Уорън Бъфет инвестира 1 милиард долара в необанка, подкрепяща биткойн, и се отказва от акциите на Visa и Mastercard

„Оракулът от Омаха“ вече има повече компании в портфейла си, които имат пряка/непряка експозиция към биткойн и подобни криптовалути.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се отказа от част от дяловете си във Visa и Mastercard и увеличи експозицията си в Nubank. Това е най-голямата финтех банка в Бразилия, която е популярна и сред инвеститорите в Биткойн в страната.

В подадена в края на 14 февруари декларация за ценни книжа индустриалният конгломерат разкри, че е закупил акции клас А на Nubank на стойност 1 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2021 г. От друга страна, той е продал акции на Visa и Mastercard на стойност съответно 1,8 млрд. и 1,3 млрд. долара, което е сигнал за отклоняване от кредитните компании с цел придобиване на експозиция във финтех конкурентите им.

Бъфет, така нареченият „Оракул от Омаха“, е популярен с предпазливия си подход към инвестирането, особено в най-горещите сектори на пазара като финтех. Ветеранът инвеститор също така е омаловажавал нововъзникващите децентрализирани финансови решения като биткойн (BTC), осмивайки го като актив, който „не създава нищо“.

Но новият дял на Berkshire в Nubank показва, че напоследък Бъфет се отнася по-меко към финтех. В детайли, фирмата беше инвестирала 500 млн. долара в стартъпа през юли 2021 г. Възвръщаемостта й от посочената инвестиция възлиза на 150 млн. долара през декември 2021 г. Това се случва след като Nubank дебютира на Нюйоркската фондова борса (NYSE).

Досега Бъфет не е показал намерение да продаде позицията си в Nubank.

Връзката Бъфет-Биткойн

Допълнителната инвестиция на Бъфет в Nubank показва признанието му към основната тема на финтех сектора – цифровизацията на финансовите услуги, както и желанието му да се свърже с компании, които участват в сектора на криптовалутите.

По-подробно, Easynvest, платформа за търговия, която Nubank придоби през септември 2020 г., активно предлага борсово търгуван фонд (ETF) за биткойн от юни 2021 г. насам. Наречен QBTC11, ETF е подкрепен от QR Asset Management и е регистриран на фондовата борса B3, втората по възраст борса в Бразилия.

По този начин изглежда, че Nubank, която остава изложена на развиващия се криптосектор чрез Easynvest, може да използва допълнителните възможности за приходи, за да се възползва от своя топ инвеститор Уорън Бъфет, въпреки мнението му, че Биткойн е „отрова за плъхове на квадрат“.

Това се дължи най-вече на ръста на свързаните с крипто инвестиционни продукти през 2021 г. Забележително е, че техният брой се удвои през годината, като нарасна от 35 на 80, по данни на Bloomberg Intelligence, а общата оценка на притежаваните от тях активи достигна 63 млрд. долара спрямо 24 млрд. долара в началото на 2021 г.

Емили Портни, главен финансов директор на Bank of New York Mellon Corp. – друга фирма в инвестиционния портфейл на Бъфет – отбеляза, че цифровите активи могат да се превърнат в „значим източник на приходи“ за инвестиционните банкови фирми, тъй като инвестиционните инструменти в биткойн стават все по-разпространени.

Междувременно Лия Уолд, главен изпълнителен директор на мениджъра на криптоактиви Valkyrie Investments, прогнозира увеличаване на капиталовите потоци в инвестиционни инструменти, свързани с криптовалути, като заяви, че те са се превърнали във „феномен, който започва да се разраства“, преди да коментира:

„Ако погледнете притока от гледна точка на обема, той не само е стабилен дори при корекциите на цената, с които биткойн е печално известен, но виждате, че много институции се включват.“

Портфейлът на Бъфет е пълен с компании, които обичат крипто

Въпреки че Бъфет може да не инвестира директно в Биткойн, той вече придобива непряка експозиция, тъй като компаниите в портфейла му навлизат в крипто сектора.

Например, през октомври 2021 г., само месец преди Биткойн да достигне историческия си връх от 69 000 долара, петата по големина американска банка U.S. Bancorp стартира услуга за попечителство на криптовалути за своите институционални инвестиционни мениджъри, като отбеляза, че през последните няколко години са станали свидетели на нарастване на търсенето от страна на своите „клиенти, предоставящи услуги на фондове“.

По подобен начин в друго съобщение, направено през октомври 2021 г., Bank of America стартира инициатива за изследване на криптовалути, позовавайки се на „нарастващия институционален интерес“.

Месеци преди това BNY Mellon обяви, че ще държи, прехвърля и емитира Биткойн и други подобни криптовалути за своите клиенти, занимаващи се с управление на активи.

„Инвестицията в Nubank може да бъде маркирана като начин Бъфет да подкрепи финтех/крипто света, без да си връща критиките от миналото“, твърди Грег Уейсман, съосновател и главен оперативен директор на услугата за крипто портфейли Mercuryo, като добавя, че шефът на Berkshire сега подкрепя „косвено екосистемата на цифровите валути“.

Научете повече от блога на Crypto365:

Ето какво предстои за Ethereum (ETH), Polkadot (DOT) и Terra (LUNA) според водещ криптостратег

Упътване за банките, които приемат Биткойн

Биткойн навлиза във финалната фаза на масивен бичи тренд, твърди криптоанализатор

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн достига 50-дневната средна линия докато трейдър прогнозира нова волатилност на цената на BTC

Виж следваща

Според топ крипто анализатор един от конкурентите на Ethereum ще счупи историческия връх преди Bitcoin (BTC) и ETH

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.