Цена на Биткойн през годините: Историята на BTC

Цена на Биткойн през годините | Някои сравняват криптовалутата (и нейните ценови движения) с модата на Beanie Babies през 90-те години на миналия век, докато други правят паралели между Bitcoin и холандската Tulipmania от 17-ти век, която обаче трае (реално) 3 години.

Промените в цените на биткойн редуващо отразяват ентусиазма на инвеститорите и недоволството от прогнозите. Сатоши Накамото, изобретателят на Биткойн, го проектира за използване като средство за ежедневни транзакции и начин за заобикаляне на традиционната банкова инфраструктура след финансовия срив през 2008 г. 

Въпреки че този нов разказ може да се окаже по-достоен, ценовите колебания в миналото се дължат предимно на инвеститори на дребно и търговци, залагащи на непрекъснато нарастваща цена, без много основания. Но ценовата история на биткойн се е променила в последно време.

Институционалните инвеститори навлизат след узряването на пазарите на криптовалути, а регулаторните агенции създават правила специално за тях. Въпреки че цената на биткойн все още остава нестабилна, сега тя е функция на набор от фактори в рамките на основната икономика, за разлика от влиянието на спекуланти, търсещи бързи печалби чрез бързи сделки.

Ключови фактори – за 13 години

Цената на биткойн е претърпяла множество балони в кратка си история. Факторите, влияещи върху цената му, са се променили с развитието на Биткойн като клас активи.

Разказът около биткойн се е изместил от валута към запас от стойност като застраховка срещу инфлацията и несигурността около бъдещата покупателна способност на щатския долар и други световни валути.

История на цените на Биткойн (BTC)

В по-голямата си част инвеститорите в биткойн са имали неравномерно пътуване през последните около 13 години. 

Освен ежедневната променливост, при която двуцифрените наклони и спадове на нейната цена не са необичайни, те трябваше да се борят с множество проблеми, които тормозят екосистемата й, от множество измами и измамници до липса на регулация, която допълнително влияе върху нейната нестабилност. 

Въпреки всичко това, има периоди, в които промените в цените на криптовалутата са изпреварили дори техните обикновено нестабилни ходове, което води до огромни ценови балони.

Първи рязки промени на цената през 2011 година – От $1 до $30 (долара)

Цена на Биткойн през годините

ПЕЧАЛБА ОТ 3200%

Първият такъв случай се случи през 2011 г. Цената на биткойн скочи от 1 долар през април същата година до пик от 32 долара през юни, печалба от 3 200% в рамките на три кратки месеца. 


С други думи ако сте инвестирали 20 $ през далечната 2011г. за 3 месеца щяхте да изкарате 640 $. Какво бихте направили с тези пари? Можете да напишете в коменатарите в края на статията.

Това стръмно изкачване беше последвано от рязка рецесия на крипто пазарите, а цената на биткойн достигна дъно на $ 2 през ноември 2011 г. Следващата година имаше незначително подобрение и цената се повиши от 4,80 долара през май на 13,20 долара до 15 август.

ЦЕНАТА НА БИТКОЙН ПРЕЗ 2013 – РЕШАВАЩАТА ГОДИНА

Цена на Биткойн през годините2013 година – $13- $1,100

2013 г. се оказа решаваща за цената на биткойн. Дигиталната валута започна годината да се търгува на 13.40 долара и претърпя два ценови балона през същата година. Първият от тях се случи, когато цената се повиши до $ 220 до началото на април 2013 г. Това бързо нарастване беше последвано от еднакво бързо забавяне на цената си и криптовалутата се промени от $ 70 в средата на април.

Цена на Биткойн през годините – до 2015 година 

Но това не беше краят. Друго рали (и свързания с него срив) се случи в края на същата година. В началото на октомври криптовалутата се търгуваше на $ 123,20. До декември той скочи до 1156,10 долара. Но той падна до около 760 долара три дни по-късно. Тези бързи промени сигнализират за началото на многогодишен спад в цената на Биткойн и той докосна минимум от 315 долара в началото на 2015 г.

Bitcoin през 2017г. – $1,100 – $20,000

Петият балон на цената се случи през 2017 г. Криптовалутата се движеше около ценовия диапазон от 1000 долара в началото на същата година. След период на кратък спад през първите два месеца, цената отбеляза забележително покачване от 975,70 долара на 25 март до 20 089 долара на 17 декември.

Горещата серия от 2017 г. също помогна да се постави Биткойн стабилно в центъра на вниманието. Правителствата и икономистите обърнаха внимание и започнаха да развиват цифрови валути, за да се конкурират с биткойн. Анализаторите обсъждаха стойността му като актив, дори когато множество от така наречените експерти и инвеститори направиха екстремни прогнози за цените.

2019 година – вдигане на цените на биткойн 

Както и в миналото, цената на биткойн се движеше странично през следващите две години. Между това имаше признаци на живот. Например през юни 2019 г. имаше възраждане на цените и обема на търговията, като цената надхвърли 10 000 долара, което възроди надеждите за ново рали. Но тя спадна до $ 7,112.73 до декември същата година.

История на биткойн: пазара през 2020г. | Цена на Биткойн през годините

Цена на Биткойн през годините
Сравнение на възвръщаемост на Биткойн срещу един от най-големите фондове в Америка и цената на златото за 2020г.

Едва през 2020 г., когато икономиката спря поради пандемията, цената на биткойн отново се активизира. Криптовалутата започна годината на 7 200 долара. Затварянето на пандемията и последващата правителствена политика подхранваха страховете на инвеститорите за световната икономика и ускориха възхода на биткойн. При затваряне на 23 ноември биткойн се търгуваше за 18 353 долара.

Пандемията разби голяма част от фондовия пазар през март, но последващите стимулиращи финансови инжекции на стойност до 1200 долара в САЩ може да са имали пряк ефект върху пазарите. След пускането на тези чекове целият фондов пазар, включително криптовалутата, забеляза огромен отскок от дъното на март и дори продължи покрай предишните си върхове за всички времена.

Тези проверки допълнително засилиха опасенията относно инфлацията и потенциално отслабената покупателна способност на щатския долар. Отпечатването на пари от правителствата и централните банки помогна за укрепване на разказа за Биткойн като запас от стойност, тъй като предлагането му е ограничено до 21 милиона. 

Този разказ започна да предизвиква интерес сред институциите, а не само на инвеститори на дребно, които до голяма степен бяха отговорни за покачването на цените през 2017 г.

Декември 2020г.

На Биткойн бе необходим по-малко от месец, за да разбие предишния си рекорд на цените и да надмине 40 000 долара през януари 2021 г. В крайна сметка биткойн достигна своя връх от над 64 000 долара на 14 април 2021 г. Оттогава той падна и към 30 юли 2021 г. търгувайки отново на малко над 40 000 долара.

Продължителният институционален интерес към криптовалутата допълнително засили цената й нагоре, а цената на биткойн достигна малко под 24 000 долара през декември 2020 г., за увеличение от 224% от началото на същата година. 

Ел Салвадор направи Биткойн законно платежно средство на 9 юни 2021 г. Това е първата страна, която го направи. Криптовалутата може да се използва за всяка транзакция, където бизнесът може да я приеме. Щатският долар продължава да бъде основната валута на Салвадор.

Новостта на Биткойн като клас активи означава, че историята му все още се изработва. Цената му имитира най-вече класическия пик на Gartner Hype Cycle поради вълненията относно потенциала му и провалите на разочарованието, довело до катастрофи. 

В структурата на цикъла са необходими спекулативни балони, за да се осигури финансиране и да се стимулира еволюцията на нова технология. 

Предишен анализ на цената на биткойн доказва, че цената му е функция от скоростта му или използването му като валута за ежедневни транзакции и търговия.

Но обемите на търговия с криптовалути са малка част от техните основни аналози и биткойн никога не е излязъл като средство за ежедневна транзакция. Това отчасти се дължи на факта, че разказът около Bitcoin се е променил от валута в магазин за стойност, в който хората купуват и държат за дълги периоди от време, вместо да го използват за транзакции.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Законодателите на ЕС се отказаха от проекта за крипто регламент за забраната на Bitcoin

Трудността на добив на Bitcoin спада за първи път тази година

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж следваща

Има ли регулации за БИТКОЙН в България?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.