3 милиарда долара в биткойни бяха продадени в последен опит да се спаси UST stablecoin от колапс

Инвеститорите нямаха търпение да разберат какво се е случило с 3 милиарда долара в биткойн, закупен от крипто фирма Terra, за да подкрепи нейния провален стабилкойн. Сега те имат своя отговор.

Фондация Luna Foundation Guard, фонд, създаден от създателя на Terra До Куон, заяви в понеделник, че е похарчил почти всички биткойни в резерва си миналата седмица в безполезен опит да спести terraUSD – или UST, накратко.

Фондацията е натрупала общо повече от 80 000 биткойни, което е на стойност близо 3 милиарда долара миналата седмица, както и други токени, включително BNB, tether, USDC и avalanche. Куон обеща да използва биткойн в случай на драматичен спад в стойността на UST.

В поредица от туитове Luna Foundation Guard каза, че е прехвърлила 52 189 биткойни за „търговия с контрагент“, тъй като UST падна под предвидената стойност от 1 долар. Още 33 206 биткойна бяха продадени директно от Terra в последни опити да защити фиксатора, съобщи фондацията.

Към понеделник Luna Foundation Guard имаше само 313 биткойни, останали в резерва си, на стойност приблизително 9,3 милиона долара. Фирмата заяви, че ще използва остатъка от своите 85 милиона долара в крипто активи – включително някои BNB и лавина – за „компенсиране на останалите потребители“ на UST.

„Все още обсъждаме различни методи за разпространение, актуализации, които ще последват скоро“, каза охраната на Luna Foundation.

UST е това, което е известно като „алгоритмична“ стабилна монета. За разлика от tether и USDC, които държат фиатни активи в резерв, за да подкрепят своите токени, UST разчиташе на сложен набор от код, съчетан с плаващ токен, наречен luna, за да балансира търсенето и предлагането и да стабилизира цената.

Когато миналата седмица UST започна да пада под 1 долар, luna също започна да се разпродава, което доведе до порочен кръг, който накара UST да падне до по-малко от 30 цента, докато luna стана безполезен. UST сега струва само 9 цента, според данни на CoinGecko.

„Големият проблем, когато се занимавате с частично обезпечени стабилни монети като UST, е, че вашето твърдо обезпечение – биткойн, в този случай – ще бъде значително по-ценно за [инвеститорите] от вашия токен за управление“, или Луна, каза Франсис Копола, независим икономист.

Фирмата за анализ на блокчейн Elliptic изчислява, че притежателите на UST и luna са загубили общо 42 милиарда долара през последната седмица. Анализът на компанията показва, че 52 189 биткойни са били преместени в един акаунт в крипто борсата Gemini, докато други 28 205 биткойна са били прехвърлени в Binance. Том Робинсън, главен учен в Elliptic, каза, че „не е възможно“ да се проследи движението на средства извън тези портфейли.

Дебакълът обхвана крипто пазарите, унищожавайки повече от 200 милиарда долара богатство за един ден. Биткойн в четвъртък за кратко падна под $26 000, най-ниското си ниво от декември 2020 г. Най-голямата криптовалута в света за последно се търгува на $29 526,75, което е спад от 1,4% през последните 24 часа.

„Няма голям натиск върху продажбите“, каза Дъстин Тиндер, анализатор във фирмата за крипто изследвания Messari.

„В известен смисъл пазарът ще приеме това като бичи.“

Още от блога на Crypto365:

Защо доларът спира растежа на Биткойн?

Парламентът на ЕС гласува за правила, нарушаващи неприкосновеността на Биткойн

Топ 5 криптовалути, които да следим тази седмица

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Защо доларът спира растежа на биткойн?

Виж следваща

Анализ на цената на Tron: Цената на TRX скочи с над 30% през месец май! На какво се дължи този скок?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.