Как да инвестираме при несигурен пазар?

Могат ли търговците да бъдат успешни, когато инвестират в несигурен пазар?

Несигурните пазари могат да носят известен риск, но често носят най-големите печалби. Биткойнът е само един от примерите за актив, който надминава очакванията, въпреки пазарните условия.

Несигурните пазари се определят от тези, за които е трудно да се прогнозира как ще се представят в бъдеще. Например, почти невъзможно е някой да определи времето на рецесията, да посочи точните дати за нейното начало и край и кои проекти ще процъфтяват в трудните времена. Въпреки че това може да е плашещо, особено за новите инвеститори, тези несигурни пазари могат да бъдат и най-печелившите. Те предоставят на инвеститорите отлична възможност да се позиционират стратегически за тройни или четворни печалби.

Независимо от въздействието на възстановяването на пандемията COVID-19, инвеститорите все пак могат да направят добре, ако навлязат на пазара. Това важи и за нестабилна област като индустрията на криптовалутите. Въпреки че много инвеститори все още остават скептични по отношение на инвестирането на средства, съществува потенциал за увеличаване на техните активи. Например тези, които държат Биткойн през годината, вероятно са се зарадвали, когато Биткойнът надхвърли 65 000 долара, след като по-рано през годината падна до 28 000 долара. Тогава нагласата, която инвеститорите се насърчават да възприемат, не е дали трябва да инвестират, а как.

Какво затруднява инвестирането в условията на несигурен пазар?

Дори с най-добрите инструменти, с които разполага инвеститорът, може да е трудно да се предвиди накъде се движи пазарът със 100% точност.

Дори и с най-талантливите експерти може да е трудно да се създаде точна картина за това накъде се движи пазарът и къде трябва да вложите парите си. Въпреки че все още се очаква биткойнът да достигне над 100 000 долара, това все още е само обикновена прогноза. Тя кара много инвеститори да се питат къде трябва да разпределят парите си в момента.

Диверсификацията адекватна стратегия ли е за инвестиране на пазара на криптовалути?

Диверсификацията е посрещната противоречиво. Това се случва поради количеството технически познания, необходими за истинска диверсификация на портфейл от криптовалути.

Обикновено съветът, който най-често се предава на инвеститорите, е „диверсифицирайте“. Мисловният процес е „не влагайте всичките си пари в един актив“. Убеждението е, че има хиляди активи, така че разпределянето на инвестициите ви може да помогне за намаляване на някои от рисковете, присъщи на инвестирането в един актив. Макар че това има смисъл на традиционните пазари, тази гледна точка е посрещната с противоположното мнение, че диверсификацията е само мит. Отчасти защото много от водещите криптовалути са тясно свързани с Биткойн. Mаркетинговата история, използвана за разграничаване на една монета от следващата, отнема от правилната оценка на монетата, включително на самия код. За разлика от публичните компании, където потребителите купуват акции, оценката на потенциала на даден проект за криптовалута е много по-сложна.

Поради тези причини стратегиите за инвестиране в криптовалута стават малко по-сложни от диверсификацията.

Coin Bitcoin on background cryptocurrency trading chart on computer screen. Digital money, banking, investment, finance and business concept

Какви други стратегии се препоръчват за инвестиране в криптовалута?

На инвеститорите често се препоръчва да използват една от двете стратегии, като или изградят списък със средно и високорискови монети, или гледат как монетите имитират цената на Биткойн.

Първо, експертите ще предложат на потребителите да изберат няколко валути в портфейла си (1-3). После да изградят разнообразен списък с монети и токени, които варират от средно до високорискови. Този списък трябва да включва няколко стабилни монети – криптовалути, обезпечени със „стабилен“ актив.

Втората стратегия разглежда начина, по който монетите следват Биткойн. Като разглеждат как всяка монета имитира ценовите колебания на Биткойн, потребителите могат да получат известна представа за посоката, която дадена монета може да следва. За съжаление, от другата страна на нещата, по-малко популярните монети (по-конкретно тези, които се продават за по-малко от 1 USD) могат да се увеличат значително повече, независимо от това как се представя Биткойн. Въпреки това, взето заедно, влиянието на Биткойн върху цената на други монети днес всъщност е по-силно, отколкото през предходните години. Това се вижда от корелационни изследвания, които сравняват водещи валути на пазара като Рипъл.

Изводът е, че независимо от това коя стратегия ще избере инвеститорът (ако избере някоя от тях), най-важната част от ориентирането в една несигурна индустрия е да остане в течение на новите пазарни тенденции и да се позиционира по подходящ начин. Ето защо инвеститорите трябва да останат добре информирани за последните новини. Препортъчително е да имат възможности да действат по нова информация, когато тя се появи, като съответно коригират портфейлите си.

Научете повече от блога на Crypto365:

Как Тексас се превръща в мека за миньорите на биткойн?

Polkadot очаква пробив до $75, след като DOT установи класически бичи обрат

Криптовалутите не са престъпни: Тайните служби на САЩ стартират „център за крипто информация“

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Кметът на Ню Йорк поиска заплатите да му бъдат изплащани в Биткойн

Виж следваща

Какво е DeFi?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.