Огромно продаване на Етериум?

И така, какво се случва тази седмица?

$32B+ от $ETH се отключва за броени дни, но все още не се паникьосвайте! Открийте защо това масивно събитие в Етериум може да не създаде очаквания натиск за продажба и научете защо според нас това всъщност може да засили оптимистичните перспективи на пазара.

  • На 12 април ще бъдат отключени $32 млрд. от $ETH. Истинският натиск върху продажбите ще бъде много по-малък от това число.
  • Годишният темп на нарастване на предлагането на $ETH се промени от -0,1% на -0,3% само за една седмица.
  • 330 000 $ETH (на стойност 600 млн. долара) бяха изтеглени от борсите.
  • Веригите от слой 2 са мястото за сочни възможности, NFT не са.

Над 32 млрд. долара в $ETH ще бъдат отключени през следващите дни

„Шанхайското надграждане“ е насрочено за 12 април – до него остава едва малко повече от една седмица, както пише в този материал. Това надграждане е последният етап от сливането, при който стакерите на Ethereum PoS най-накрая ще могат да изтеглят своите активи. Това означава, че 18-те милиона ETH (над 32 млрд. долара), които в момента се намират в договора за залагане, ще бъдат достъпни за изтегляне.

Може би си мислите, че това ще предизвика масиран натиск за продажба и тъй като хората могат да се изтеглят, те ще го направят. Възникналите в резултат на това масивни вълни от продажби ще доведат до спад на $ETH до под 1000 USD.

Това е плашещ сценарий, нали?

Е, нека разгледаме няколко факта, които доказват, че горният мисловен процес е погрешен:

Средно $ETH стакерите все още са на -15% загуба от активите си. Хората, които са държали своите $ETH в продължение на 30+ месеца, вероятно са вярващи и вероятно няма да продават на загуба.
Около половината (43%) от стейкърите са използвали ликвиден протокол за залагане като Lido. Тези протоколи им позволяват да „останат ликвидни“, което означава, че могат да ги продадат на пазара на текущата цена на $ETH. Този ъпгрейд не оказва влияние върху тези холдинги.

Само 1800 вложители могат да изтеглят средства всеки ден. Тези вложители имат по 32 $ETH залог, което означава, че само 57 600 $ETH могат да бъдат изтеглени на ден. Така че, ако тези вложители продават, ще има максимум 100 млн. долара дневен натиск за продажба.

33% от $ETH са заложени само в Lido и нито един от тях няма да бъде достъпен за теглене, докато притежателите не преминат през всички необходими проверки за сигурност и обновяване на протокола в средата на май 2023 г.

Така че очевидно натискът от продажби няма да е толкова силен, колкото хората може би се опасяват. Все пак има около 1 млн. долара $ETH, спечелени като награди от валидатори; това не е обект на опашка за излизане и наистина може да бъде продадено на пазара.

Макар че $ETH на стойност 32 млрд. ще бъдат достъпни за изтегляне, голяма част от тях няма да могат да бъдат продадени на пазара веднага. Вероятно ще бъдат продадени 1 млн. $ETH (общо: 1,8 млрд. долара), което може да доведе до понижение на цената и отдръпване от целевото ни ниво [2000-2200 долара].

ETHonomics

Не очаквахме да покрием отново ETHonomics толкова скоро, но темпът на растеж на предлагането (колко нови $ETH се създават с течение на времето) е спаднал почти 3 пъти.

Само миналата седмица той беше -0,108%, а сега е -0,287%. Отрицателният темп означава, че $ETH е дефлационен и по-привлекателен като дългосрочна инвестиция. Колкото по-малко има от нещо, толкова по-ценно става то.

Графика на цената на ETH

На графиката $ETH продължава да установява по-високи върхове и по-високи дъна, което показва бича пазарна структура. Целта се намира на 2200 долара, но е много вероятно да видим отдръпване от 2000 долара, което да съвпадне с достигането на 30 000 долара от $BTC.

Ние оставаме притежатели на $ETH, докато тази пазарна структура се запази бича. Ако цената пробие под 1700 долара, бихме направили преоценка.

Баланс на борсите

От 21 март насам от борсите са изтеглени повече от 330 000 $ETH (600 млн. долара). Когато на борсите има по-малко $ETH, това означава, че инвеститорите държат на монетите си и не ги продават. Това показва, че те вярват, че цената ще се повиши, което е бичи индикатор.

Предлагането е на печалба

Тази графика се разбира от само себе си още от заглавието, тя ви показва процента на $ETH, който е на печалба. В момента 73% от целия $ETH е в това състояние. В исторически план стойности над 90% показват предстоящ връх. Пазарът не е далеч от тези стойности.

Екосистемата на Етериум

Децентрализирано финансиране (DeFi)
Това е единствената таблица, която трябва да погледнете за преглед на DeFi в Ethereum.

Както можете да видите, истинската активност и растеж се случват на слой 2, а не на основната верига на слой 1 на Етериум. Числата, които виждаме, показват, че наистина е „сезонът на L2“!

Arbitrum успя да привлече много нови капитали след пускането на дългоочаквания си токен $ARB. Направихме пари от няколко токена, принадлежащи на тази екосистема, и току-що стартирахме новия си списък за наблюдение (вижте тук).

Един от основните проблеми на Arbitrum беше решението им да предоставят 750 млн. долара $ARB (7,5% от предлагането) на фондация Arbitrum. Повечето фондации имат подобно разпределение, но тази специално беше проблематична – защо?

Защото Arbitrum се провали с лошата си комуникация. Те го представиха като предложение, по което притежателите могат да гласуват, докато решението изглеждаше предварително взето, което провали целта на децентрализацията. Ако бяха разпределили тези средства към фондацията преди пускането на токена и бяха написали за това в документацията, сигурни сме, че нямаше да има проблем. Това е решимо, но Arbitrum трябваше да предложат прозрачно изявление, за да успокоят нервите на притежателите си – което и направиха.

Оптимизмът, както винаги, е мъртъв, но другите му двама конкуренти със сигурност не са. zkSync стартира в mainnet и привлече 100 млн. долара в TVL (обща блокирана стойност) за една седмица. Междувременно StarkNet удвои собствената си TVL. Както zkSync, така и StarkNet са без токени, така че горещо препоръчваме да разгледате тези сочни айръпвания.

NFTs

Пазарът на NFT остава спокоен и доста скучен. Вълненията се случват само в няколко колекции, които ще ви представим в първия ни дайджест за NFT тази седмица

По-рано разгледахме поведението на търговците на NFT и отбелязахме, че активността им продължава да бележи тенденция към спад. Имаше едно изключение от правилото – пазар Blur, но знаехме, че този подем няма да продължи дълго, тъй като проектът разчита на стимули. Разбира се, в последствие той спада, както се очакваше

Мнението на Cryptonary

В заключение, предстоящото отключване на ETH на стойност 32 млрд. долара няма да доведе до масирания натиск за продажба, от който мнозина се опасяват, тъй като различни фактори ще ограничат сериозно въздействието.

С оглед на това, че темпът на нарастване на предлагането на $ETH става все по-отрицателен и значителна част от $ETH е изтеглена от борсите, пазарните перспективи остават оптимистични и нашата цел [$2000-2200] се запазва.

Ако търсите сочни възможности, то слоевете 2 са мястото, където трябва да бъдете. Те продължават да процъфтяват и да печелят пазарен дял, капитал, потребители и интерес от страна на разработчиците. Същото не може да се каже за пазара на NFT.

Бъдете информирани и вземайте пресметнати решения на този динамичен пазар.

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Правителството на САЩ продава BTC! Какво се случва на пазара?

Виж следваща

Повече от 300 милиона в Етериум ще бъдат продадени?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.