Крипто регулации в Европа – приети единодушно!

Длъжностните лица са оптимистично настроени, че министрите на финансите ще постигнат официално съгласие по законите, позволяващи споделянето на информация за притежаваните крипто и NFT активи между данъчните органи през следващата седмица.

Нови правила

Новите правила на Европейския съюз, позволяващи на данъчните органи да споделят данни за притежавани от хората криптовалути, бяха подкрепени единодушно от държавите членки на блока, което означава, че официалното споразумение по закона е вероятно следващата седмица, заяви високопоставен служител.

Миналата година Европейската комисия предложи да се ограничи укриването на данъци с помощта на криптовалути чрез осмо изменение на Директивата за административното сътрудничество (DAC8), разширявайки съществуващия закон, който има за цел да попречи на данъкоплатците да укриват облагаеми активи в скрити банкови сметки в чужбина.

„Посланиците на ЕС единодушно подкрепиха DAC8, проправяйки пътя за приемането ѝ от ЕКОФИН следващата седмица“

написа в сряда в Туитър официалният представител на Комисията Бенджамин Анжел, позовавайки се на редовната среща на министрите на икономиката и финансите, която трябва да се проведе в Брюксел на 16 май.

Анжел е директор на данъчния отдел на Комисията, който отговаря за прокарването на законопроекта до превръщането му в закон

Друг служител на ЕС, който помоли да не бъде назоваван, заяви пред CoinDesk, че макар да е имало „положителен дух“ от страна на посланиците по отношение на мерките, те не са били официално договорени, тъй като някои правителства все още не са получили процедурно одобрение от националните парламенти.

Съгласно плановете на Комисията, представени през декември, които се прилагат за притежанията на криптовалути и някои незаменими токени (NFT), всяко дружество с клиенти от ЕС ще трябва да се регистрира в блока, за да докладва за цифровите активи на данъчните органи.

Това следва ход на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, целящ да се пребори с укриването на данъци чрез цифрови активи

Данъчните предложения на Комисията можеха да бъдат отхвърлени с вето от всяка от 27-те държави членки на блока, които заседават в група, известна като Съвет на ЕС. Досега Съветът провеждаше обсъжданията по законопроекта предимно при закрити врата и все още не е публикувал проект на договорения текст.

Още от блога на Crypto365:

Съоснователят на Terraform Labs До Квон и финансовият директор – обвинени във фалшифициране!

Последните думи на Сатоши през 2011 – Мистерията около Биткойн

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Криптоборса подава молба за защита от фалит!

Виж следваща

Биткойн адресите, притежаващи 1 BTC или повече, достигат един милион

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.