Истинската цена за добив на 1 BTC? Bernstein разкрива тайни

Началото на 2023 г. за миньорите на Биткойн беше трудно, след като бяха засегнати от сериозен спад на пазара през предходната година. Но тъй като цените се възстановиха през последните няколко месеца, те са били със значителен капацитет, според Bernstein.

Последният доклад на брокерската фирма обмисля как големите миньори са готови да извлекат значителни ползи от тази нарастваща тенденция.

Каква е позицията на миньорите в навечерието на намаляването на цената на Биткойн наполовина?

Докладът сочи, че 16-те най-големи публично регистрирани фирми за добив на полезни изкопаеми са допринесли общо за 16% от общия добит BTC. Установено е, че колективният капацитет за добив на компаниите възлиза на 72 екзахаза в секунда (EH/s) и се очаква да увеличи капацитета си със 182% в рамките на следващите 2-3 години.

Според анализатора на Bernstein Гаутам Чхугани по-големите миньори с ниски производствени разходи и нисък дълг са готови да бъдат „големите бенефициенти от разширяването, с по-голям капацитет“, за да бъдат устойчиви в случай на висока волатилност и скокове на разходите в резултат на предстоящото намаляване на Биткойн наполовина, което е предвидено за април 2024 г.

При положение, че в момента Биткойн се колебае близо до 29 000 щатски долара, според оценката на Bernstein 15 от гореспоменатите миньори на Биткойн имат производствени разходи под 15 000 щатски долара за BTC.

Анализаторът, водещ доклада, заяви,

„С предстоящото намаляване на цената наполовина, това ще удвои производствените разходи и ще тласне няколко миньори към изравняване, ако приемем, че оттук нататък няма да има увеличение на цената.“

Одобрението на Биткойн ETF може да е сребърна светлина

От друга страна, одобрението на борсово търгувания фонд (ETF) за биткойн може да дойде като облекчение за миньорите. В доклада на Bernstein се твърди, че пазарът може да стане свидетел на „положителен импулс“ от последващото засилено институционално участие, в случай че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) се отклони от твърдата си позиция.

В такъв случай миньорите ще разполагат с достатъчно „пространство за марж“ за събитието, свързано с намаляването на стойността на Биткойн наполовина през 2024 г., тъй като „колкото по-ниски са производствените разходи, толкова по-добре се позиционират миньорите за въздействието на намаляването на стойността на Биткойн наполовина“.

Важно е също така да се отбележи, че трима от горепосочените миньори имат съотношение дълг/собствен капитал над 1, което намалява способността им да се противопоставят на понижените цени на Биткойн. Четири известни компании за добив на Биткойн – Riot (RIOT), Marathon Digital (MARA), Hut 8 (HUT) и Hive Digital (HIVE) – запазват криптовалутата във финансовия си портфейл. Този стратегически избор им дава възможност да изчакат по-благоприятни цени, преди да се включат в продажби. Подобен ход в крайна сметка води до засилване на реализираните печалби от добитите от тях BTC, се посочва в доклада.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Законопроект забранява криптo портфейла ви?

Търговия с криптовалути | За начинаещи

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Елон за X: Крипто токен? НИКОГА!

Виж следваща

Биткойн на ръба? Може ли BTC да се покачи до 32 хил. долара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.