Какво беше от значение за криптопазарите през 2021г.

Благодарение на 2021 г. повечето хора вече поне са чували за криптовалути. Tова включва не само Биткойн и Етериум, но и алткойни като DOGE и SHIB, както и термини като NFT и метавселена.

В Годишния криптопреглед за 2021г. се стремим да обобщим някои от ключовите теми и показатели, които отбелязаха напредъка на пазарите.

Годишен криптопреглед

Както при всички финансови активи, пазарните резултати обикновено са първото нещо, което идва на ум, когато се прави годишен преглед. Биткойн (BTC) и етер (ETH), двете най-големи криптовалути по пазарна капитализация, отбелязаха печалби, значително надвишаващи традиционните макроактивни активи, като нараснаха съответно с 60% и 407%.

Макар че етер, родният актив на блокчейна на Етериум, все още има да извърви път, преди традиционните инвеститори да започнат да формират инвестиционната си теза, биткойн се затвърди в съзнанието на всички професионални инвеститори, тъй като през 2021 г. надхвърли 1 трилион долара пазарна капитализация. Нещо повече, биткойн също така остана некорелиран с всички макроактиви, което може да направи интересно предложение за стойността на актива, когато мениджърите се стремят да подходят към изграждането на портфейлите си през 2022 г. Въпреки това корелацията на биткойн с S&P 500 се повиши през четвъртото тримесечиe. Това предполага, че инвеститорите търгуват биткойн и акции заедно като рискови активи.

Приемане на биткойн и развитие на технологиите

Извън пазарните резултати, 2021 г. беше голяма година за биткойн от гледна точка на приемането и технологичното развитие. През юни Ел Салвадор обяви, че биткойн ще стане законно платежно средство; тази декларация се осъществи през септември, когато влезе в сила закон, който предвиждаше, че биткойн трябва да се приема като форма на плащане навсякъде в страната.

Това доведе до многобройни покупки на биткойн от страна на правителството, извършени от мобилния телефон на президента. Междувременно на салвадорците, които се регистрираха за използване на Chivo, официалния биткойн портфейл на страната, бяха изпратени безплатни биткойн на стойност 30 долара и беше поет ангажимент за използване на Lightning Network, търговския слой за биткойн (повече информация тук), за да се даде възможност за по-безпроблемна биткойн икономика. Количеството биткойн, ангажирани в Lightning Network, нарасна невероятно бързо през 2021 г., вливайки нов живот в случая на използване на цифрови пари за биткойн.

Taproot

През 2021 г. беше извършено и важно технологично подобрение на протокола на биткойн, известно като Taproot. Това е пакет от три подобрения, които подобряват сигурността, поверителността и мащабируемостта на мрежата. Taproot е най-значимото подобрение на мрежата на Биткойн след активирането на подобрението на капацитета на блоковете Segregated Witness през 2017 г. Taproot беше напомняне, че Биткойн е технология, която може да се променя с цел подобряване на използваемостта и потребителското изживяване. Успехът на Taproot в бъдеще ще стои като доказателство, че Биткойн може да се адаптира.

Възходът на Ethereum

С по-доброто представяне на цената на активите на етер в сравнение с биткойн не е изненадващо, че доминацията на биткойн, мярката за пазарната капитализация на BTC в сравнение с пазарната капитализация на всички цифрови активи, спадна през 2021 г. от 70,2% на 40,1%. ETH не е единствената причина биткойн да се лиши от господстващото си положение; по-скоро се появиха криптопроекти с много различни случаи на употреба, които не се конкурират пряко с биткойн.

Етериум имаше големи катализатори – от EIP 1559 до предстоящия преход към proof-of-stake. EIP 1559 затвърди ролята на етер като „газ“ в рамките на екосистемата, изисквайки активът да бъде използван и изгарян в замяна на изграждането на мрежата или взаимодействието с нея. „Сливането“ към proof-of-stake е опит за създаване на сигурна, по-мащабируема мрежа за интелигентни договори без нуждата от миньори и значителна консумация на енергия.

Етериум беше катализаторът на бума и срива на първоначалното предлагане на монети през 2017/8 г. Oт останките се появи първата вълна на децентрализираните финанси (DeFi). През 2019 г. и 2020 г. базираните на Ethereum проекти като Aave (преди Lend), Compound и Uniswap намериха своята опора. Като използваха като гориво бичия пазар на криптовалути и добива на ликвидност (стимулиране на токени), проектите DeFi успяха да придобият ликвидност за милиарди долари за ефективни децентрализирани пазари за кредитиране и търговия.

Появата на NFT

Значителна част от възхода на Етериум се дължи и на появата на незаменими токени (NFT), които вкараха протокола в мейнстрийма. NFTs са уникални токени, които могат да действат като цифрови представителства на физически предмети или цифрово нативни предмети, чието доказателство за собственост може да бъде проверено в публичен блокчейн. По този начин NFTs се опитват да се превърнат в първата итерация на цифровата собственост върху колекционерски предмети в блокчейн. OpenSea беше любимецът на сектора на НФТ през 2021 г., предоставяйки на инвеститорите на дребно цифров пазар за изкуство.

Капиталови инвестиции в крипто и DLT компании

Вътре в света на институциите и регулациите капиталът се вля в блокчейн и криптокомпаниите. По данни на Blockdata през 2021 г. до тези компании са достигнали 23 млрд. долара финансиране, което е повече от общата сума, набрана от 2017 до 2020 г. През декември дори станахме свидетели на набиране на капитал в размер на 1 млрд. долара за фирмата за криптофинансови услуги NYDIG, а криптоборсата FTX набра над 1 млрд. долара в два кръга на финансиране.

Крипторегулиране

От гледна точка на регулирането правителствата по света се отнасят сериозно към криптовалутите. Станахме свидетели как Китай направо забрани добива на биткойн и търговията с криптовалути. Индия и Нигерия се опитаха да направят същото. Английската централна банка заяви в доклад за финансовата стабилност, че растежът на криптоактивите представлява потенциална заплаха, тъй като те стават все по-свързани с по-широки финансови мрежи.

Думата „крипто“ дори отекна в залите на Конгреса, тъй като законопроектът за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара беше задържан отчасти поради разпоредба за данъчно отчитане на крипто активите. Участието на регулаторните органи в крипто и обсъждането на му е показателно за широко разпространеното убеждение, че крипто е тук, за да остане, и следователно трябва да бъде регулирано, за да „осигури безопасността на гражданите“.

Като цяло 2021 г. беше изключителна година за индустрията на криптовалутите и блокчейн.

Научeте повече от блога на Crypto365:

Продават ли дългосрочните притежатели на върха на цената на биткойн?

Етериум – История и поглед към бъдещето

Биткойн поскъпва до 39 хил. долара, тъй като волатилността на акциите държи Wall Street в напрежение

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Прогнози за цените на Bitcoin и Ethereum за 2022 г.

Виж следваща

Биткойн остава в тесни граници, докато анализаторите наблюдават потенциална „интересна седмица“ при BTC

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.