200 милиарда долара заличени от пазарната капитализация на криптовалутите след нахлуването на Русия в Украйна

След нахлуването на Русия в Украйна цените на криптовалутите се сринаха в крак със световните финансови пазари.

Пазарната капитализация на всички криптовалути се срина с 200 млрд. долара след нахлуването на Русия в Украйна, което представлява спад от над 12% за последните 24 часа. 

По данни на CoinMarketCap текущата пазарна капитализация на всички криптовалути в момента възлиза на около 1,56 трилиона долара, което е спад от най-високата стойност от 1,77 трилиона долара през последните 24 часа. Много от най-големите и утвърдени криптовалути в криптоиндустрията също са дълбоко на червено.

Към момента на публикуване на статията Биткойн е на ниво от малко над 35 400 щатски долара, което представлява спад от над 18% през последната седмица и спад от 9% през последните 24 часа.

Втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, Етериум, се понижи с над 12% за деня и с 22% за последната седмица до текуща цена от 2370 долара.

Solana, Cardano и XRP също се сблъскаха с двуцифрени спадове през последните 24 часа, съответно с 10%, 17% и 13%.

Сривът на по-широкия пазар

Криптопазарът се понижи успоредно с по-широкия финансов пазар след военната операция на Русия срещу Украйна.

Руските акции спаднаха с повече от 250 млрд. долара, тъй като икономиката на страната се отърсва от въздействието на международните санкции.

Според изявление на Банката на Русия централната банка е взела решение да се намеси на валутния пазар, за да подпомогне стабилизирането на руската икономика, след като рублата се срина до невиждани от 2016 г. дъна.

Като част от по-широките действия на Банката на Русия тя ще предостави 1 трлн. рубли (11,5 млрд. USD) на банките в страната, за да осигури ликвидност.

По данни на Блумбърг, индексът MOEX – основният деноминиран в рубли еталон на руския фондов пазар – също е спаднал с около 50% от рекордния си връх през октомври миналата година.

Глобалните пазари също усетиха въздействието; американските S&P 500 и Nasdaq 100 са се понижили съответно с 1,8% и 2,6%.

Парите се насочиха към исторически сигурни убежища, като тази сутрин цената на златото достигна 1 942 долара за тройунция.

Това представлява увеличение с близо 2% спрямо предходния ден и връх, невиждан от края на 2020 г.

Научете повече от блога на Crypto365:

Етериум – История и поглед към бъдещето

Как Китай регулира криптовалутите?

Крипто зима? Coin Bureau казва, че цифровите активи са напълно различни от последния мечи пазар – ето защо

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Криптовалутите не са престъпни: Тайните служби на САЩ стартират „център за крипто информация“

Виж следваща

Инвеститорите в биткойн „купуват на дъното“, тъй като BTC се приближава до 40 хил. долара и печели 16% за по-малко от 24 часа

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.