Разследване на NEXO в България за милиарди | Истина или политическа игра?

Българските власти разследват дейността на фирмата за криптовалути Nexo, като на 12 януари бяха претърсени редица офиси и бяха разпитани хора, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор на страната.

  • Последни данни сочат, че има 2-ма задържани, за които се иска по 1 млн. лв. ( да правилно прочетохте „милион“) платена гаранция

Сийка заяви, че досъдебното производство е съсредоточено върху разследването на твърдения за организирана престъпност, пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на банкови услуги без необходимия лиценз и компютърни измами.

Част от нападките са обърнати конкретно към членове на партия ПП и изглежда идват в доста удобен момент за други политически партии в страната. Nexo е международна платформа, създадена от българи с над 5 милиона потребители и 130$ милярда в оборот за поседните 5 години, което със сигурност кара много хора да надникнат зад практиките им.

Говорителът на главния прокурор заяви, че разследващите разполагат с доказателства, че клиент на Nexo, който е използвал платформата на компанията за прехвърляне на криптовалути, е лице, официално обявено за финансиране на тероризъм, но не даде повече подробности.

В разследването са участвали повече от 300 служители на правоприлагащите органи, включително полиция, жандармерия, следователи и служители на Държавната агенция за национална сигурност, каза Милева. Досъдебното производство е било под надзора на Софийската градска прокуратура.

Все още се извършват претърсвания и разпити, а евентуални обвинителни актове ще бъдат внесени след анализ на събраните данни“ каза Милева.

Милева заяви, че разследваните лица са български граждани, а дружеството, което тя неколкократно определи като „криптобанка“, е оперирало предимно от България.

Тя заяви, че действията на правоприлагащите органи са само в България и отказа да каже кои чуждестранни правоприлагащи органи може да са замесени. Милева заяви, че „се надява“, че повече информация ще бъде предоставена на 13 януари.

На фона на официалните съобщения, че криптозаемодателят е обект на разследване в България, NEXO настоява, че е спазила правилата за борба с прането на пари и KYC.

Според изявление на българската прокуратура в операцията в столицата на страната София участват над 300 души. „В столицата се провеждат активни следствени действия за неутрализиране на незаконната престъпна дейност на криптобанката NEXO“, гласи приблизителният превод на изявлението.

NEXO позволява на потребителите да печелят лихви от неизползваните от тях криптовалути, както и да теглят кредити, обезпечени с криптовалути, срещу пари в брой.

Длъжностните лица също така заявяват, че разполагат с доказателства, че поне едно лице, което е използвало платформата за прехвърляне на криптовалути, е официално обявено за финансист на терористични дейности.

Нека не забравяме, че криптовалутите за жалост могат лесно да се използват и за лоши цели, което не може да се ограничи само до NEXO и неговите собственици. Въпреки това нападките са много конкретни, а извън България най-вероятно никой няма и да обърне внимание, но следва да видим.

В тема в Twitter NEXO заяви, че си сътрудничи със съответните органи и регулатори. Компанията също така настоява, че винаги е полагала „допълнителни усилия“, за да спазва регулаторните стандарти.

„За съжаление, с неотдавнашната регулаторна репресия срещу криптовалутите, някои регулатори напоследък възприеха подхода първо да ритат, после да задават въпроси“, заяви NEXO. „В корумпираните държави това граничи с рекет, но и това ще отмине“.

Това се случва, след като местният медиен сайт БНТ съобщи тази сутрин, че офисите на NEXO в София са били обискирани като част от разследване на финансови престъпления, включително нарушения на международните санкции срещу Русия.

Съоснователят на NEXO Антони Тренчев заяви по електронната поща на Decrypt, че „има органи в един от офисите на NEXO в България, която, както знаете, е най-корумпираната страна в ЕС. Те правят разследвания, свързани с борбата с изпирането на пари и данъците, относно българско дружество на групата, което не е насочено към клиенти, а има само бек-офис функции – заплати, поддръжка на клиенти и съответствие. Ние сме една от най-строгите структури по отношение на KYC/AML.“

В този доклад също така се предполага, че има връзка между NEXO и най-издирваната измамница Ружа Игнатова, изчезналата основателка на Понзи схемата OneCoin. В официалните изявления обаче OneCoin все още не се споменава.

Кратка история на фирмата

Nexo стартира през 2018 г. като платформа за криптовалутно кредитиране и се счита за пионер на крипто кредитните линии. Понастоящем платформата Nexo е цяла крипто финансова екосистема, където потребителите могат да купуват, продават, търгуват и заемат срещу своите криптовалути. Най-новото допълнение към пакета е Nexo Card – първата в света карта, обезпечена с криптовалута.

Какво представлява екосистемата на Nexo?

Nexo има над четири милиона клиенти по целия свят, като броят им нараства драстично през 2020 г. с пускането на техния продукт Earn. Добавката позволи на потребителите на платформата да получават лихва върху своите крипто активи. Този ход привлича много нови крипто ентусиасти, които не търсеха непременно заеми, но искаха да използват своите криптовалути, за да спечелят пасивен доход. 

Екосистемата на Nexo е универсално решение за всичко свързано с криптовалутите. Начинаещите потребители могат да закупят първата си криптовалута с няколко клика и да започнат да печелят автоматично сложна ежедневна лихва, докато опитни потребители могат да заемат пари, които да използват за ежедневните си разходи или да реинвестират в повече криптовалути. 

Още статии и Биткойн новини четете в блога на Crypto365:

$11k или $9k: очакваното дъно на BITCOIN според предишни мечи пазари

Крипто портфейл – същност и предназначение

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Спорът за мрежата PI: Ето всичко, което трябва да знаете

Виж следваща

BITCOIN с 20% ръст през 2023 – Готов ли е да експлодира в нов BULL RUN или НЕ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.