Биткойн се срина до 15.6k – FTX е пред фалит

След една дива седмица, силно засегнатият пазар най-накрая получава известно облекчение.

Криптовалутите и акциите се повишиха в четвъртък, след като октомврийският доклад за индекса на потребителските цени показа, че инфлацията в САЩ може би най-накрая започва да се охлажда.

Последният доклад на Бюрото за трудова статистика установи, че индексът на потребителските цени е нараснал със 7,7% през последните 12 месеца. Макар и да е доста над целевата инфлация от 2% на Федералния резерв, това е стъпка в правилната посока в сравнение със септемврийското число от 8,2%.

След публикуването на доклада цената на Биткойн се повиши с около 6% от 16 500 долара до 17 500 долара. Етериум, вторият по големина криптоактив по пазарна капитализация, имаше по-значителен скок, като само за миг се покачи от приблизително 1200 до 1273 долара и сега се търгува за 1330 долара. Това е 13% увеличение за последните 24 часа за ETH.

Бичият отпечатък бележи така необходимото облекчение за пазарите, които бяха ударени през 2022 г. на фона на исторически бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Председателят на централната банка Джером Пауъл многократно е подчертавал намерението си да продължи да повишава лихвите, докато инфлацията в САЩ – която тази година отбеляза множество 40-годишни върхове – не бъде овладяна.

Въпреки че някои оприличиха биткойн и други дефицитни криптовалути на хедж срещу инфлацията, пазарът на цифрови активи е силно корелиран с акциите през последните две години. S&P 500 също се повиши с 4% в четвъртък, докато Nasdaq повиши цената си с 5%.

Въпреки че през третото тримесечие Биткойн показа относителна стабилност и положително представяне спрямо акциите, целият криптопазар отбеляза нови годишни дъна тази седмица на фона на продължаващия срив на индустриалния гигант FTX, криптоборсата, основана от Сам Банкман-Фрид.

Токенът на FTX, FTT, продължи спада си днес, като се понижи с 2,2%, след като през последната седмица спадна с над 90%.

Други алткойни също отбелязаха подем днес

Polygon (MATIC) поскъпна с над 24% през последните 24 часа, докато XRP и Dogecoin увеличиха цената си с над 8%.

Солана също отбеляза отскок. SOL се повиши с 13%, след като понесе допълнителни щети тази седмица на фона на кризата с ликвидността на FTX. Solana има силни връзки с FTX и Банкман-Фрид, който беше направил няколко инвестиции в блокчейн мрежата чрез своето търговско бюро Alameda Research.

Настроенията на инвеститорите на криптопазара се влошават, след като Binance реши да прекрати споразумението си с FTX за закупуване на изпитващата затруднения борса за криптовалути. Събитията изпратиха Биткойн до ново годишно дъно, докато други алткойни също отбелязаха рязък спад.

Данните на Cointelegraph показват, че Биткойн се понижи до 15 698 долара на фона на хаоса, предизвикан от потенциалната несъстоятелност на FTX и провала на сделката с Binance. Анализаторите се обръщат към техническите графики, за да се опитат да намерят следващия път на цената.

Анализатор очаква продължаване на понижението с кратка подкрепа на 12 хил. долара

Независимият пазарен анализатор CanteringClark заяви, че цената на BTC евентуално може да намери краткосрочен отскок на ниво 15 000 долара. Позовавайки се на асортимент от показатели, анализаторите предположиха, че Биткойн в крайна сметка може да се установи около нивото от 12 000 долара.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Криптото се засили. BTC и ETH направиха местен връх.

Етериум скочи с 15% – инструмент срещу инфлация – ETH може да избухне преди Биткойн?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Прогноза за цената на Polygon – MATIC поскъпва с 22% до 1,15 долара, може ли да се покачи 10 пъти спрямо Instagram NFT News?

Виж следваща

FTX обявява фалит. LINK предлага решение за бъдещето

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.