Кризата на Celsius разкрива проблеми с ниската ликвидност на мечите пазари.

Celsius за момента се търгува на стойност от 1 долар, след като падна до 30 цента скоро след спирането на тегленията. 

Третите лица попечители (third-party custodians) като Celsius, които правят краш, е напомняне за един от най-основните принципи на крипто: когато не са ваши ключовете, не са ваши и токените.

След една седмица на пауза на потребителски тегления, замяна и трансфери, фирмата заяви, че поддържа открит диалог с регулаторите и служителите и планира да продължи да работи с тях по отношение на тази пауза. 

Celsius все още не коментира кога компанията ще стабилизира дейността си. Celsius също така постави на пауза комуникациите в Twitter и сесиите за запитвания (AMA), „за да се съсредоточи върху последващи действия в тези безпрецедентни предизвикателства“.

Нещо, което видяхме и при TERRA?

Въпреки че Celsius се въздържа от комуникация, медиите и социалните медии бръмчат от крипто новини и спекулации около миналото, настоящето и бъдещето на компанията. Едно от най-интересните разработки е воденото от общността “short squeeze” в стил на Gamestop.

Прахът от катастрофата на Terra все още не е улегнал и вече друга криза разтърсва крипто пазарите. Платформата за крипто заеми и залагане за няколко милиарда долари Celsius е най-новата крипто компания, която е обхваната от противоречия.

По-ранни аномалии в Celsius

Лозунгът на Целзий е:

„Икономика, в която финансовата свобода не идва с цена.”

Този маркетингов слоган, макар и невероятен за някои, беше наистина ефективен за известно време. Откакто отвори вратите си през 2017 г., компанията спечели над 25 милиарда долара в криптовалута за пет години, докато нещата стигнаха до 12 юни 2022 г., когато компанията спря тегленията на потребителите.

Предишния хак на Celsius от 2020г. 

Въпреки това, признаци за лошо управление на средствата от Celsius бяха видими преди този случай. През декември 2020 г., по време на хакването на BadgerDAO на стойност 120 милиона долара, Celsius е загубил криптовалута на стойност над 50 милиона долара, което ги прави най-голямата жертва на този акт. За да компенсира жертвите за загубите им, BadgerDAO наложи план за реституция, като създаде токена remBADGER.

Притежателите на токени получиха изплащане в remBADGER през следващите две години, което ще покрие остатъка от загубата. Тази гаранция идва само с едно изискване: remBADGER трябва да остане в хранилището на Badger. Ако токенът бъде изтеглен, всички бъдещи плащания ще бъдат конфискувани. 

Въпреки това, на 18 март 2022 г., Celsius изтегли целия си предоставен remBADGER, на стойност приблизително 2,1 милиона долара към момента на транзакцията.

Когато Celsius Network осъзна грешката си, тя се опита да убеди екипа на Badger да му позволи да депозира повторно в нарушение на правилата, определени от резолюцията BIP-80. 

За съжаление, за Celsius, BadgerDAO прие сериозно етоса на кодекса и предложението беше отхвърлено.

Управлението на Celsius е под въпрос

Много потребители също са загрижени за лидерството на фирмата. Главният финансов директор на Celsius Ярон Шалем и главният директор по приходите Рони Коен-Павон бяха арестувани за пране на пари през ноември 2021 г.

На 11 май 2022 г., когато катастрофата на Terra едва започваше да се разгръща, някои започнаха да гледат Целзий. 

Тогава Cointelegraph съобщи, че Celsius Network е започнала да отрича слуховете за значителни загуби на компанията. Главният финансов директор на Celsius Род Болджър каза: 

„Нашите екипи от фронт офис […] мислят и действат като мениджъри на риска, за да гарантират, че не сме изложени по някакъв значителен начин на колебания на пазара.

Инвеститорите обвиниха екипа на Celsius, че си седи на ръцете, докато цената на символите падна в резултат на фиаското на Terra. 

На 20 май 2022 г. Целзий (CEL) падна от най-високото си ниво от $8,05 до $0,82, което е спад от 90%. Някои потребители на Celsius твърдят, че платформата е ликвидирала притежанията им, тъй като CEL спадна. 

Те предполагат, че търговията е неликвидна, тъй като цената пада, което влошава загубите им. Когато Cointelegraph се свърза с главния изпълнителен директор на Celsius, Машински приписва това на „Акулата от Уолстрийт“, заявявайки:

„Те свалиха LUNA. Те пробваха Tether, Maker и много други компании. Не сме само ние. Не мисля, че имат специфична омраза или фокус върху Целзий. Всички те търсят някаква слабост да съкратят и унищожат. Въпросът е, че акулите от Уолстрийт сега плуват в крипто води.“

Проблемът с високодоходните (high APY yield) проекти

Целзий беше една от най-бързо развиващите се институции на крипто пазара. До колапса Celsius имаше 800 души, работещи за тях, като броят на служителите се увеличи с над 200% само за последната година. 

Проблемът е, че крипто сега е на мечи пазар и за да продължат да функционират нормално, компаниите трябва да продължат да имат ликвидност. Сега, когато повечето инвеститори на дребно и институции изтеглят своите криптовалути, ликвидността става основна грижа за тях.

Една от най-големите причини за краха на Terra също бяха неликвидните активи. Въпреки това, повечето проекти, когато са запитани как техните индивидуални проекти, твърдят, че са на различен бизнес модел от проекта, който е в беда в този случай. 

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Ethereum стартира Sepolia Testnet, тъй като основното Сливане (Merge) наближава

Виж следваща

Пенсия в биткойни?! Защо регулативния Crypto Bill на САЩ е благодат за биткойн и гибел за алткойните?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.