Как се става математически гений?

Колко пъти сте чували някой да казва СЪСТЕЗАТЕЛНА МАТЕМАТИКА „Не мога да се справям с математиката“? Вероятно и вие сте го казвали. Благодарение на този стряскащ страх повечето от нас често са се питали дали има тайно хапче, което трябва да вземат, за да се превърнат в математически гений – дори само за деня на последния изпит?съвети

Знам… Пожелах си такова, когато бях ученик, особено на финала по тригонометрия в училище. Това беше единственият случай в avigea.net живота ми, когато нямах абсолютно никаква представа за изпита. Пожелах си да ме дари с някаква математическа магия дори само за 20 минути. Това щеше да спаси живота ми, буквално.

Ако някога тайно сте си мечтали да объркате учителя, да станете говорител на класа или тайната икона на учениците/родителите, както и бъдещият Ойлер, значи сте попаднали на правилното място! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се превърнете в математическия ботаник на класа…

Златното правило

Дори и след като сте се затруднили, продължете да работите върху заданието си. Не седете и не гледайте в нея: мислете усилено; докато се изтощите; МАТЕМАТИКА след това се върнете на следващия ден и опитайте отново. Това ще е неприятно, но този дискомфорт е усещането, че мозъкът ви се разтяга, за да приеме нови способности.

Знаете ли, че?

През 2011 г. проучване на университета „Джон Хопкинс“ установи, че малките деца със силно развито „чувство за число“ – способността да оценяват числата – са по-добри и на тестовете по математика. 

Изследователите предполагат, че това означава, че avigea способността за работа с числа може да е нещо, с което хората се раждат.

Когато Алберт Айнщайн умира през 1955 г., мозъкът му е изваден и съхранен за бъдещи научни изследвания.

 Много учени са го изследвали и макар резултатите им avigea понякога да са били противоречиви, мнозина твърдят, че мозъкът на Айнщайн се е различавал от този на другите“, което го прави математически гений.

Медицинските скенери, мобилните телефони, резултатите от търсенето в Google, планирането на полети, прогнозирането на глобалното затопляне и много други неща са свързани с математика на високо ниво.

Как да станете математически гений

Научете логиката и процеса на решаване на даден проблем

Разберете, че математиката е последователна. Много хора смятат, че преди да започнат, трябва да запомнят понятия и формули или да набележат отговора avigea в главата си. Това не е продуктивно. Вместо това се опитайте да разберете концепциите, които стоят зад математиката. Ако видите как и защо работи едно уравнение, ще можете по-лесно да го запомните в краен случай.

Теорията на математиката може да изглежда сложна, но с малко упорита работа можете да започнете да я разбирате. В часовете по математика не се колебайте да питате защо. Защо работи Питагоровата теорема? Как работи квадратното уравнение на логическо ниво?

Купете си няколко книги по математика

Някои учители разубеждават учениците да си купуват авигея самостоятелно книги по математика по причини, за които не съм много сигурен. Горещо ви препоръчвам да се поглезите с някои интересни книги по математика, за да се запознаете с често сложния математически език. 

Колкото по-бързо се сблъскате с литературата самостоятелно, толкова по-бързо ще разберете математическите идиоми. За да станете гений на математиката, първо трябва да сте наясно с нейния език!

Поемете дълбоко въздух…

Една от най-големите пречки да се превърнете в математически гений е обикновеният страх! Ако предполагате, че сте лоши по математика, когато сбъркате някоя задача, ще възприемете това като потвърждение на това предположение. Ще си помислите: „Знаех си, че не съм добър в това. Какъв е смисълът?“

 Ако в момента се затруднявате с математиката, не си мислете: „Лош съм по математика“. Вместо това си помислете: „С малко упорита работа знам, че мога да подобря уменията си“. Трябва да преодолеете замръзването на мозъка, което получавате, когато за първи път погледнете към предизвикателството.

Упражнявайте се и още малко

Ученето на математика е като ученето да свириш на инструмент. Не можете да очаквате да станете майстори в рамките на ден или два. Трябва да се упражнявате усилено, за да стигнете до възможно най-добрата мелодия. Това е като изучаването на нов език. Колкото повече се упражнявате, толкова по-добре го владеете.