Binance придоби FTX. Срив на пазара?

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, подписа необвързващо споразумение за закупуване на FTX.com, подразделение на големия конкурент FTX, за да покрие „кризата с ликвидността“ на борсата за криптовалути, заяви във вторник главният изпълнителен директор на Binance Чанпенг Джао.

FTX е подложена на натиск, след като в неделя Джао заяви, че фирмата му ще ликвидира притежанията си на вътрешния токен на FTX, FTT, поради неуточнени „скорошни разкрития“.

„Днес следобед FTX ни помоли за помощ. Налице е значителен недостиг на ликвидност. За да защитим потребителите, подписахме необвързващо LOI, като възнамеряваме да придобием изцяло FTX.com и да помогнем за покриване на кризата с ликвидността“, заяви Джао в туитър, като отбеляза, че Binance има право по свое усмотрение да се оттегли от сделката по всяко време.

В туитър Сам Банкман-Фрид, основател и главен изпълнителен директор на FTX, заяви, че екипите работят по изчистването на текущото изоставане на тегленията и че всички активи ще бъдат покрити 1:1.

Binance, която доминира в криптоиндустрията на стойност 1 трилион долара, с над 120 милиона потребители, в момента се разследва от Министерството на правосъдието на САЩ за възможни нарушения на правилата за пране на пари от страна на Binance, съобщи Ройтерс миналата седмица.

Биткойн, Етериум, Солана и повечето други криптовалути преживяват брутална разпродажба след дивите ценови колебания днес, тъй като търговците решават какво да правят с новината, че Binance придобива FTX.

Оттогава цената на биткойн се колебае нагоре-надолу – в един момент за кратко се приближи до 21 000 долара.

Но след това цената на актива бързо се понижи: сега тя е спаднала с 8,4% за 24 часа и е на цена от 18 995 долара, според данни на CoinGecko.

Етериум също не се справя добре

Вторият по големина дигитален актив вече е паднал под решаващата си граница от 1 500 долара – цената му е 1 413 долара, което представлява 11% спад за 24 часа.

Разпродажбата сега означава, че и двата актива са се понижили значително през последните седем дни: Биткойн е загубил 7,5% от стойността си, а Етериум – 10,3%.

От уикенда насам биткойн, етериум и по-широкият криптопазар изпитват затруднения в навечерието на две важни събития: междинните избори в САЩ, които се провеждат днес, и публикуването на данните за индекса на потребителските цени (CPI) на Бюрото по трудова статистика на САЩ в четвъртък, които ще предоставят най-новите данни за инфлацията в американската икономика.

От уикенда насам биткойн и етериум не следят внимателно американските акции, както обикновено правят: В момента американският пазар на акции преживява отскок, като досега Dow се е повишил с 200 пункта за деня.

Още от блога на Crypto365:

Криптото се засили. BTC и ETH направиха местен връх.

Cardano (ADA) е готова за 2 пъти по-високи печалби, ако историята се повтори: Данни

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Solana се покачи с 15% заради туит от Google Cloud, но след това…

Виж следваща

Прогноза за цената на Polygon – MATIC поскъпва с 22% до 1,15 долара, може ли да се покачи 10 пъти спрямо Instagram NFT News?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.