Русия признава криптовалутите като форма на валута

Съобщава се, че проектозаконът на Русия ще бъде изготвен не по-късно от 18 февруари и се очаква да регулира криптовалутата като форма на валута.

Регулаторните органи се надяват да „изведат индустрията на цифровите валути от сенките“

Създаването на правила за обращение на криптовалути „ще сведе до минимум заплахата за финансовата система на Русия“

Руското правителство и централната банка на страната са постигнали споразумение за изготвяне на законопроект или изменение на съществуващите закони, признаващи криптовалутата като форма на валута, се посочва в изявление от вторник.

Споразумението е значителен обрат, след като миналия месец Централната банка на Русия предложи да се забранят миньорите и няколко други операции с криптовалути поради опасения, че те могат да застрашат финансовата система на страната.

Информационното издание „Комерсант“ първо съобщи за съобщението във вторник. Подразбира се, че криптовалутите трябва да бъдат класифицирани като „аналог на валутите“, а не като финансови цифрови активи. Съобщава се, че законодателството ще бъде изготвено не по-късно от 18 февруари.

Регламентът на Русия ще има за цел да интегрира механизъм за циркулация на цифрови валути във финансовата система на страната. Същевременно ще се осигури контрол върху паричните потоци на кредитните институции, гласи грубият превод на придружаващия проектодокумент.

„Установяването на правила за обращение на криптовалути и мерки за контрол ще сведе до минимум заплахата за стабилността на финансовата система и ще намали използването на криптовалути за незаконни цели, тъй като пълната забрана на сегмента от операции, свързани с тяхното обращение, е невъзможна.“

Използването на криптовалутите като валута ще бъде възможно само след надлежна проверка на самоличността.

Това ще става чрез банковата система на страната или лицензирани посредници, а операциите, надхвърлящи 600 000 рубли (8 016 долара), трябва да бъдат декларирани, според документа.

Транзакции извън тези предложени правни параметри ще се считат за криминално престъпление. Очаква се да бъдат въведени глоби за незаконно приемане на криптовалути като платежно средство.

Длъжностните лица също така заявиха, че регламентът ще гарантира защитата на правата на гражданите в рамките на лицензионен режим, насочен към доставчиците на криптовалути. Доставчиците ще трябва да разполагат с „финансови въздушни възглавници“ по отношение на ликвидността и адекватния капитал.

„Пълното отсъствие на регулация на тази индустрия, както и установяването на забрана, ще доведе до увеличаване на дела на сивата икономика, увеличаване на случаите на измами и дестабилизиране на индустрията като цяло“, се казва в документа.

Допълнително се планира да се въведе „задължение“ за участниците на пазара да обучават гражданите на Русия относно рисковете, свързани с цифровите активи.

В процеса на вземане на решения са участвали няколко руски регулаторни и законодателни органи, включително Министерството на финансите, Федералната служба за сигурност, Министерството на вътрешните работи, Федералната данъчна служба и други.

„Изпълнението на концепцията ще осигури създаването на необходимата регулаторна рамка, ще изведе индустрията на цифровите валути от сенките и ще създаде възможност за законна стопанска дейност“, се казва в изявлението.

Научете повече от блога на Crypto365:

4 причини да не инвестирате в ETF за фючърси върху Bitcoin

Кметът на Ню Йорк поиска заплатите да му бъдат изплащани в Биткойн

Как биткойн носи финансова грамотност на всички?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Милиардерът Бил Акман призовава за яснота по отношение на криптовалутите в Ню Йорк

Виж следваща

Биткойн достига 50-дневната средна линия докато трейдър прогнозира нова волатилност на цената на BTC

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.