за да победят инфлацията.

…всичко необходимо, за да победят инфлацията – червен знак за инвеститори

„Изданието може потенциално да бъде фактор за това колко ястребова (hawkish – с други думи агресивна) ще бъде пресконференцията на председателя Пауъл и като разширение посоката на рисковите настроения и ценообразуването на пазара в близко бъдеще“, Антъни Уудсайд, старши стратег за решения в LGIM America, глобален институционален мениджър на активи , каза, имайки предвид председателя на Фед Джером Пауъл.

Няколко служители на FOMC казаха, че централната банка ще запази подхода си за първоначално зареждане, което означава, че ще повиши лихвите бързо сега и ще ги остави да останат за известно време, след като бъде достигнат предпочитаната от банката инфлация от около 2 до 4%.

Но търговците се чудеха какъв е този влудяващ процент и изглежда, че централните банкери имат различни мнения по този въпрос.

„Повишената яснота относно „колко високо“ може да достигне крайната лихва може да помогне за определяне на риска и волатилността на пазар, който е измъчван от ограничена видимост“, каза Уудсайд. „Вярваме, че терминалната ставка ще достигне поне прага от 4% през този цикъл.“

С други думи около 4% по-високи лихви в ежедневието на всеки един американец, това ще свие икономиката значително.

Още от Crypto365:

Минималната цена на Bored Ape Yacht Club се срива до 67 ETH, най-ниската от 8 месеца

Какви са намеренията на Дубай за крипто? Регулациите за крипто маркетинг и реклами

Samsung, и не само, готви пускането на крипто борси през 2023 г.

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Минималната цена на Bored Ape Yacht Club се срива до 67 ETH, най-ниската от 8 месеца

Виж следваща

FTX увеличи приходите си с 1000% през 2021 г. — а 2022 г. изглежда още по-добра

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.