6-те най-добри билки за повишаване на енергията и фокуса

Съвременният стрес и забързаните графици карат много хора да се изтощават и да търсят начини да се чувстват по-енергични и бодри.

Макар че достатъчното количество сън, пълноценното хранене, поддържането на здравословно телесно тегло и полагането на грижи за себе си са най-важните фактори, за да се чувствате по най-добрия начин, доказано е, че някои добавки, включително билкови, повишават енергията и когнитивното ви здраве.Mahama’s Life School

Имайте предвид, че много билки могат да взаимодействат с често предписвани лекарства и могат да предизвикат други странични ефекти, така че е важно да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да използвате някоя от следните билки.разстройства

Ето и 10-те най-добри билки, които според научни изследвания могат да помогнат за повишаване на бдителността и енергийните нива.

1. Женшен

Женшенът е популярна билкова добавка, добре известна със своите енергийни свойства. Доказано е също, че стимулира мозъчната функция, което го прави търсена билка за подобряване на спортните и умствените постижения. Panax ginseng е най-изследваният вид женшен при опити с хора .

chaga fungus

Женшенът съдържа съединения, включително гинсенозиди, елеутерозиди и цивуджианозиди, за които се смята, че придават на женшена ефекта на повишаване на работоспособността и енергията .

В редица изследвания върху хора е доказано, че добавките с женшен подобряват физическата работоспособност на хора със заседнал и активен начин на живот, имат свойства против умора и повишават умствената активност.

Дози от 200-1 000 mg дневно се свързват с благоприятен ефект върху енергийните нива, концентрацията и настроението при възрастни .

Имайте предвид, че употребата на женшен е свързана с потенциални странични ефекти, включително безсъние, диария и повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. Освен това тази билка може да повлияе на обичайни лекарства, като например тези, използвани за лечение на диабет, депресия и сърдечни заболявания .

2. Градински чай

Изследванията показват, че градинският чай (Salvia) може да има впечатляващ ефект върху когнитивните способности при възрастни. Той е с високо съдържание на много мощни растителни съединения, включително лутеолин, розмаринова киселина, камфор, кверцетин и апигенин, които му придават впечатляващи лечебни свойства .

Установено е, че когато се използва като добавка, градинският чай подобрява настроението, бдителността, вниманието, паметта и запаметяването на думи при здрави млади и по-възрастни хора.

Например проучване при 36 здрави възрастни установява, че третирането с 50 микролитра (м.л.) етерично масло от градински чай води до подобрения в задачите, свързани с паметта и вниманието. Освен това то намалява умствената умора и повишава бдителността за период от 4 часа .

lion mane mushroom extract

Интересно е, че градинският чай действа като мощен инхибитор на ацетилхолинестеразата (AChE). Този ензим разгражда ацетилхолина – невротрансмитер, който играе важна роля в мозъчните функции, включително в паметта, вниманието и мотивацията .

Инхибиторите на AChE спомагат за увеличаване на наличността на ацетилхолин в мозъка, като по този начин подобряват когнитивните функции (6Trusted Source).

3. Гуарана  

Гуараната често се използва като съставка на енергийни напитки и добавки поради стимулиращия си ефект. Тя съдържа редица химикали, включително кофеин, сапонини и танини, за които се смята, че оказват благоприятно въздействие върху енергията и мозъчната функция .

Макар че проучванията върху хора са установили смесени резултати, други проучвания показват, че допълнителният прием на екстракт от гуарана самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества в дози от 37,5-300 mg може да помогне за повишаване на вниманието, бдителността и ефективността на паметта .

Малко проучване, проведено сред 10 атлети, занимаващи се с петобой, също установява, че приемът на 300 mg гуарана може да помогне за намаляване на усещането за натоварване и за подобряване на спортните и когнитивните резултати .

turkey tail capsules

Въпреки че гуараната по принцип се смята за безопасна, приемът на добавки с нея може да доведе до странични ефекти като повишен сърдечен ритъм и тревожност, когато се приема във високи дози .

4. Bacopa monnieri 

Bacopa monnieri е растение, което расте във влажни и блатисти райони в Южна Азия. Използва се в аюрведичната медицина за лечение на различни заболявания, включително тревожност, безсъние и проблеми с паметта .

Когнитивните ефекти на Bacopa monnieri се дължат на концентрацията на тритерпеноидни сапонини, които са известни като бакозиди и имат невропротективни и когнитивно-укрепващи свойства .

Проучванията показват, че растението може да спомогне за повишаване на мозъчната функция и бдителността.

Един преглед на 9 проучвания, в които са участвали 518 души, установява, че приемът на около 300 mg екстракт от Bacopa monnieri дневно подобрява мозъчната функция, особено скоростта на обработка на информацията и времето за реакция .

maitake mushroom buy

Бакопа мониери като цяло се смята за безопасна, но при някои хора може да предизвика странични ефекти като храносмилателни проблеми и да реагира с някои лекарства .

5. Мента 

Простото вдишване на приятния аромат на етерично масло от мента, хибрид между мента (Mentha spicata) и водна мента (Mentha aquatica), може да помогне за повишаване на енергията, настроението, спортните постижения и бдителността.

cordyceps extract

Няколко проучвания показват, че вдишването на етерично масло от мента намалява умората и повишава бдителността, паметта и енергията.

Едно проучване, в което са участвали 144 души, установява, че излагането на аромата на етерично масло от мента повишава бдителността и подобрява паметта

Етеричното масло от мента има добър профил на безопасност. Все пак никога не трябва да поглъщате етерично масло, освен ако не сте го обсъдили с вашия доставчик на здравни услуги, тъй като приемането на твърде много етерично масло от мента може да бъде токсично .

6. Розмари

Подобно на ментата, ароматът на етеричното масло от розмарин може да помогне за подобряване на когнитивните способности.

Вдишването на етерично масло от розмарин позволява на съединенията в маслото, наречени терпени, да навлязат в кръвния поток, откъдето могат да въздействат директно върху мозъка .

Проучване, проведено сред 20 възрастни, установява, че излагането на етерично масло от розмарин, което се разпръсква във въздуха, води до подобряване на изпълнението на когнитивни задачи, включително такива, които включват бързина и точност .

chaga mushroom powder

Друго малко проучване при 8 възрастни показва, че консумацията на 250 ml вода, съдържаща екстракт от розмарин, води до подобряване на представянето при компютъризирани когнитивни задачи .