Министърът на финансите на България заяви, че страната проучва възможностите за криптоплащания: Доклад

Правителственият служител добави, че според него е малко вероятно България да се превърне в основен център за криптоминьори, много от които, както се съобщава, обмислят да напуснат Казахстан.

Асен Василев, заместник министър-председател по европейските фондове и министър на финансите на България, заяви, че страната членка на ЕС проучва възможностите за въвеждане на механизъм за криптоплащания.

Според доклад на Bloomberg от петък Василев е заявил, че правителството обсъжда с Българската народна банка, както и с хора от индустрията, за да проучи криптоплащанията „в краткосрочен до средносрочен план“. Той обаче добави, че е малко вероятно България да се превърне в основен център за криптоминьори – според съобщенията много от тях обмислят да напуснат Казахстан на фона на политическите сътресения и прекъсванията на интернет.

Българското правителство може би все още е един от най-големите HODLers в света.

Това е случаят, поради конфискуването на 213 519 Bitcoin (BTC) от подземна престъпна мрежа преди бичия подем през 2017 г. – оценени на приблизително 3,5 млрд. долара по това време, но повече от 8,2 млрд. долара към момента на публикуването. Не е ясно дали длъжностните лица са продали криптовалутите по онова време или продължават да държат цифровите активи.

Като член на Европейския съюз България е една от само осемте държави, които не са приели еврото, и не би имала непременно полза от въвеждането на цифрово евро сред участващите централни банки. През юни 2021 г. правителството и представители на Българската народна банка заявиха, че възнамеряват да приемат еврото от 2024 г. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви през март, че цифровата валута може да бъде въведена едва през 2025 г., ако не и по-късно.

През 2021 г. федерално съдебно жури в САЩ призна собственика на базираната в България криптоборса RG Coins Росен Йосифов за виновен в заговор за извършване на рекет и пране на пари. Българският гражданин си е сътрудничил с други лица в схема, която е измамила около 900 американци с повече от 7 млн. долара. Той е осъден на десет години затвор.

Научете повече от блога на Crypto365:

Как биткойн носи финансова грамотност на всички?

Упътване за банките, които приемат Биткойн

Крипто зима? Coin Bureau казва, че цифровите активи са напълно различни от последния мечи пазар – ето защо

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Топ анализатор прогнозира „окончателна капитулация“ за Bitcoin (BTC) и Ethereum (ETH) преди бичия обрат

Виж следваща

Индия иска да въведе цифрова рупия и да обложи с данък печалбите от криптовалути

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.