Ефектът на Илън: как туитовете на Мъск движат криптопазарите

Илън Мъск неведнъж е проявявал интерес към криптопазарите. Потапяме се в това как главният изпълнителен директор на Tesla е разколебал цените на DOGE и BTC през 2021 г.

На ранните етапи на 2021 г. Илън Мъск беше върти криптопазара около пръста си.

Един-единствен туит за Dogecoin на основателя на Tesla и SpaceX накара цените да полетят с цели 50%.

За известно време действието на цените на биткойн изглеждаше зависимо от мнението на един от най-богатите хора.

Вторник предложи малко дежа вю: туитът на Мъск, че Tesla ще приема DOGE за стока, накара мемe-монетата да се покачи с 43%.

Мъск далеч не е единственият човек, който раздвижва криптопазара без видима причина, различна от това да направи одобрение. Значителна част от индустрията – от меме-монетите до NFT – доказа, че е силно податлива на манипулация от знаменитости.

Вдъхновени от профила на Мъск на Джеф Уилсър за поредицата „Най-влиятелните 2021“ на CoinDesk, ето един поглед към ролята на социалните медии и знаменитостите на криптопазара и как тя се е променила през годината.

Опитите да се измери точното въздействие на всяко отделно събитие върху пазара често са безполезни, но корелацията между възхода на Dogecoin и похвалите на Мъск е неоспорима. Докато други милиардери (като Марк Кюбан) и известни личности се качваха на бандата на DOGE, Мъск често беше най-откровен в опитите си да издигне кучешката криптовалута „до Луната“.

Топ 3 на най-въздействащите туитове на Мъск:

  • На 4 февруари той изпрати поредица от туитове, в които изповядваше любовта си към DOGE. Това доведе до скок на цената с близо 10% в рамките на час и с над 50% за един ден.
  • „Вече можете да си купите Tesla с биткойн.“ Една от най-големите компании в света, която приема BTC като разплащане, помогна за достигането на нови върхове. В рамките на месец след туита BTC достигна почти 65 000 USD.
  • На 14 декември Мъск обяви, че Tesla ще стартира пробна експлоатация за приемане на DOGE. Впоследствие цената скочи с 43% през следващите два часа.

В крайна сметка Мъск се озова в рамките на разговора за биткойн и Tesla изигра важна роля в ценовото действие през пролетта. Разкриването на покупката на BTC от Tesla, приемането на BTC като плащане, евентуалната продажба на част от наличностите на BTC и отмяната на BTC като метод на плащане – всичко това имаше значителен ефект върху пазара, засилвайки и без това значителната волатилност на криптоактивите.

На 8 февруари Tesla обяви покупката си на 1,5 млрд. долара в BTC и цената скочи с 19,5% от 38 850 долара до 46 400 долара в рамките на деня. Количеството BTC, закупено от Tesla и използвано за закупуване на нейните автомобили, беше сравнително малко в сравнение с дневния обем на търговията с активи на стойност близо 1 трилион долара, но въпреки това то контролираше наратива на пазара в продължение на месеци.

На 12 май се състоя „ефектът на Илън“ от различен вид.

Случи се, понеже главният изпълнителен директор обяви, че Tesla вече няма да приема BTC като плащане. Макар че пазарът вече беше паднал силно от върховете си през предходните месеци, този туит постави пирона в ковчега. Той изпрати цената на BTC от 56 800 долара на 49 500 долара.

Влиянието на Мъск върху цените обаче намаля в течение на годината. Дали пазарът е станал по-силен, или на участниците просто им е писнало да слушат от него? Може би милиардерът се изчерпа или пък пазарът стана по-рационален. BTC успя да устои на тримесечния мечи пазар през лятото. Монетата върна върховете от април тази есен без постоянната помощ на Мъск. DOGE бе изпаднал в немилост и последните туитове на „бащата на кучето“ на тема Dogecoin трудно развълнуваха пазара.

Във всеки случай високопоставените знаменитости и акаунтите в Twitter, които сеят FOMO (страх от пропускане), вероятно ще останат тук

Силата на социалните медии на криптопазара е доказателство за общата липса на регулация и зрялост, както и за присъщата ликвидност на денонощните активи без разрешение. Например незаменимите токени в сегашната си форма са по същество „търговска култура“ с характеристики (поръчкови активи, тънка ликвидност, анонимни участници), които правят цените лесни за манипулиране чрез фиктивни „wash“ сделки. Ето защо, когато звезда като професионалния баскетболист Стеф Къри закупи NFT от популярната колекция Bored Ape Yacht Club, средната продажна цена на тази линия виртуални дрънкулки почти се удвои през следващите месеци.

Пазарът вероятно ще продължи да се развива с по-нататъшно регулиране и иновации

Ако това е така, влиянието на знаменитостите ще продължи да намалява, както изглежда е станало с Мъск. Макар че крипто туземците все още много обичат случайните мемe-монети, блокчейн технологията показа потенциала си и привлече реални инвеститори и милиарди долари институционален капитал.

Дълбините на крипто вероятно ще останат Дивия запад, но се надяваме, че сме видели най-лошото.

Научете повече от блога на Crypto365:

Биткойн остава в тесни граници, докато анализаторите наблюдават потенциална „интересна седмица“ при BTC

Етериум – История и поглед към бъдещето

Биткойн поскъпва до 39 хил. долара, тъй като волатилността на акциите държи Wall Street в напрежение

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн остава в тесни граници, докато анализаторите наблюдават потенциална „интересна седмица“ при BTC

Виж следваща

Какво научи светът за Биткойн през 2021г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.