Как биткойн носи финансова грамотност на всички?

Откриването и разбирането на биткойн може да бъде катализатор за хората да изследват произхода на парите и света на финансите.

Биткойнът ни позволява да изучаваме и разбираме парите на ниво, което повечето хора никога не са изпитвали. През последното десетилетие биткойнът се превърна от нишов актив в търсен финансов инструмент. Днес е невъзможно да се пренебрегнат новините за биткойн.

Как биткойн променя финансовия пейзаж?

Десетилетие след създаването си биткойнът постепенно се превърна в надеждно средство за съхранение на богатство. Предимствата на биткойн са добре известни през годините. Някои от тези качества си струва да бъдат подчертани:

  • Той е дезинфлационен, тъй като максималното предлагане на биткойн е ограничено и винаги могат да съществуват само 21 милиона монети. Това контрастира с фиатните валути, при които правителствата могат да създават толкова, колкото искат.
  • Тя е децентрализирана, което означава, че никой централен орган няма контрол върху емитирането на нови биткойни. Нито върху прехвърлянето на стойност в мрежата ѝ.
  • Тя гарантира абсолютна собственост; асиметричната криптография, използвана за защита, математически гарантира, че само собственикът на частния ключ може да получи достъп и да похарчи своите биткойни.
  • Той премахва трети страни. Биткойнът е истинска мрежа от типа „peer-to-peer“, в която няма посредници.
  • Биткойните са цифрови и се съхраняват в блокчейн, което ги прави лесни за съхранение и прехвърляне. Освен това транзакциите са бързи в сравнение с конвенционалната банкова система.
  • Тя не подлежи на фалшифициране. Биткойн се състои от записи на транзакции в блокчейн, които не могат да бъдат променяни или фалшифицирани.
Fantom FTM Cryptocurrency. Fantom coin growth chart on the exchange, chart. High quality illustration

Биткойнът ще продължи да подтиква световната икономика да се развива; солидната основа на финансовата грамотност е по-важна от всякога, за да се ориентирате в тази все по-сложна среда. Биткойнът вече трансформира банковото дело и инвестициите и може да промени изцяло икономиката.

Възможна ли е забраната на биткойн?

Ако федералното правителство се опита да забрани биткойн, то няма да успее да унищожи технологията. Но би гарантирало, че американската икономика ще загуби от международните пазари и инвеститори. Задушаването на иновациите никога не е от полза за икономическия успех. Тази технология ще съществува още дълго време и всяка добре организирана програма за финансова грамотност трябва да обучава учениците за биткойн. По този начин ще им даде възможност да направят своя избор. Учителят никога не бива да съветва учениците дали да инвестират в акции, облигации или биткойни. Ролята на учителя е да помага на учениците в самообразованието, за да направят своя собствен информиран избор.

Забраните върху биткойн са вредни за икономиката и не зачитат правото на отделните американци да управляват собствените си пари по свое усмотрение. Тези призиви също така не обръщат внимание на основния проблем: повече от половината американци живеят от заплата до заплата. Правителството трябва да изпълни задължението си да осигури на всяко дете образование за финансова отговорност. Десетки милиони обикновени американци са инвестирали в биткойн като средство за натрупване на реално богатство. За обикновените хора е достатъчно трудно да напредват. Немислимо е да се вярва, че правителството може да приеме закон, който да унищожи всички тези печалби с един замах на перото.

Защо биткойнът привлича младите хора?

Криптовалутата очевидно привлича хора от всички сфери на живота. Някои държави дори се опитват да разработят своя собствена криптовалута. Няма съмнение, че цифровите валути са тук, за да останат. Едно нещо е сигурно: младите хора наистина се интересуват от тях. Хвърлете бегъл поглед на пазара на криптовалути и ще видите, че значителна част от инвеститорите, които захранват тази икономика, са млади хора.

Да се върнем на ключовия въпрос: защо толкова много млади хора са готови да харчат толкова много за биткойн? Следват някои възможни обяснения за това.

Инфлационен натиск

Новото поколение и поколението на 90-те са изпитали значителна финансова несигурност. Голямата рецесия се случи точно, когато милениалите достигнаха зряла възраст. Всичко се разпадна пред очите на тези млади хора. Те видяха как родителите им губят къщите си, работата си, а понякога и брака си по време на ипотечната криза. Нещата започнаха да се подобряват, но те продължиха да носят раните, докато икономиката бавно се възстановяваше.

Проблемът е, че историята не спира дотук. Няколко години по-късно епидемията удари и икономиката отново се срина. Този път бяха засегнати не само милениалите, но и нововъзникващото население от поколението Z, което наближаваше своята зрялост. По-лошото е, че икономиките на много държави бяха сериозно засегнати.

Биткойнът не е свързан с просперитета или капризите за печатане на пари на нито една нация. Глобалната икономическа разруха, която предшества биткойна, е пример за това какво се случва, когато държавата контролира паричната политика. Ето защо много млади хора проявяват все по-голям интерес към този вид парични средства.

Недоверие към правителството

Правителството на една държава контролира нейната икономика. Хората влагат парите си в администрацията, защото смятат, че ще получат нещо в замяна.

В действителност хората получават много в замяна, като защита, държавни програми, инфраструктура и други.

Тези икономически кризи продължават да показват на хората – особено на младите – че правителството изглежда се колебае да помогне на народа си, когато той изпитва затруднения.

Правителството контролира паричната каса на хората и когато обстоятелствата стават трудни, само малка част от икономическите стимули са изпратени директно на хората.

Това е реалност, с която младите хора се примиряват, и те не са доволни от нея. Много хора гледат на биткойн като на средство за постигане на свобода за всички чрез еднакво достъпната си, децентрализирана парична мрежа.

Това поражда усещане за икономическа справедливост, която изглежда липсва в държави като Съединените щати.

По същество младите хора продължават да възприемат американската финансова система като такава, която ги проваля. Защо трябва да продължавате да подкрепяте нещо, което продължава да ви подвежда?

Влиянието на финансовата грамотност върху участието на пазара на биткойн

Георгиос Панос, Татя Каркайнен и Адел Аткинсън изследваха въздействието на финансовата грамотност върху участието на пазара на биткойни.

Основният им резултат показва, че финансовите познания намаляват вероятността да притежавате биткойн в момента. На второ място, вероятността тези, които имат финансови познания, да планират да придобият криптовалути е по-малка. Трето, финансово образованите хора е по-малко вероятно да планират да придобият криптовалути в бъдеще, но е по-вероятно да са чували за криптовалути и да разбират какво представляват те.

Рискът води до инвестирането в биткойн

Освен това те откриват, че хората, които предпочитат риска, са по-склонни да инвестират в биткойн. За да може един пазар да се ценообразува ефективно, на него трябва да има комбинация от добре осведомени инвеститори и спекуланти.

Тази комбинация е от решаващо значение за новосформираните алтернативни пазари, какъвто е биткойн пазарът, който сега е отворен за обществеността.

Цените на нововъзникващите алтернативни пазари често са откъснати от техните основи. Тези пазари представляват още по-голяма опасност за неграмотните инвеститори, тъй като те не са наясно с допълнителните опасности.

Един от примерите е, че някои финансово неосведомени участници на пазара вземат заеми, за да финансират залозите си. Изследователите отбелязват, че в някои случаи това може потенциално да застраши финансовата сигурност на домакинствата им в случай на срив на биткойн .

Регулаторните органи са обезпокоени от опасностите, свързани с опасните инвестиции. А също и от рисковете, които поемат неопитните инвеститори. Понастоящем неопитните инвеститори са двигател на пазарите на криптовалути.

Действията на тези инвеститори вдигат много шум. За щастие това става все по-актуално в глобалната програма за подобряване на финансовата грамотност.

Заключение

Биткойн води до увеличаване на броя на хората, които се образоват за парите, докато тези, които преди това са били „образовани“, продължават да игнорират напредъка му. Инвеститорите, които искат да бъдат част от тази финансова революция, научават за недостатъците на сегашните парични политики и как да ги преодолеят, като диверсифицират активите си.

Научете още от блога на Crypto365:

Биткойн достига нов исторически връх спрямо еврото

Продават ли дългосрочните притежатели на върха на цената на биткойн?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн достига нов исторически връх спрямо еврото

Виж следваща

Как Тексас се превръща в мека за миньорите на биткойн?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.