След слабия старт на годината на Bitcoin, анализаторите прогнозират увеличение на цената

Един от анализаторите вижда упорито високите стойности на инфлацията, съчетани с продължаването на отрицателните реални лихвени проценти, като ключови пазарни катализатори.

След бурното начало на годината биткойн (BTC) изглежда се стабилизира тази седмица, а някои анализатори прогнозират, че цените може да се повишат.

Биткойн добави 1%, след като през първата седмица на 2022 г. спадна с почти 12%. В сравнение с първата седмица на 2021 г., когато биткойн спечели 15% и се търгуваше над 50 000 долара, движението от тази седмица изглежда малко, но експертите твърдят, че сега пазарът може да се обърне нагоре.

Цените вероятно ще отскочат от сегашното ниво около 42 000 USD, макар че ще останат в диапазона 40 000-60 000 USD, каза Гавин Смит, главен изпълнителен директор на Panxora.

„Това би подготвило биткойн за движение към нови върхове по-късно през годината“, каза той. „Прогнозираме, че катализатор на това движение ще бъдат упорито високите стойности на инфлацията, съчетани с продължаване на отрицателните реални лихвени проценти.“

„Реалният“ лихвен процент е коригиран спрямо инфлацията, така че когато цифрата е отрицателна, това означава, че потребителските цени нарастват по-бързо от доходността на облигациите. Тази динамика – функция на свръххлабавите парични политики, прилагани от централните банки по света – насърчава поемането на риск, тъй като инвеститорите на практика губят стойност, като държат облигации и други инструменти с фиксирана доходност.

Министерството на труда на САЩ съобщи в сряда, че индексът на потребителските цени, най-широко следеният показател за инфлацията в страната, се е повишил със 7% през декември спрямо 12 месеца по-рано, в сравнение с 6,8% през ноември. Това е най-бързото годишно увеличение от 1982 г. насам.

Макар че биткойнът се възстанови, след като падна под 40 000 долара, този отскок не е нищо по стандартите за биткойн, според Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda.

„Ако биткойнът успее да пробие 45 500 долара, може да видим още едно рязко движение нагоре, тъй като започва да нараства убеждението, че най-лошото от разгрома е зад гърба му“, написа Ерлам в ежедневния бюлетин в четвъртък.

Рисков актив или предпазване срещу инфлацията?

Индексът на щатския долар се понижи с 0,97% през последните пет дни – движение, което по принцип се счита за благоприятно за биткойн и други деноминирани в долари цени на активи.

„Това със сигурност е добре за рисковите активи и става все по-очевидно, че BTC попада в тази категория, поне засега“, каза Лукас Аутумуро, ръководител на изследванията в IntoTheBlock.

Биткойнът „напоследък се държи повече като рисков актив на фона на пазарната несигурност“, каза Ленард Нео, ръководител на изследванията в Stack Funds. „Пазарите все още са раздвоени дали BTC е застраховка срещу инфлацията или рисков актив и при сегашния макроклимат очаквайте повече волатилност в краткосрочен план.“

Според Джейсън Дийн, анализатор в Quantum Economics, това дали биткойн се разглежда като рисков актив или като ясна протекция от инфлация зависи от географията.

Според Дийн в развитите икономики биткойн се възприема в голяма степен като актив, свързан с риска, и се търгува въз основа на макроикономическите събития, като например инфлацията и програмите за стимулиране на централните банки. В развиващите се икономики като Турция, Бразилия и Аржентина обаче има ясна игра на инфлация и предпазване.

„В резултат на това посоката не е ясна и засега напълно очакваме непредсказуеми, накъсани движения в общо взето страничен диапазон“, каза Дийн.

Поглеждайки към цената на биткойн в дългосрочен план, Дийн прогнозира продължителен растеж, развитие и приемане в световен мащаб.

„В някакъв момент това ще се превърне в доминиращо мнение и почти със сигурност ще доведе до нова цена в бъдеще“, каза Дийн.

Научете повече от блога на Crypto365:

Термини за криптовалутите, които трябва да знаете, преди да инвестирате: Наръчник за начинаещи

4 причини да не инвестирате в ETF за фючърси върху Bitcoin

Кметът на Ню Йорк поиска заплатите да му бъдат изплащани в Биткойн

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Публикациите за работа в областта на криптовалутите в LinkedIn са се увеличили с 395% през 2021 г.

Виж следваща

Ето 5 алткойна, които да проучите, докато цените на криптовалутите са близо до почти 1-годишно дъно

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.