Крипто портфейл – същност и предназначение

Крипто портфейлът е място, където можете да съхранявате сигурно криптовалутите си. Съществуват много различни видове крипто портфейли, но най-популярните от тях са хостваните портфейли, нехранителните портфейли и хардуерните портфейли.

Кой от тях е подходящ за вас, зависи от това какво искате да правите с криптовалутата си и каква мрежа за сигурност искате да имате.

Защо се нуждаете от крипто портфейл

Вашата криптовалута е толкова сигурна, колкото е сигурен методът, който използвате за съхранението ѝ. Въпреки че технически можете да съхранявате криптовалути директно на борсата, не е препоръчително да го правите, освен ако не са в малки количества или ако планирате да ги търгувате често.

За по-големи суми е препоръчително да изтеглите по-голямата част от тях в крипто портфейл, независимо дали това е горещ или студен портфейл. По този начин запазвате собствеността върху частните си ключове и имате пълна власт и контрол върху собствените си финанси.

Как работят портфейлите за криптовалути?

Както споменахме по-рано, портфейлът всъщност не съхранява вашите монети. Вместо това той държи ключовете за вашите монети, които всъщност се съхраняват в публични блокчейн мрежи.

За да извършвате различни транзакции, ще трябва да потвърдите адреса си чрез частен ключ, който идва в набор от специфични кодове. Скоростта и сигурността често зависят от вида на портфейла, който имате.

Различни видове крипто портфейли

Съществуват два основни вида крипто портфейли: софтуерни горещи портфейли и физически студени портфейли. Прочетете нататък, за да научите повече за различните видове портфейли за криптовалути и за това кой е най-подходящ за вас и вашите нужди.

Горещи и студени портфейли – каква е разликата?

крипто портфейл

Горещи крипто портфейли

Основната разлика между горещите и студените портфейли е дали са свързани с интернет. Горещите портфейли са свързани с интернет, докато студените портфейли се държат офлайн. Това означава, че средствата, съхранявани в горещите портфейли, са по-достъпни и хакерите по-лесно могат да получат достъп до тях.

Примерите за горещи портфейли включват:

  • Уеб базирани портфейли
  • Мобилни портфейли
  • Настолни портфейли

В горещите крипто портфейли частните ключове се съхраняват и криптират в самото приложение, което се пази онлайн. Използването на горещ портфейл може да бъде рисковано, тъй като компютърните мрежи имат скрити уязвимости, които могат да бъдат насочени от хакери или зловредни програми за проникване в системата. Съхраняването на големи количества криптовалута в горещ портфейл е принципно лоша практика за сигурност, но рисковете могат да бъдат намалени чрез използване на горещ портфейл с по-силно криптиране или чрез използване на устройства, които съхраняват частни ключове в защитен анклав.

Съществуват различни причини, поради които инвеститорът може да иска неговите криптовалутни авоари да бъдат свързани или изключени от интернет. Поради тази причина не е необичайно притежателите на криптовалути да имат няколко портфейла за криптовалути, включително горещи и студени портфейли.

Студени крипто портфейли

Както беше представено в началото на този раздел, студеният портфейл е изцяло офлайн. Макар че със сигурност не са толкова удобни, колкото горещите портфейли, те са далеч по-сигурни. Пример за физически носител, използван за съхранение на студени портфейли, е парче хартия или гравирано парче метал.

Примерите за студени портфейли включват:

  • Хартиени портфейли
  • Хардуерни портфейли

Горещи портфейли срещу студени портфейли: Кой е по-добър?

Въпреки че и двата метода за съхранение имат предимства и недостатъци, изборът на опцията ще зависи от това, което търсите. Например:

Ако планирате да търгувате всеки ден, тогава достъпността ще бъде от първостепенно значение, което означава, че горещият портфейл вероятно е подходящ избор.

Ако обаче обмисляте да съхранявате огромно количество криптоактиви и цените сигурността повече от удобството, тогава може би ще е разумно да инвестирате в студен портфейл.

Хоствани портфейли

Най-популярният и лесен за създаване крипто портфейл е хостваният портфейл. Когато купувате криптовалута с помощта на приложение като Coinbase, криптовалутата ви автоматично се съхранява в хостван портфейл. Нарича се хостван, защото трета страна съхранява криптовалутата ви вместо вас, подобно на начина, по който банката съхранява парите ви в разплащателна или спестовна сметка. Може би сте чували за хора, които „губят ключовете си“ или „губят USB портфейла си“, но с хоствания портфейл не е нужно да се притеснявате за нищо от това.

Основното предимство на съхраняването на криптовалута в хостван портфейл е, че ако забравите паролата си, няма да загубите криптовалутата си. Недостатък на хоствания портфейл е, че нямате достъп до всичко, което криптовалутата може да предложи. Това обаче може да се промени, когато хостваните портфейли започнат да поддържат повече функции.

Как да настроите хостван портфейл:

Изберете платформа, на която имате доверие. Основните ви съображения трябва да бъдат сигурността, лекотата на използване и спазването на правителствените и финансовите разпоредби.

Създайте своя акаунт. Въведете личната си информация и изберете сигурна парола. Препоръчително е също така да използвате проверка в 2 стъпки (наричана още 2FA) за допълнително ниво на сигурност.

Купете или прехвърлете криптовалута. Повечето крипто платформи и борси ви позволяват да купувате криптовалути, като използвате банкова сметка или кредитна карта. Ако вече притежавате криптовалута, можете също така да я прехвърлите в новия си хостван крипто портфейл за безопасно съхранение.

Самостоятелно съхраняващи се портфейли

Портфейл за самостоятелно съхранение, като Coinbase Wallet, ви дава пълен контрол върху криптовалутата ви. Портфейлите без попечителство не разчитат на трета страна – или „попечител“ – за да пазят криптовалутата ви. Макар че те предоставят софтуера, необходим за съхраняването на криптовалутата ви, отговорността за запомнянето и опазването на паролата ви пада изцяло върху вас. Ако загубите или забравите паролата си – често наричана „частен ключ“ или „начална фраза“ – няма как да получите достъп до криптовалутата си. А ако някой друг открие частния ви ключ, той ще получи пълен достъп до активите ви.

Защо да имате портфейл, който не е собственост на клиента? Освен че имате пълен контрол върху сигурността на криптовалутата си, можете да получите достъп и до по-усъвършенствани криптодейности, като например фермерство на добива, залагане, отпускане на заеми, заемане и др. Но ако всичко, което искате да правите, е да купувате, продавате, изпращате и получавате криптовалути, хостваният портфейл е най-лесното решение.

Как да настроите портфейл, който не е нает:

Изтеглете приложение за портфейл. Сред популярните опции са Coinbase Wallet.

Създайте своя акаунт. За разлика от хоствания портфейл, не е необходимо да споделяте никаква лична информация, за да създадете портфейл без опекунство. Дори не и имейл адрес.

Не забравяйте да запишете частния си ключ. Той е представен като произволна фраза от 12 думи. Съхранявайте го на сигурно място. Ако загубите или забравите тази 12-думова фраза, няма да можете да получите достъп до криптовалутата си.

Прехвърлете криптовалутата в портфейла си. Невинаги е възможно да закупите криптовалута с традиционни валути (като щатски долари или евро) с несертифициран портфейл, така че ще трябва да прехвърлите криптовалута в несертифицирания си портфейл от друго място.

Ако сте клиент на Coinbase, можете да избирате между хостван портфейл и портфейл за самостоятелно съхранение. Приложението на Coinbase, в което купувате и продавате криптовалути, е хостван портфейл. Можете също така да изтеглите самостоятелното приложение Coinbase Wallet, за да се възползвате от предимствата на портфейла без попечителство. Някои от нашите клиенти имат и двете, което улеснява купуването на криптовалута с традиционна валута, както и участието в разширени крипто дейности. Конфигурирането на който и да е от двата портфейла е безплатно.

Хардуерни крипто портфейли

крипто портфейл

Хардуерният портфейл е физическо устройство с размерите на флашка, което съхранява частните ключове на вашата криптовалута офлайн. Повечето хора не използват хардуерни портфейли поради повишената им сложност и цена, но те имат някои предимства – например, могат да запазят криптовалутата ви сигурна, дори ако компютърът ви е хакнат. Тази усъвършенствана защита обаче ги прави неудобни за използване в сравнение със софтуерните портфейли и закупуването им може да струва над 100 USD.

Как да настроите хардуерен крипто портфейл:

Купете хардуера. Двете най-известни марки са Ledger и Trezor.

Инсталирайте софтуера. Всяка марка има свой собствен софтуер, който е необходим за настройването на портфейла. Изтеглете софтуера от официалния уебсайт на компанията и следвайте инструкциите, за да създадете портфейла си.

Прехвърлете криптовалута в портфейла си. Подобно на портфейла без портфейл, хардуерният портфейл обикновено не ви позволява да купувате криптовалута с традиционни валути (като щатски долари или евро), така че ще трябва да прехвърлите криптовалута в портфейла си.

Заключение

Както има много начини за съхранение на пари в брой (в банкова сметка, в сейф, под леглото), така има и много начини за съхранение на криптовалути. Можете да поддържате нещата прости с хостван портфейл, да имате пълен контрол върху криптовалутата си с нехранителен портфейл, да вземете допълнителни предпазни мерки с хардуерен портфейл или дори да имате няколко вида портфейли – при криптовалутите изборът е ваш.

Още от блога на Crypto365:

Криптото се засили. BTC и ETH направиха местен връх.

Solana се покачи с 15% заради туит от Google Cloud, но след това…

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

$11k или $9k: очакваното дъно на BITCOIN според предишни мечи пазари

Виж следваща

Ripple подава окончателно заявление срещу SEC с приближаването на края на знаково дело

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.