$11k или $9k: очакваното дъно на BITCOIN според предишни мечи пазари

Ако историята е някакъв показател, Биткойн може да бъде подготвен за още спадове на цените.

Изминалата година не беше благосклонна към основната криптовалута, следвайки множество индустриални и макроикономически несгоди.

Въпреки че активът е загубил около 80% от стойността си от историческия връх през ноември миналата година, някои оценки показват, че той може да спадне още, може би до четирицифрена стойност.

  • Преди приблизително една година индустрията беше в подем, водена от огромните печалби, отбелязани от най-голямата криптовалута. Вероятно подхранван от фючърсния ETF, стартиран в САЩ, биткойнът се беше изпомпал до 69 000 долара, отбелязвайки нов исторически връх.
  • През следващите месеци обаче зъбите започнаха да се променят. Централните банки настроиха паричните си политики от печатане на прекомерни количества от съответните си валути до повишаване на лихвените проценти, опитвайки се да се преборят с галопиращата инфлация, която създадоха.
  • Това, заедно с войната в Украйна и няколко други макроикономически фактора, тласна по-рисковите активи на юг и BTC не беше изключение. Но пейзажът се влоши след няколко срива в цялата индустрия, започнати от грандиозното отпадане на Тера.
  • Последваха множество свързани компании, които спряха тегленията, потърсиха спешно финансиране или дори обявиха фалит. Една криптокомпания се открои като потенциален спасител – FTX. Мозъкът на SBF изглеждаше навсякъде със заеми, оферти или директни придобивания.
  • И все пак, това не се получи толкова добре и се оказа, че спасителят се нуждае от самостоятелно спасяване. Последва още един грандиозен срив, който, както можеше да се очаква, отново доведе до спад на БТК. Най-лошото засега дойде миналата седмица, когато биткойнът се срина до двугодишно дъно под 16 000 долара.
  • Това означаваше спад от почти 80% от ATH през ноември 2021 г. насам. Но популярният криптоаналитик ДонАлт предупреди, че биткойн може би все още не е излязъл от гората. Сравнявайки настоящия мечи цикъл с предишните два, стратегът заяви, че BTC може да падне до 9500 долара, ако имитира мечия пазар от 2014-2015 г., или до 11 000 долара, ако отново се случат събитията от 2017-2018 г.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

SOL върна 68% след срив! – Каква е прогнозата за SOL през 2023

Има ли регулации за БИТКОЙН в България?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Как Quant Network ($QNT) защитава мащабируемостта в бъдеще

Виж следваща

Крипто портфейл – същност и предназначение

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.