Какво е DeFi?

DeFi е съкращение от „децентрализирани финанси“ – общ термин за приложенията на Етериум и блокчейн, насочени към разрушаване на финансовите посредници.

DeFi черпи вдъхновение от блокчейн – технологията, която стои зад цифровата валута биткойн и която позволява на няколко субекта да притежават копие от историята на трансакциите, което означава, че тя не се контролира от един централен източник. Това е важно, тъй като централизираните системи и човешките пазачи могат да ограничат скоростта и сложността на трансакциите, като същевременно предлагат на потребителите по-малко пряк контрол върху парите им. DeFi се отличава, защото разширява използването на блокчейн от простото прехвърляне на стойност към по-сложни случаи на финансова употреба.

Биткойн и много други цифрови родни активи се отличават от наследените цифрови методи за плащане, като например тези, управлявани от Visa и PayPal, по това, че премахват всички посредници от трансакциите. Когато плащате с кредитна карта за кафе в кафене, между вас и бизнеса се намира финансова институция, която контролира трансакцията, запазвайки си правото да я спре или паузира и да я запише в частната си счетоводна книга. С биткойн тези институции са изключени от картината.

Директните покупки не са единственият вид транзакции или договори, които се контролират от големи компании; финансовите приложения като заеми, застраховки, групово финансиране, деривати, залагания и други също са под техен контрол. Премахването на посредниците от всички видове транзакции е едно от основните предимства на DeFi.

Преди да стане общоизвестна като децентрализирани финанси, идеята за DeFi често е наричана „отворени финанси“.

Приложения на Етериум

Повечето приложения, които се наричат „DeFi“, са изградени върху Етериум – втората по големина в света платформа за криптовалути. Тя се отличава от платформата Биткойн по това, че е по-лесна за използване за изграждане на други видове децентрализирани приложения извън простите транзакции.

Това е така, защото платформата на Ethereum за интелигентни договори – които автоматично изпълняват транзакции, ако са изпълнени определени условия – предлага много по-голяма гъвкавост. Езиците за програмиране на Ethereum, като например Solidity, са специално разработени за създаването и внедряването на такива интелигентни договори.

Например, да кажем, че даден потребител иска парите му да бъдат изпратени на приятел следващия вторник, но само ако температурата се покачи над 90 градуса по Фаренхайт според weather.com. Такива правила могат да бъдат записани в интелигентен договор.

С интелигентните договори в основата, на Ethereum работят десетки DeFi приложения, някои от които са разгледани по-долу. Ethereum 2.0, предстоящо обновяване на основната мрежа на Ethereum, може да даде тласък на тези приложения, като отстрани проблемите с мащабируемостта на Ethereum.

Най-популярните видове DeFi приложения включват:

Децентрализирани борси (DEX): Онлайн борсите помагат на потребителите да обменят валути за други валути. DEXs са горещ тип обмен, който свързва потребителите директно, така че те могат да търгуват криптовалути помежду си, без да се доверяват на посредник с парите си.

Стабилни монети: Криптовалута, която е обвързана с актив извън криптовалутата (например долар или евро), за да се стабилизира цената.

Платформи за отпускане на заеми: Тези платформи използват интелигентни договори, за да заменят посредниците, като например банките, които управляват кредитирането по средата.

„Опаковани“ биткойни (WBTC): Това е начин за изпращане на биткойни в мрежата на Етериум, така че биткойните да могат да се използват директно в системата DeFi на Етериум. WBTC позволяват на потребителите да печелят лихва върху биткойните, които предоставят назаем чрез децентрализираните платформи за кредитиране, описани по-горе.

Пазари за прогнозиране: Пазари за залагане на резултатите от бъдещи събития, като например избори. Целта на DeFi версиите на пазарите за прогнози е да предлагат същата функционалност, но без посредници.

В допълнение към тези приложения, около тях се появиха нови DeFi концепции:

Земеделие на добивите: За добре запознатите търговци, които са готови да поемат риск, има yield farming, където потребителите сканират различни DeFi токени в търсене на възможности за по-голяма възвръщаемост.

Добив на ликвидност: Когато DeFi приложенията привличат потребители към своята платформа, като им дават безплатни токени. Това е най-шумната форма на yield farming досега.

Композируемост: Приложенията DeFi са с отворен код, което означава, че кодът зад тях е публичен и всеки може да го види. Като такива, тези приложения могат да се използват за „композиране“ на нови приложения с кода като градивни елементи.

Лего за пари: В този случай DeFi приложенията са като Лего – блокчетата за игра. DeFi приложенията могат да се сглобяват по подобен начин като „парично лего“, за да се построят нови финансови продукти.

Платформи за кредитиране

Пазарите за кредитиране са една популярна форма на DeFi. Тя свързва кредитополучателите с кредиторите на криптовалути. Една от популярните платформи, Compound, позволява на потребителите да заемат криптовалути или да предлагат свои собствени заеми. Потребителите могат да печелят пари от лихви за това, че са предоставили парите си назаем. Compound определя лихвените проценти алгоритмично, така че ако има по-голямо търсене на криптовалута назаем, лихвените проценти ще бъдат повишени.

DeFi кредитирането е базирано на обезпечение, което означава, че за да вземе заем, потребителят трябва да предостави обезпечение – често етер, токена, който захранва Етериум. Това означава, че потребителите не предоставят самоличността си или свързания с нея кредитен рейтинг, за да вземат заем, което е начинът, по който функционират нормалните, не-DeFi заеми.

Stablecoins

Друга форма на DeFi са стабилните монети. Криптовалутите често изпитват по-резки колебания на цените от фиатните. Това не е добро качество за хората, които искат да знаят колко ще струват парите им след седмица. Стабилните монети обвързват криптовалутите с некриптовалути, като например щатския долар, за да поддържат цената под контрол. Както подсказва името, стабилните монети имат за цел да осигурят „стабилност“ на цените.

Пазари за прогнози

Едно от най-старите DeFi приложения, живеещи в Етериум, е така нареченият „пазар за прогнози“, при който потребителите залагат на изхода от някакво събитие, например „Ще спечели ли Доналд Тръмп президентските избори през 2020 г.“.

Целта на участниците очевидно е да печелят пари, въпреки че пазарите за прогнози понякога могат да предскажат резултатите по-добре от конвенционалните методи, като например социологическите проучвания. Сред централизираните пазари за прогнози с добри резултати в това отношение са Intrade и PredictIt. DeFi има потенциала да засили интереса към пазарите за прогнози, тъй като те традиционно са недолюбвани от правителствата.

Често задавани въпроси за DeFi

Как мога да печеля пари с DeFi?

Стойността, заключена в проектите DeFi в Етериум, експлодира, като според съобщенията много потребители са направили много пари.

С помощта на базираните на Етериум приложения за отпускане на заеми, потребителите могат да генерират „пасивен доход“. Това става като отпускат парите си на заем и генерират лихва от заемите. Описаното по-горе отглеждане на добиви има потенциал за още по-голяма възвръщаемост, но с по-голям риск. То позволява на потребителите да използват аспекта на кредитирането на DeFi, за да впрегнат криптоактивите си в работа, генерирайки най-добрата възможна възвръщаемост. Тези системи обаче обикновено са сложни и често им липсва прозрачност.

Безопасно ли е инвестирането в DeFi?

Не, то е рисково. Мнозина вярват, че DeFi е бъдещето на финансите и че ранното инвестиране в тази технология ще доведе до огромни печалби.

Но за новодошлите е трудно да отделят добрите от лошите проекти. А лоши проекти има много.

Тъй като DeFi увеличи активността и популярността си през 2020 г., много DeFi приложения, като например мемори монетата YAM, се сринаха и изгоряха, изпращайки пазарната капитализация от 60 млн. долара на 0 долара за 35 минути. Други DeFi проекти, включително Hotdog и Pizza, бяха изправени пред същата съдба и много инвеститори загубиха много пари.

Освен това грешките в DeFi за съжаление все още са много често срещани. Интелигентните договори са мощни, но те не могат да бъдат променяни, след като правилата са изпечени в протокола. Това често прави бъговете постоянни и по този начин увеличава риска.

Кога DeFi ще се превърне в масова практика?

Макар че все повече хора са привлечени от тези DeFi приложения, трудно е да се каже докъде ще стигнат те. До голяма степен това зависи от това кой ги намира за полезни и защо. Мнозина смятат, че различните DeFi проекти имат потенциала да се превърнат в следващия Robinhood, привличайки орди от нови потребители, като направят финансовите приложения по-приобщаващи и отворени за тези, които традиционно нямат достъп до такива платформи.

Тази финансова технология е нова, експериментална и не е лишена от проблеми, особено по отношение на сигурността или мащабируемостта.

Разработчиците се надяват в крайна сметка да отстранят тези проблеми. Ethereum 2.0 може да се справи с проблемите на мащабируемостта чрез концепция, известна като sharding, начин за разделяне на основната база данни на по-малки части, които са по-управляеми за работа от отделните потребители.

Как Ethereum 2.0 ще повлияе на DeFi?

Ethereum 2.0 не е панацея за всички проблеми на DeFi, но е начало. Raiden и TrueBit, също са в процес на разработка, за да се справят с проблемите на мащабируемостта на Ethereum.

Ако и когато тези решения се наложат, експериментите с DeFi на Ethereum ще имат още по-голям шанс да се превърнат в реални продукти, като евентуално дори ще станат масови.

Биткойн като DeFi

Макар че Етериум е начело в света на DeFi, много поддръжници на Биткойн споделят целта за премахване на посредника от по-сложните финансови транзакции и са разработили начини за това, използвайки протокола на Биткойн.

Компании като DG Labs и Suredbits работят по технология за Bitcoin DeFi, наречена дискретни договори за лог (DLC). DLC предлага начин за изпълнение на по-сложни финансови договори, като например деривати, с помощта на Биткойн. Един от случаите на използване на DLC е да се изплатят биткойни на някого само ако са изпълнени определени бъдещи условия, например ако отборът на Чикаго Уайт Сокс спечели следващия си бейзболен мач, парите ще бъдат изплатени на победителя.

Научете повече от блога на Crypto365:

Биткойн достига нов исторически връх спрямо еврото

Регулира ли се Биткойн на местно и международно ниво?

Историческа цена на Биткойн: Историята на BTC

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Как да инвестираме при несигурен пазар?

Виж следваща

Ето защо за търговците на Етериум моментната му ниска стойност е маловажна

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.