Как Тексас се превръща в мека за миньорите на биткойн?

Достъпът до уникални източници на енергия и благоприятните разпоредби карат компаниите за добив на биткойни да се установяват в Тексас.

Тексас може да изглежда като малко вероятна Мека за мащабни операции за добив на биткойни. Въпреки че цените на енергията в Тексас са сравнително ниски – голям стимул за миньорите – резервите на щата са почти несъществуващи. Това показа неотдавнашната ледена буря, която остави някои домове и предприятия без ток до четири дни.

А когато става въпрос за общността за добив на криптовалути, е трудно да се разбере кой къде точно се намира и какво точно добива. Но има много неофициални данни, че се подготвя значително преместване на биткойн индустрията в Тексас. Компании за добив на биткойни като Bitmain, Blockcap, Argo Blockchain, Whinstone и други са само част от големите играчи в индустрията. Те са избрали да открият магазин в щата Лоун Стар.

Динамиката на енергията за добив на биткойн в Тексас

В сравнение с много американски щати, енергийните тарифи в Тексас са евтини, въпреки че има няколко щата, които са малко по-евтини.

Това все още е силно предимство за добиващите биткойн, но проблемите с енергийните доставки, на които не се вижда край с нарастването на населението на Тексас, са потенциален проблем.

Мередит Ангуин, автор на книгата „Shorting The Grid“, заяви пред Great American Mining, че Тексас има „най-оскъдния резерв“, когато става въпрос за енергийните доставки. Това се потвърди при неотдавнашната ледена буря.

Ангуин също така отбеляза, че възобновяемите енергийни източници като вятъра и слънцето, са на разположение, само когато е слънчево или ветровито. Освен това трябва да бъдат подкрепени от природен газ.

Но естеството на добива на биткойни е такова, че миньорите „търсят изключително евтини източници на енергия. Те обикновено са блокирани възобновяеми енергийни източници или изкопаеми горива като природен газ и нефт чрез изгаряне или изпускане на газове, които иначе биха били загубени“. Това каза Бент в неотдавнашен подкаст.

Въпреки предизвикателствата, които отбеляза Ангвин, Argo Blockchain се установява в Западен Тексас. Там те използват възобновяеми енергийни източници (предимно вятър) и природен газ като резервен вариант.

„Избрахме Западен Тексас и по-специално това място. То ни предлага едни от най-ниските цени на електроенергията в света. А по-голямата част от нея е от възобновяеми източници като вятър и слънце“. Това бяха думите на главния изпълнителен директор Питър Уол пред списание Bitcoin.

Улавяне на газовия отдушник

Други миньори могат да намерят отговор в технологията за улавяне на отдушници за нефт и газ, разработена за първи път от Upstream Data. Добивните компании, които използват технология за улавяне на газови изпускатели, са в добра позиция в Тексас. Причината за това е, че там има много производители на нефт и газ.

Компании като Great American Mining са добре дошли за производителите на петрол. Те се нуждаят от начин да намалят част от страничните газови продукти, които се изхвърлят в атмосферата. Значението на екологичните проблеми и разпоредби нараства.

Намаляването на въглеродните емисии в Тексас

Едуард Евънсън, ръководител на отдела за бизнес развитие на Slush Pool и Braiins, обясни, че тези минни компании получават енергията си безплатно. Също така те помагат за намаляване на въглеродните емисии.

„Улавянето/изгарянето на газовите отдушници иначе просто би се насочило към нашата атмосфера“, обясни Ивенсън пред Bitcoin Magazine. „Що се отнася до устойчивостта, да, тя е устойчива. В момента много гигаватчаса енергия просто се разхищават по не толкова екологичен начин. Това ще бъде едно от многото решения в бъдеще, които ще запазят добива на биткойни като една от „по-зелените“ индустрии в света.“

С оглед на продължаващите проблеми на енергийната мрежа в Тексас, улавянето на газови отдушници има и огромното предимство. Това, че е независимо от тази мрежа. В съобщението, с което обявява партньорството си с Great American Mining, Fortress Technologies говори за важността на тази независимост.

„Битка“ за производство на енергия

„Стратегическият фокус на Great American Mining върху производството на енергия извън мрежата, като част от дългосрочната жизнеспособност на техния бизнес, е още една причина, поради която сме развълнувани да си партнираме с тях“, се казва в съобщението. „Добивът извън мрежата значително намалява оперативния риск с течение на времето. Търсенето на договори за закупуване на енергия от мрежата от страна на добиващите биткойни и други потребители на енергия става все по-конкурентно. Това представлява огромна възможност за мащабно използване, тъй като целият изпускан/изгарящ газ в САЩ, превърнат в електрическа енергия, би дал приблизително 7,4 GW. Това от своя страна представлява около 50-70% от общата енергия, преобразувана от мрежата на биткойн в момента.“

Самсон Моу, CSO на Blockstream и Blockstream Mining, е съгласен с това мнение.

„Тъй като технологията за улавяне на газови емисии става все по-популярна, Тексас със своите огромни петролни и газови находища, е естествен притегателен център за миньорите. Те искат да добиват, без да са зависими от енергийната мрежа на щата“, казва Моу пред Bitcoin Magazine. „Това има и допълнителното предимство да направи Биткойн по-устойчив и стабилен.“

Евънсън добави, че все още има много възможности за миньорите на биткойн да се възползват от този източник на енергия.

„Добивът на нефт/газ от факела е достатъчен, за да поддържа седем пъти по-висока скорост на хеширане от текущата глобална мрежа, така че ще мине известно време, преди миньорите да достигнат някакви ограничения на ресурсите в това отношение (много възможности за мащабиране)“, каза той.

Нова Мека за добив на биткойни

Нарастващият интерес към добива от страна на институции като инвестиционните фондове в Тексас стимулира растежа. Това е така, защото утвърдените инвеститори търсят райони не само с евтина и изобилна енергия, но и с известна политическа и регулаторна сигурност.

Както беше отбелязано тук, бившият губернатор на Тексас Рик Пери нарече миньорите „основен ускорител на създаването на работни места и устойчив икономически растеж в щата“. Настоящият губернатор Грег Абът пък постави изтривалка за добре дошли на компаниите за добив на биткойни.

„Смятам, че Тексас е и ще продължи да бъде Мека за добив на полезни изкопаеми в Северна Америка“, каза Евансън. „Разнообразните източници на евтина енергия, програмите за балансиране на натоварването и приятелските разпоредби гарантират, че той ще бъде гореща точка за добив на биткойни. При това за много години напред.“

Още интересни статии от Crypto365:

Етериум – История и поглед към бъдещето

САЩ ще забрани ли криптовалутите?

200 милиарда долара заличени от пазарната капитализация на криптовалутите след нахлуването на Русия в Украйна

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Как биткойн носи финансова грамотност на всички?

Виж следваща

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна нов исторически връх, след като BTC и ETH нараснаха

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.