4 причини да не инвестирате в ETF за фючърси върху Bitcoin

Има по-добри начини да участвате в движението на биткойн.

Борсово търгуваните фондове за фючърси върху биткойн (ETF) пристигнаха в САЩ. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) одобри ETF Bitcoin Strategy ETF (BITO) на ProShares и се очаква да последват редица други.

Трябва ли да купите някой от тях?

Както съм казвал на абонатите на моето писмо Crypto Capitalist Letter, краткият отговор е „не“. Марк Е. Йефтович е главен изпълнителен директор на easyDNS и автор на The Crypto Capitalist Letter.

Ето защо:

Имаме по-добри начини да се излагаме на биткойн и тук ще разгледаме защо ETF за биткойн фючърси има недостатъци дори в сравнение с ETF за спот.

Разликата между фючърсния ETF и спот ETF е, че последният държи базовия актив в трежъри. Представете си купчина злато някъде в трезор, срещу която се емитират и продават акции на свободния пазар. Притежаването на акциите е свързано с претенции към активите в трезора. При спот ETF можете дори да изкупите обратно акциите си срещу активите, които те представляват.

Това е възможно и при ETF-ите за криптовалути и фондовете от затворен тип. Можете да изкупите обратно акциите си за базовия биткойн, етериум или каквото и да е друго средство, в което е инвестирано.

В противовес на първите са фючърсните ETF-и. Докато някои фючърсни договори за суровини са за сетълмент в самата суровина фючърсните ETF-и за биткойн са с паричен сетълмент. Това означава, че без значение какво се случва с цената или какво ще решите да направите с позициите си в бъдеще, няма възможност за обратно изкупуване на базовия актив, нямате претенции към действителните биткойни.

Вие сте само страна по договор за разплащане в брой на определена бъдеща дата.

Една от основните атракции на активи като златото и биткойн е липсата на риск от контрагента. Възможно е да се сблъскате с попечителски риск, което е отделен въпрос. Но по отношение на контрагентите, когато притежавате злато или биткойн, цената е цена и вие притежавате това, което притежавате, независимо от това как това се отразява на някой друг по  света. По-долу са изброени четири причини, поради които ще избягваме тези ETF, последвани от това, което трябва да купите вместо тях.

Причина #1: Риск от контрагента

Може би си спомняте как във филма „The Big Short“ главните герои изпитаха своеобразна мъка, когато сделките им най-накрая бяха потвърдени. След това печалбите им бяха застрашени, тъй като каскадни фалити унищожиха техните контрагенти. По-специално FrontPoint Partners се оказаха в сюрреалистичната ситуация. Собствената им банка майка да изпадне в несъстоятелност поради експозицията си към деривати, които FrontPoint бяха силно скъсили.

Всички фючърсни ETF-и с паричен сетълмент са деривати и следователно всички те носят риск от контрагента.

Причина #2: Разводнена експозиция

Поради разпоредбите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (защита на потребителите и т.н.) фючърсните ETF-и за биткойн могат да имитират експозиция към биткойн само до 85% от нетната стойност на активите си (NAV). Останалите 15 % трябва да бъдат „по-безопасни“ инструменти като съкровищни бонове или облигации, за да се осигури някакъв вид предпазна мярка.

Причина #3: Разпад

С наближаването на датата на сетълмент на бъдещите договори те трябва да бъдат прехвърлени към следващия период. Това води до разпад, тъй като е свързано с транзакционни разходи за затваряне и откриване на нови позиции.

Към това се прибавят и действителните такси на фонда, които в случая на BITO са още 0,95%. (Феноменът „contango“ се отнася за случаите, когато цените на договорите с по-дълъг срок са по-скъпи от тези с по-кратък срок).

Ако притежавате биткойн директно или дори спот ETF, нямате разпад. Вие просто сте с дълги позиции в биткойн и единственото нещо, за което наистина трябва да се притеснявате, е действителната цена.

Причина #4: Разминаване

От десетилетия златотърсачите се оплакват, че фючърсните пазари на хартия не отразяват основната стойност на златото на място. Виждаме, че това се разминава видимо по време на епизоди на висока волатилност като #silversqueeze по-рано тази година – когато физическото сребро се търгуваше с надценка от 30% спрямо цената на фючърсите.

Можем да видим и обратното, като например когато фючърсите върху петрола се търгуваха на отрицателна стойност за един ден на 20 април 2020 г.

В този смисъл търговията с фючърсни ETF-и всъщност е по-скоро залагане на самата цена на фючърса, отколкото на базовия актив, който фючърсът представлява. Спот цената и цената на фючърса са две различни неща, които в повечето случаи, един вид, корелират. Но не винаги. Моментите, в които те не са корелирани, обикновено са доста хаотични.

Какво да правите вместо това

Тук, в Канада, това не е проблем. ETF-ите за биткойн и етериум съществуват от известно време и разполагаме с множество възможности за избор.

В САЩ това може да се окаже по-трудно.

Ако случаят е такъв, ето две възможности: Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW) и Grayscale Trust Bitcoin Fund (GBTC). (Grayscale е подразделение на Digital Currency Group, която е собственик и на CoinDesk).

Grayscale не крие намерението си да се преобразува в спот ETF и след като тези фючърсни ETF са одобрени, те вече са подали отново документите за това.

Фондът Bitwise е разпределен предимно към двете най-големи криптовалути по пазарна капитализация. 63% са в биткойн, а 26% – в етериум. Останалите 10% са разпределени между други криптовалути от ниво 1 като кардано, литекоин, полигон и космос.

Нека фючърсните ETF-и за биткойн увеличат профила на пространството и отворят класа активи за недостъпни досега инвеститори, като например пенсионни фондове. Но за нашите цели тези инструменти са за други хора.

Четете в Crypto365 още:

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна нов исторически връх, след като BTC и ETH нараснаха

Как Тексас се превръща в мека за миньорите на биткойн?

Криптовалутите не са престъпни: Тайните служби на САЩ стартират „център за крипто информация“

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна нов исторически връх, след като BTC и ETH нараснаха

Виж следваща

Кметът на Ню Йорк поиска заплатите да му бъдат изплащани в Биткойн

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.