Стейбълкойн – Какво представлява? Защо се използват?

Разбиваме различните типове стейбълкойн, рисковете на класа активи и плюсовете и минусите на използването им.

Може би вече знаете, че стейбълкойн са основно долари в цифрова форма. Само дето това не е съвсем вярно. Стабилните монети също могат да бъдат алгоритмично обвързани с всякакъв вид фиатна (държавна) валута. Включително и еврото, долара и други – както и други форми на физически активи, като злато. В тази статия на „Crypto365“ ще поговорим обширно за стейбълкойните.

Независимо от вида, стейбълкойните съществуват, за да направят криптовалутата по-предвидима. Докато предвидима криптовалута може да звучи като оксиморон, стейбълкойните – както подсказва името им – са проектирани да противодействат на отличителната нестабилност на криптовалутата и да предоставят удобен начин за крипто търговците да запазят своята фиатна стойност. При това без да се налага да теглят от пазара и да позволят на потребителите да плащат за ежедневни стоки и услуги в криптовалути без цялата драма с бюджета.

Нека да разгледаме как работят стабилните монети.

Стейбълкойн – Как работят?

Стабилните монети обикновено работят по същия начин: те са криптовалути, изсечени (minted) в блокчейн, които потребителите могат да купуват, продават и търгуват на борсата, както всяка друга криптовалута. Хората могат да съхраняват стабилни монети в своите горещи портфейли и/или устройства за студено съхранение, както биха съхранили биткойн или всеки алткойн.

За да имат интегритет, повечето стейбълкойни са свързани с резерв от някакъв вид външни активи, независимо дали става дума за резерв от фиатна валута, стоки като злато или дългови инструменти като ценни книжа (акции и облигации).

В повечето случаи компаният, която разработва стейбълкойните, притежава резерви, равни на количеството стабилни монети, които има в обращение. Това е така, че всеки притежател на стейбълкойни трябва да може да осребри един стейбълкойн токен за един долар по всяко време.

Четирите вида стейбълкойн

Има четири различни типа стабилни монети, всеки със свой собствен начин за фиксиране на стойността на токените към стабилна фигура.

 • Подрепени от Фиат (хартиена валута)
 • Подкрепено с друга криптовалута (като биткойн)
 • Обезпечени със стоки (като злато)
 • Алгоритмичен

Стейбълкойн подкрепени от фиат

Най-популярните стейбълкойни на пазара са тези, подкрепени от фиатна валута. USD монетата (USDC), например, е с фиат и е фиксирана към щатския долар (USD) в съотношение 1:1. Други стейбълкойни са свързани с еврото, британската лира, японската йена и китайския RMB.

Стейбълкойн подкрепен с криптовалути

Без да ставаме прекалено мета, крипто-подкрепените стейбълкойни са криптовалути, обвързани със стойността на друга по-утвърдена криптовалута.

Например, MakerDAO е една от най-популярните крипто-подкрепени стабилни монети. Той използва интелигентен договор (smart contract) – вид самоизпълняващ се договор, базиран на код – заедно с блокчейна на Ethereum, за да обединява достатъчно етер (ETH), който да използва като обезпечение за своята стабилна монета.

След като размерът на обезпечението достигне определено ниво в интелигентния договор, потребителите могат да секат DAI – стабилната монета на MakerDAO.

стейбълкойн, какво е стейбълкойн, къде се ползва стейбълкойн

Стабилни монети, обезпечени със стоки

Както името описва, обезпечените със стоки стабилни монети са обвързани със стойността на стоки като благородни метали, промишлени метали, петрол или недвижими имоти.

Инвеститорите в суровини обичат опцията за стоково обезпечени стейбълкойни, защото им позволява да инвестират в злато, без да се притесняват да го снабдяват и съхраняват.

Tether gold (XAUT) е пример за стейбълкойни, обезпечени със стоки. Валутата е подкрепена от златен резерв, съхраняван в трезор в Швейцария. Една унция злато е равна на един XAUT.

Алгоритмични стабилни монети

Неподкрепени от никакви стоки от „реалния свят“, тази категория стабилни монети използва алгоритми за модулиране на предлагането въз основа на пазарното търсене. Накратко, тези алгоритми автоматично изгарят (трайно премахват монетите от обращение) или секат нови монети въз основа на променливото търсене на стабилни монети във всеки даден момент, за да постигнат равновесие на стойността си.

Нагледен пример за алгоритмичен стейбълкойн

Можете да мислите за алгоритмичен стейбълкойн като кофа с вода, оставена отвън с ниво на водата, отбелязано отвътре. За да поддържате водата вътре в кофата на точно същото ниво, настройвате механизъм, който добавя или премахва вода в зависимост от това колко далеч нивото на водата се е отклонило от маркировката.

 Това се контролира от компютърен алгоритъм, така че ако вали и кофата започне да се пълни, алгоритъмът инструктира механизма да изпусне вода от дъното на кофата, докато достигне маркировката за нивото на водата.ашваганда

 Обратно, ако денят е горещ и водата се изпарява от кофата, компютърният алгоритъм ще инструктира механизма да добави още вода в кофата, докато се възстанови правилното ниво.

Имаше много опити и грешки в стремежа за успешно въвеждане на алгоритмични стабилни монети в крипто екосистемата, но един пример е UST монетата на Terra.

Защо да използвате стейбълкойн?

Създадени за нашата все по-глобална икономика, стабилните монети теоретично решават няколко ключови проблема, които възпрепятстват обмена на пари.

 1. Потребителите на Stablecoin не се нуждаят от множество международни банкови сметки, за да изпращат криптовалута на своите приятели в други страни; те се нуждаят само от един крипто портфейл.
 • Stablecoins правят възможни истински peer-to-peer цифрови трансфери без нужда от посредници на трети страни за улесняване на транзакциите (като банките).

На теория стабилните монети намаляват таксите. А също и времето за прехвърляне и потенциалното нарушаване на поверителността, с които сме свикнали под парадигмата на централното банкиране.

стейбълкойн, какво е стейбълкойн, къде се ползва стейбълкойн

Пример за улесняващото действие на стабилните валути

Да речем, че сте собственик на китайски бизнес, който иска да плати фактура на клиент в Япония, който също има подизпълнители в Европа.

„Трябва да имате китайска банкова сметка, японска банкова сметка и европейска банкова сметка“, обяснява Уилям Куигли, съосновател на блокчейна WAX и един от основателите на USDT Tether.

 „Ако някой иска да ви изпрати евро, йени или юани, посредниците, които могат да държат тези сметки, заменят тези валути с валутата, която можете да държите, и я изпращат към вашата банка. И по пътя те измъкват много пари от цялото превалутиране под формата на такси.“

Не можем всички да имаме 50 различни банкови сметки в 50 различни държави, казва Куигли. Но със стабилни монети няма нужда.

Любителите на поверителността, по-специално, оценяват този аспект на стабилните монети, тъй като те могат да избегнат процеса, известен като KYC, или Опознай своя клиент ( Know your customer) – известен още като подаване на информация за самоличност със снимка и социално осигуряване, за да открият финансова сметка.

Докато KYC се е превърнал за повечето от нас в нормална част от работата с пари, привържениците на крипто твърдят, че KYC е непосилно, когато се прилага към централни банкови институции в други страни.

„Ето защо за мен е изключително, че човек в Ню Йорк, Калифорния или Тексас може да държи в своя Ledger [портфейл] 10 различни токенизирани валути, които остават в родната си форма“, каза Куигли. „Не се нуждаете от китайска банкова сметка. Можете да запазите токен, представляващ тази китайска валута и да го използвате, сякаш това е китайска валута, без изобщо да конвертирате.

Този директен, peer-to-peer модел на стейбълкойни помага да се спестят пари. В противен случай отиват за плащане на такси за обработка и административни разходи за посредници трети страни.

„Има трилион долара всяка година, изтеглени от глобалната икономика – от бизнеса и потребителите – към тези „обменители на пари““, казва Куигли. „Това изчезва, ако валутата може да бъде поддържана в оригиналната си форма, защото е била токенизирана и държана в блокчейн, достъпен за потребителя незабавно, а не в банка.“

Как избирате правилния стабилкойн?

Вече има голямо разнообразие от стабилни койни в по-широката екосистема от 16 000+ криптовалути. Така че изборът кои да купуват, търгуват или просто да използвате за ежедневни транзакции остава предизвикателство дори за експертите.

Както при всички неща в крипто, има постоянен баланс, който трябва да имате предвид между централизация и децентрализация, стабилност и свобода, регулиране и липса на разрешение.

Поддържаните от фиат стабилни монети, например, са популярни, защото са толкова стабилни, колкото щатския долар (USD). Или други широко приети валути.

Въпреки това, свързването на криптовалута с федерална валута прави криптовалутите, обезпечени с фиат. Това е цел за правителствено регулиране и като цяло по-централизирани – известен компромис в сравнение с алгоритмичните стабилни монети, най-децентрализираната опция.

Съществува и въпросът какво точно подкрепя всяка валута. Например, не всички поддържани от щатски долари стейбълкойни (USDT и BUSD – за да назовем само няколко) са подкрепени с точно съотношение 1:1 на долари към криптовалута.

 Какво е вътре в резервите варира в зависимост от субекта зад монетата

Tether (USDT), например, беше създаден, когато сумата в долари в резервите беше идентична с сумата на изсечените USDT. Но това се е променило, казва Куигли, добавяйки: „Това, което Tether направи сега, е, че те имат определено количество от неизплатените тетъри [USDT], държани във фиат. След това определено количество, държано в ликвидни търгуеми ценни книжа.

Така че вместо доларови банкноти, може да има ликвидни резерви под формата на облигации, компактдискове, съкровищни ​​облигации и парични еквиваленти.

„Те (проектите и фирмите зад тях) периодично разкриват наличните резерви.“, казва Куигл и за Tether.

Къде мога да купя / продам стейбълкойн?

Друга разлика е на кои платформи и борси можете да намерите всяка стабилна монета. USDC, например, може да се купува и продава на Coinbase, популярна крипто борса. USDT, от друга страна, не може.

Когато обмисляте кои стабилни монети да добавите към портфолиото си, помислете за следните въпроси.

 1. Къде мога да купя и обменя стейбълкойн?
 2. На каква платформа е сечена стейбълкойн?
 3. Колко често се одитират резервите и колко прозрачно е отчитането?
 4. Каква е пазарната капитализация и оборотното предлагане?

  Според някои анализатори 2022 г. може да бъде голяма година за стабилните монети. Причина за това е Федералният резерв на САЩ, който се стреми да затегне паричната политика. Това от своя страна трябва да укрепи зелените пари и да увеличи търсенето на всякакви цифрови активи, обвързани с него.

Трудно е да се каже дали това ще се осъществи или не. Особено като се има предвид поредица от правителствени агенции на САЩ. Те искат да засилят регулациите по отношение на стабилните монети през следващите месеци.

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Анализ на Биткойн за 16 юни 2022 година

Виж следваща

Ethereum стартира Sepolia Testnet, тъй като основното Сливане (Merge) наближава

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.