Повече от 300 милиона в Етериум ще бъдат продадени?

Анализ на веригата от Glassnode изчислява, че около 170 000 ETH ще бъдат изтеглени и продадени след обновяването на Шанхай

Анализаторите от Glassnode изчисляват, че след днешния дългоочакван ъпгрейд в Шанхай ще бъдат изтеглени и продадени около 170 000 Етериум, на стойност приблизително 326 млн. долара.

Надстройката, известна и с името на консенсусния слой „Capella“, най-накрая ще позволи на потребителите да изтеглят ETH, които са били блокирани в мрежата на Етериум през последните две години.

През декември 2020 г. Етериум започна прехода си към мрежа с доказателство за залог, което позволи на валидаторите и други заинтересовани залагащи да започнат да печелят пасивни възнаграждения от ETH, заложени в мрежата. Тя завърши прехода през септември миналата година след „сливането“ – ъпгрейд, който обедини основната мрежа на Етериум с веригата на маяците за доказателство за залог.

Потребителите, които са заложили своя Етериум, обаче не са могли да изтеглят първоначалните си депозити или награди.

Но всичко това се променя по-късно днес…

Изследователите от Glassnode заявиха днес в доклад, че от новоотключената сума приблизително 70 000 ETH ще дойдат от валидатори, които напускат мрежата, като изтеглят със себе си своите заложени авоари. В доклада се посочва, че има 253 вложители, които чакат да направят точно това, но анализаторите допълват, че „тегленията най-вероятно са свързани с промяна в техническите им настройки, а не с излизане от позицията им“.

Останалите 100 000 ETH се очаква да дойдат от потребители, които изтеглят наградите си за залагане, за да ги продадат на пазара. Анализаторите на Glassnode заявиха, че очакват само ETH на стойност приблизително 133 млн. долара да „станат действително ликвидни“ след активирането на тегленията.

Мрежите за доказване на залози работят, като имат валидатори, които осигуряват мрежата, за разлика от миньорите в блокчейн за доказване на работа като Биткойн. Всеки може да стане валидатор в Етериум, като заложи 32 ETH (приблизително 60 000 USD) и започне да печели награди за това. Ако валидатор действа злонамерено, той е изправен пред наказание, известно като „slashing“, което приспада ETH от заложената сума.

Прогнози

Въпреки че прогнозите са за потенциален удар на пазара на Етериум в размер на 326 млн. долара, докладът на Glassnode заключава, че ходът „се очаква да бъде много по-малко драматичен, отколкото мнозина го представят“, като добавя, че ако ъпгрейдът в Шанхай мине без проблеми, той „ще подкрепи разрастващата се индустрия на залаганията“.

Струва си също така да се отбележи, че заявките за теглене ще влязат в опашка и не всички заявки за теглене ще бъдат обработени в първия ден. Индивидуалните стейкъри може да се наложи да изчакат поне два или три дни, преди да получат средствата си, а на стейкърите, които използват услуги за обединяване на средства като Lido или централизирани доставчици като Coinbase, може да се наложи да чакат седмици, ако не и месеци. Това означава, че всички ETH, които се изтеглят от договора за залагане, няма да се появят на пазара наведнъж.

Кой продава Етериум със залог?

Други анализатори, включително сътрудникът на CoinShares Марк Арджун, са съгласни, че ефектът от Шанхай върху пазара на Етериум вероятно ще бъде слаб в краткосрочен план.

Арджун заяви пред Decrypt, че това е свързано с ликвидните решения за залагане на акции като Lido Finance.

Макар че тегленията за Lido Finance зависят и от това дали ще бъдат достъпни и тегленията на Етериум, потребителите са успели да разменят своите заложени токени Етериум (stETH) за ETH на борси като Curve Finance.

При депозиране на Етериум в ликвидна платформа за залагане, потребителите получават еквивалентна заложена версия на Етериум, която може да се използва другаде в света на децентрализираните финанси (DeFi), като например несертифицирани платформи за кредитиране и търговия.

„Ако тези токери искат да излязат от пазара, те могат просто да продадат своите токени на вторичния пазар за съотношение едно към едно“

каза той пред Decrypt.

Арджун също така вярва, че много от „технологичните“ стейкъри, които разполагат с необходимите 32 ETH, за да станат валидатори, е малко вероятно да продадат своите скривалища.

„Те са решили да заложат своите ETH с неопределен период на блокиране и това вероятно е така, защото вярват в използването на ETH като хранилище на стойност“

каза Арджун.

„Ето защо също смятам, че е малко вероятно това кохортно мнозинство да продаде“.

И така, кой се отказва от своите залози на ETH?

„Най-вероятно е да продават различни субекти като предприятия, колежи и други неща, които просто не могат да бъдат идентифицирани с помощта на адресите [на портфейлите]“, каза Арджун. „Ако трябва да бъда консервативен, бих казал, че 50% от тези субекти ще изтеглят и продадат своите ETH.“

Още от блога на Crypto365:

Биткойн с нов връх за последните 9 месеца! Какво предстои?

Законопроект забранява криптo портфейла ви?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Огромно продаване на Етериум?

Виж следваща

Биткойн достигна $30к и отбеляза най-високата си цена от юни 2022 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.