FTX обявява фалит. LINK предлага решение за бъдещето

Борсата за криптовалути FTX на Сам Банкман-Фрид е подала молба за защита от фалит по глава 11 в САЩ, става ясно от съобщение на компанията, публикувано в Twitter. Банкман-Фрид също така се е оттеглил от поста си на главен изпълнителен директор и е наследен от Джон Джей Рей III, въпреки че напускащият ръководител ще остане на работа, за да помага при прехода. приблизително 130 допълнителни свързани компании са част от производството, включително Alameda Research, фирмата за крипто търговия на Банкман-Фрид, и FTX.us, американското дъщерно дружество на компанията.

Crypto.com е най-новият централизиран обмен, който бе поставен в светлината на прожекторите седмица след срива на групата FTX. Нейният роден токен, CRO, се срина с почти 30% за един ден.

Доставчикът на борса и портфейл Crypto.com получава известно внимание от страна на крипто общността.

На 13 ноември доставчикът на аналитични услуги „Lookonchain“ направи някои проучвания на резервите на Crypto.com. Това, което откри, повдигна вежди, но не е чак толкова изненадващо.

Портфейлите на Crypto.com за Етериум и шестте портфейла за Биткойн държат общо 2,68 млрд. долара в цифрови активи, разкри тя.

Борсата държи повече Шиба Ину (SHIB), отколкото Етериум (ETH). Според данните тя разполага с 531 млн. долара в SHIB в сравнение с 446 млн. долара в ETH. Тя също така държи 80 млн. долара в собствения си токен CRO.

Фалшиви трансфери 

Доставчикът на данни предупреди, че 40% от активите на Crypto.com са с ниска ликвидност, като добави: „В момента в Crypto.com се извършва само едно прехвърляне:

„Ако имате средства в Crypto.com, моля, обърнете внимание на сигурността на вашите средства. Те държат много $SHIB и $CRO.“

Той също така съобщи за фалшиво прехвърляне на активи, преди фирмата да пусне своето доказателство за резервите. Тя откри, че Crypto.com е изтеглила общо 210 милиона USDT от Binance и 50 милиона USDC от Circle преди обявяването на резервите.

Ръководителят на Binance Чангпенг „CZ“ Джао също повтори предупрежденията с този уикенд в Туитър:

Китайското индустриално издание Wu Blockchain съобщи, че през изминалата година към FTX са изпратени стабилни монети на стойност около един милиард долара.

Въпреки това главният изпълнителен директор на Crypto.com Крис Маршалек опроверга това твърдение на 14 ноември, заявявайки: „:

„Обясних в темата, че средствата са били използвани за хеджиране на поръчките на клиентите в нашата платформа. Общата ни експозиция към FTX е под 10 млн. долара.“

През уикенда клиентите са изтеглили средства от платформата. Миналата седмица стана ясно, че Crypto.com е обработила неправилно транзакция на стойност 400 млн. долара, което поражда още опасения в тези бурни времена.

Маршалек продължи да опровергава ФУД, твърдейки, че прехвърлянето към Gate.io е било просто преместване на неговите ETH в студено хранилище.

Cronos (CRO) се срива с 28%

Родният токен на борсата, CRO, се срина силно през уикенда. От най-високата си стойност в рамките на деня от 0,078 щатски долара CRO се срина с 28% до най-ниската си стойност от 0,056 щатски долара преди няколко часа.

По време на пресата CRO се търгуваше за около 0,060 USD, след като спадна с 50% за седем дни. Освен това борбеният токен е спаднал с 94% от историческия си връх от 0,965 USD по това време миналата година.

Chainlink прокарва нова система, наречена proof-of-reserve, за да осигури прозрачността, от която отчаяно се нуждае криптоиндустрията в момента.

Криптозаразата продължи и през тази година, като FTX усложни нещата тази седмица. Това постави в центъра на вниманието прозрачността, особено за централизираните криптоборси.

Доставчикът на оракули за данни Chainlink популяризира своите инструменти за доказване на резерви, които биха могли да решат проблемите с прозрачността, които в момента тормозят индустрията.

В туитър на 11 ноември екипът на Chainlink попита дали криптовалутите ще продължат да повтарят грешките на традиционната финансова индустрия с черни кутии.

Chainlink PoR

Доказателството за резерв е известно още като пари на ръка или резерв или съкровищница, подкрепящи токени или активи. Те могат да се използват от организациите, за да удостоверят наличието на достатъчни резерви, които са били независимо одитирани. Това ще даде на клиентите по-голямо доверие в актива или организацията. Chainlink цитира някои примери:

„PoR е полезен и за проверка на резерви на централизирани борсови активи, салда по банкови сметки извън веригата, междуверижни обезпечения, резерви на реални активи и много други.“

Нейните инструменти за доказване на резерви бяха пуснати за първи път през 2020 г., но те отново излязоха наяве след срива на FTX тази седмица.

Според уебсайта Chainlink PoR използва „най-голямата децентрализирана колекция от проверени от гледна точка на сигурността и устойчиви на сибили оператори на възли в индустрията“, за да придобие и провери данните за резервите.

Договорите за PoR могат да изпълняват множество функции, като например планиране на редовни автоматични одити. Освен това те могат да защитават приложенията на DeFi от несъстоятелност, като одитират резервите на токените, използвани като обезпечение.

През септември Chainlink стартира програма, наречена SCALE, за устойчив достъп за активиране на ниво 1 и ниво 2.

На 9 ноември главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао заяви, че всички криптоборси трябва да правят доказателства за резервите на Merkle-tree. „Банките работят на базата на частични резерви. Криптоборсите не трябва да го правят“, добави той.

Продължавайки ангажимента си за прозрачност, на 10 ноември Binance публикува адреси на студени портфейли и баланси за 6 от своите 600 монети. Тя добави, че останалите ще последват заедно със системата PoR.

„Банковото бягство“ на FTX доведе до срив на пазарите до ново дъно на мечия цикъл тази седмица. Въпреки това те започнаха да се възстановяват малко с наближаването на уикенда.

Още от блога на Crypto365:

Binance придоби FTX. Срив на пазара?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн се срина до 15.6k – FTX е пред фалит

Виж следваща

Как Quant Network ($QNT) защитава мащабируемостта в бъдеще

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.