Кога заложилите в Етериум ще могат да теглят?

Добавянето на възможност за теглене може да привлече други ентусиасти да започнат да правят залози, сигурни, че ще могат по-лесно да възстановят своите ETH, ако се наложи.

Утвърждаващите Етериум вече знаят кога ще могат да изтеглят своите ETH

Две ключови подобрения – Шанхай и Шапела – ще бъдат активирани на 12 април.

Това е значителен етап от развитието. Още през декември 2020 г. стартира договор за депозит, който позволи на ентусиастите да заключат своя Етер.

Инвестирането на 32 ETH им даваше право да станат валидатори – което означава, че ще получават възнаграждения всеки път, когато добавят нов блок в блокчейна.

Всичко това беше важна част от амбициозното преминаване на Етериум от Proof-of-Work към Proof-of-Stake блокчейн – процес, който беше известен като The Merge.

В крайна сметка проектът направи миньорите излишни и драстично намали използването на енергия от блокчейна, като премина към модел, при който мрежата се поддържа от лица с финансов интерес.

Въпреки че The Merge приключи успешно оттогава насам заложилите не могат да изтеглят своите ETH

Последните данни от Etherscan сочат, че в момента в договора за депозит се съхраняват повече от 17,9 милиона ETH – и към момента на писане на статията това е на стойност 32,4 милиарда долара.

Но заложилите бяха предупредени, че процесът на събиране с техните ETH може да отнеме седмици или месеци, тъй като се прилага поетапен подход.

А хард форкът на „Шапела“ не означава непременно, че ще станем свидетели на бързане към изходите. Добавянето на тегленията може да подтикне други ентусиасти да започнат да правят залози, сигурни, че ще могат по-лесно да си върнат ETH, ако се наложи.

Експертите и преди са отхвърляли опасенията, че ще станем свидетели на масови тегления. Всъщност тези, които изпратиха ETH към договора за депозит още през декември 2020 г., знаеха, че ги чака дълъг път.

В публикация в блога на уебсайта на Ethereum Foundation беше обявено също, че наградата за грешки е удвоена за всеки, който разкрие уязвимости в надстройката Shapella – финансов стимул за хакерите бяла шапка. В статията се добавя:

„Благодарим на всички, които допринесоха за надстройката Shapella, и на всички заложили – стари и нови – които помогнаха за сигурността на това, което все още е в началото на proof-of-stake Ethereum!“

The Merge беше ключов етап, но тежката работа не спира дотук

Настоящите приоритети включват намаляване на таксите за газ – тъй като в момента една транзакция може да струва повече от дневния доход, който получават някои хора в развиващите се икономики. Миналата година той заяви на конференцията Blockchain Futurist в Канада:

„Ако искате действително да имаме свят, в който можем да осъществяваме блокчейн дейност, без да е необходимо да се доверяваме на централизирани борси за всичко, тогава просто трябва да се научим как да направим блокчейн по-евтин.“

Ключова част от този процес са ролките, което означава, че във всяка транзакция могат да се събират по-големи количества данни. В известен смисъл това може да се сравни с натъпкването на възможно най-много дрехи в един куфар. Бутерин обясни:

„[Това означава] масово поевтиняване на транзакциите до степен, в която транзакциите във веригата действително ще станат достъпни за много хора, за които днес те не са достъпни.“

Ако се надявате да получите награди от заложените ETH, не забравяйте да проверите при доставчиците си кога ще се случи това, защото е възможно да не се случи на 12 април. А ако използвате свой собствен валидатор, не забравяйте да инсталирате правилните данни за теглене.

Още от блога на Crypto365:

Успешен ъпгрейд за Етериум! Какво е Shapella?

Крипто борсата Kraken пуска собствена банка за цифрови активи! Какво трябва да знаете?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Kraken партнира с отбор от Формула 1. Идва ли край на крипто зимата?

Виж следваща

Dogecoin избухва с 20%! Нещо се случва в Twitter на Илон Мъск.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.