Какво научи светът за Биткойн през 2021г.

Четири урока, научени през 2021 г., говорят за универсалните истини за биткойн и защо светът ни се нуждае от него.

Колко поетично е, че 2021 е годината, в която светът открива как 21 милиона биткойна са ключът към бъдещата икономическа система на света. Това беше годината, в която обществото най-накрая се събуди.

Миналата година биткойнът навлезе в световния културен дух по начин, какъвто никога досега не е имало. Това беше година, която промени правилата на играта и ни научи на много уроци. По-конкретно, има четири урока за Биткойн и криптовалутата от 2021 г., които не получиха достатъчно внимание:

Урок едно: фиатната инфлация е неизбежна

Миналата година всички чухме звука на паричния принтер, който направи „брр“. Това беше и звукът на доверието в нашата парична система, което си отиде в шредер.

Биткойнът беше създаден като алтернатива на основаната на доверие парична система. През 2021 г. най-накрая за всички стана ясно, че инфлацията е тук. Така случаят на използване на Биткойн като надеждно хранилище на стойност се превърна от спекулативен в спешен.

Миналата година хората по света се събудиха и започнаха да приемат биткойн като застраховка срещу необузданата инфлация. Всички – от представители на поколението Z до световноизвестни спортисти и кметове на големи градове (за повече информация вижте: Кметът на Ню Йорк поиска заплатите да му бъдат изплащани в Биткойн) – поглеждаха към биткойн като към средство за предпазване от инфлацията. Корпорациите пласираха огромни инвестиции в биткойн, те залагат големи суми. Един от големите примери е MicroStrategy, която досега е закупила биткойни на стойност 5,7 млрд. долара.

Биткойнът може и да не е напълно масов все още, но през 2021 г. основният му случай на употреба със сигурност е такъв.

Урок две: биткойн е пермауер, крипто е софтуер

2021 г. беше и годината, в която стана ясно колко уникален е биткойн в сравнение с останалата част от токенизираната икономика. От зората на токените почти всички са „алткойни“ – токени, които уж се стремят да се конкурират с Биткойн, като подобряват или добавят функции.

Този фокус върху функциите е типичен за технологичните продукти. Миналата година стана ясно, че Етериум, платформите за интелигентни договори и DApps са технологични продукти, докато Биткойн е нещо съвсем друго.

Технологичните продукти – софтуерът – трябва постоянно да се променят, актуализират и надграждат, за да са в крак с конкуренцията. Биткойн не е типичен софтуер. По-скоро е нещо ново: пермауер. Пермауерът е набор от непроменящи се правила, написани в код. Той е проектиран за надеждност и последователност, а не за функции.

Странно е да се осъзнае, че цялата криптоиндустрия е изградена около копирането и конкурирането с Биткойн и въпреки това нищо всъщност не е завършило с копиране на основната функция на Биткойн: 13 години по-късно Биткойн си остава толкова уникален, колкото и в деня на пускането му на пазара.

Урок три: платформите за интелигентни договори имат слаба защита

Мисловният модел, който много инвеститори използват, когато мислят за блокчейн, е този на социалните мрежи. Фейсбук и Туитър станаха изключително ценни, въпреки че са лесни за копиране, защото мрежовите им ефекти държат потребителите в плен.

Към края на 2020 г. криптосветът прие, че Етериум е постигнал ненадминат мрежов ефект на екосистемата, благодарение на вниманието на разработчиците, оперативната съвместимост на DApp и „паричните легота“. Но само в рамките на една година този разказ беше преобърнат с главата надолу. Вериги като Solana, BSC и Polygon надминаха мрежата на Етериум по обща транзакционна активност и дневни потребители.

С други думи, миналата година научихме, че за разлика от социалните мрежи, блокчейните имат слаби мрежови ефекти. Защо е тази разлика? За разлика от Уеб 2.0, потребителите на Уеб 3.0 контролират стойността си чрез своите частни ключове, което прави потребителите и стойността изключително подвижни.

В същото време, тъй като всичко е с отворен код, е почти тривиално да се копира технология. Оказва се, че мрежовият ефект на Етериум не е във веригата, а по-скоро във виртуалната машина на Етериум (EVM) – езика за разработчици, структурите и портфейлите. Това е било копирано в много блокчейни.

Ако веригите за интелигентни договори нямат силен мрежов ефект и са в постоянна конкуренция помежду си за намаляване на таксите за трансакции, е трудно да се види как те (чрез своите токени) улавят стойност в дългосрочен план.

Урок четири: можем да създадем всичко с биткойн

Тази година научихме, че инфлацията не е просто страшна история и че наистина се нуждаем от биткойн. Научихме, че въпреки повече от десетилетие опити, нищо не е успяло да възпроизведе основната характеристика на Биткойн: неговия вкоренен набор от правила. И научихме, че има истинско желание за DeFi. Това не означава непременно, че токените на платформата за интелигентни договори могат да имат устойчива стойност.

Това представлява проблем – платформите за интелигентни договори са почти всички системи за доказване на залог. Ако техните токени не могат да улавят стойност, тези вериги няма да са сигурни. Какво означава това за DeFi и Web 3.0?

За щастие, не всичко е загубено, благодарение на един последен урок от 2021 г: Всичко може да бъде изградено върху Биткойн и да бъде защитено от него.

2021 г. беше преломна година. Биткойн беше готов за нас, когато най-накрая стана ясно, че всички имаме нужда от него. И стана ясно, че няма заместител на Биткойн.

Можем да изградим икономическа система, която се основава на надеждността на 21 милиона биткойна. Поетично или не, всичко това се случва, докато достигаме глобална повратна точка след 2021 г. Намираме се в момент, в който светът се събужда за недостатъците на фиатната система.

Научете повече от блога на Crypto365:

Ефектът на Илън: как туитовете на Мъск движат криптопазарите

Биткойн поскъпва до 39 хил. долара, тъй като волатилността на акциите държи Wall Street в напрежение

Polkadot очаква пробив до $75, след като DOT установи класически бичи обрат

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Ефектът на Илън: как туитовете на Мъск движат криптопазарите

Виж следваща

Публикациите за работа в областта на криптовалутите в LinkedIn са се увеличили с 395% през 2021 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.