Цената на Ethereum се движи към 3 хил. долара, но професионалните търговци предпочитат да не добавят левъридж

Цената на ETH се устремява към ключово ниво на съпротива, но професионалните трейдъри не желаят да добавят левъридж поради три важни причини.

Въпреки че цената на Етер (ETH) отскочи с над 20% от дъното от 2300 долара на 22 февруари, данните за дериватите показват, че инвеститорите все още са предпазливи. Към днешна дата цената на Етер е спаднала с 24% за годината, а предстоят ключови надводни съпротиви.

Най-наболелият проблем на Етериум са високите такси за мрежови транзакции и инвеститорите са все по-притеснени, че това ще остане проблем дори след като мрежата интегрира дългоочакваните си подобрения.

Например 7-дневната средна такса за мрежова транзакция все още е над 18 долара, докато стойността на мрежата, заключена в интелигентни договори (TVL), намаля с 25% до 111 млрд. долара между 1 януари и 27 февруари. Този негативен показател би могъл частично да обясни защо Етер бележи низходящ тренд от началото на февруари.

В момента горният канал показва съпротива на ниво 3100 долара, докато подкрепата на дневната цена на затваряне е на ниво 2500 долара. Следователно, за да бъде отменен преобладаващият низходящ тренд, трябва да се случи рали от 14% от настоящото ниво от 2750 долара.

Пазарите на деривати показват, че преобладаващите настроения са свързани със страх

Делта-изменението от 25% сравнява еквивалентни call (покупка) и put (продажба) опции. Индикаторът ще стане положителен, когато „страхът“ е преобладаващ, тъй като премията на защитните put опции е по-висока от премията на call опциите.

Обратното е валидно, когато маркет-мейкърите са „бичи“ настроени, което води до изместване на 25% delta skew към отрицателната зона. Показания между отрицателните 8% и положителните 8% обикновено се считат за неутрални.

Горната графика показва, че търговците на опции за Ether сигнализират за мечи настроения от 11 февруари насам, точно когато Ether не успя да пробие съпротивата от 3200 долара. Освен това текущото отчитане на 8,5% не показва доверие от страна на пазарните маркери и китовете въпреки 7,5% увеличение на цената на 28 февруари.

Предоставените от борсата данни подчертават нетното позициониране на търговците от дълги към къси позиции. Анализирайки позицията на всеки клиент по спот, вечни и фючърсни договори, може да се разбере по-добре дали професионалните трейдъри клонят към бичи или мечи настроения.

Понякога се наблюдават методологически несъответствия между различните борси, така че зрителите трябва да следят промените вместо абсолютните стойности.

Дори и при ралито от 21,5% на Етер от 24 февруари насам, топ трейдърите в Binance, Huobi и OKX намалиха дългите си позиции с левъридж. По-конкретно, Huobi беше единствената борса, изправена пред скромно намаление на съотношението дълги/къси позиции на топ трейдърите, тъй като показателят се премести от 1,04 на 1,07.

Това въздействие обаче беше повече от компенсирано от търговците на OKX, които увеличиха бичите си залози от 2,15 на 1,58 от 24 до 28 февруари. Средно за последните четири дни топ трейдърите намалиха дългите си позиции с 8%.

Топ трейдърите могат да бъдат изненадани

От гледна точка на разгледаните по-горе метрики на пазара на Етер едва ли е налице усещане за бичи настроения. Нещо повече, данните сочат, че професионалните трейдъри не желаят да добавят дълги позиции, както е изразено на пазарите на фючърси и опции.

Разбира се, дори професионалните трейдъри грешат и покриването на къси позиции би трябвало да се случи, ако Етер пробие текущата съпротива на низходящия канал от 3100 долара. Все пак също така е важно поне да се признае, че има малък интерес към покупки с помощта на деривати на сегашното ниво.

Научeте повече от блога на Crypto365:

Какво е DeFi?

Топ 5: Kои криптовалути да следим тази седмица: BTC, ETH, SOL, MATIC, FTM

Полигон (Polygon) може да достигне $ 3,50 през четвъртото тримесечие, тъй като 20% седмичното рали на MATIC задейства настройката на бичи флаг

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Крипто китовете се възползват от потъването, навлизат в Ethereum (ETH) и четири алткойна: Аналитичната компания Santiment

Виж следваща

Биткойн се отърси от потъването и се изкачи над 45 хил. долара, тъй като Федералният резерв сигнализира за предстоящо повишение на лихвите през март

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.