3 причини, поради които Bitcoin не успява да се изкачи над 28,5 хил. долара

Биткойн започна седмицата с повишение на настроенията на инвеститорите, но има три основни фактора, които пречат на цената на BTC да възстанови нивото от 30 000 долара.

На 2 октомври цената на Биткойн отбеляза ръст от 5,5% в рамките на деня до 28 600 долара, но най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изгуби инерция, тъй като дългоочакваното пускане на борсово търгуваните фондове (ETF) на Етер уъркс не успя да генерира значителни обеми на търговия.

Макар че неотдавнашното рали в горната част на текущия ценови диапазон вероятно е било окуражаващо за инвеститорите, неотдавнашните коментари на представители на Федералния резерв на Съединените американски щати потвърдиха опасенията за предстоящ икономически спад.

Биткойнът демонстрира краткосрочна сила, като на 3 октомври запази подкрепата на ниво 27 200 USD, а впоследствие на 5 октомври се покачи над 27 500 USD. Въпреки това три ключови търговски показателя показват недостатъчно високо ниво на подкрепа. Тези метрики обхващат обемите на спот пазара, дериватите и доверието в одобрението на спот ETF за биткойн.

Макроикономическите сили оказват низходящ натиск върху цената на Биткойн

На 2 октомври заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ, отговарящ за надзора, Майкъл Бар заяви в Ню Йорк, че очаква забавяне на икономическия растеж „под неговия потенциал“ поради по-високите лихвени проценти, ограничаващи икономическата активност. Той също така отбеляза, че пълното въздействие на настоящата парична политика все още не е осъзнато. Според инструмента на CME FedWatch пазарът понастоящем е равномерно разпределен по отношение на възможността за още едно повишение на лихвените проценти от страна на Фед през 2023 г.

На 3 октомври реалната доходност на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ – показател, който коригира инфлацията – достигна 2,47% – най-високото си равнище от близо 15 години – по данни на Министерството на финансите на САЩ. Това развитие отчасти обяснява достигането на най-високата си стойност от 10 месеца насам на индекса на щатския долар (DXY).

Освен това Ройтерс съобщи, че САЩ са се превърнали в относително по-привлекателна инвестиционна дестинация поради „устойчивата си икономика“, която може да се похвали с по-силни перспективи за растеж в сравнение с Европа и Китай.

Показателите за търговия с биткойн показват намалена активност при дългите позиции с ливъридж

Месечните фючърси върху биткойн обикновено се търгуват с лека премия спрямо спот пазарите, което показва, че продавачите искат повече пари, за да забавят сетълмента. В резултат на това фючърсните контракти върху BTC обикновено би трябвало да се търгуват с годишна премия от 5% до 10% – ситуация, известна като contango, която не е уникална за криптопазарите.

Годишна премия за 2-месечни фючърси върху биткойн. Източник: Laevitas

Премията на фючърсите върху BTC продължава да се търгува под неутралния праг от 5%, оставайки в неутрален до мечи диапазон. Това показва липса на търсене на дълги позиции с ливъридж.

Освен това активността на спот търговията на традиционните борси е намаляла до нива, невиждани от края на 2020 г., което означава намалено участие на институционалните инвеститори.

Дневен обем на спот търговията с биткойн, USD. Източник: Месари и Кайко

Струва си да се отбележи, че намаляването на обемите на търговия може да се дължи на това, че големи базирани в САЩ търговски фирми, като Jane Street Group и Jump Trading, се дистанцират от пазарите на криптовалути преди май 2023 г. Агенция Блумбърг съобщи, че основната причина за тази промяна е „засиленият регулаторен контрол“, който е направил пазара по-малко привлекателен за институционалните инвеститори.

Очакванията на инвеститорите за спот ETF за BTC спадат

Един от факторите, подкрепящи 68% ръст на Биткойн през 2023 г., е очакването за одобрение на спот Биткойн ETF от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Въпреки многократните отлагания от страна на регулатора обаче, при неотдавнашното пускане на 2 октомври на ETF, базиран на фючърси върху Етер, се наблюдаваше слабо търсене.

Освен това, въпреки благоприятното съдебно решение за преобразуването на Grayscale Bitcoin Trust в спот Bitcoin ETF, той продължава да се търгува с 19% отстъпка в сравнение с притежаваните от него биткойни. Тези данни показват липса на доверие в одобрението на спот Биткойн ETF, тъй като след преобразуването инвеститорите ще имат възможност да изкупят акциите си по номинална стойност.

В крайна сметка Биткойн не успя да преодолее нивото на съпротива от 28 500 щатски долара, а представители на Федералния резерв предупредиха за предстоящ икономически натиск. Вследствие на това перспективите за пробив над тази съпротива в краткосрочен план изглеждат по-малко от благоприятни.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Биткойн китовете на лов! Разбулване на мистериозни ходове

Grayscale надделя в съдебно дело срещу SEC!

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Крипто кит се отказва от $14 млн. XRP въпреки победите на Ripple

Виж следваща

Вероятно ли е да следват рекордни стойности на Bitcoin?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.