Индия иска да въведе цифрова рупия и да обложи с данък печалбите от криптовалути

Индия планира да пусне дигитална версия на рупията, превръщайки се в последната страна, която се присъединява към бързането за създаване на виртуални валути, подкрепяни от държавата.

Централната банка на страната очаква да въведе валутата „с помощта на блокчейн и други технологии“. Това ще се случи по някое време през новата финансова година, която започва през април, според индийския министър на финансите Нирмала Ситхараман.

Представяйки годишния бюджет на Индия пред парламента във вторник, Ситхараман заяви, че цифровата рупия ще „даде голям тласък на цифровата икономика“.

Тя не даде повече подробности за това какво ще включва стартирането, колко широко може да се използва цифровата рупия в началото или какво въздействие може да има тя.

Популярността на цифровите плащания в Индия нарасна драстично от края на 2016 г., когато министър-председателят Нарендра Моди забрани двете най-големи банкноти в рупии в страната. Освен местни играчи като Paytm, към бума на безналичните плащания (Безналичните плащания или казано с други думи- безкасовите плащания, са прехвърляне на парични средства от сметката на платеца по сметката на получателя. Извършават се чрез участието на банката като посредник, въз основа на т.нар. платежно нареждане от страна на титуляра. Безкасовите плащания намират приложение в най-различни сфери на живота и бизнеса. Има много различни методи за извършване на безкасов превод и форми на плащане по тази линия) в Индия се присъединиха и някои от най-големите технологични компании в света, включително Google (GOOGL) и Facebook (FB).

Съобщението идва в момент, когато други големи икономики напредват със собствените си планове за въвеждане на виртуални версии на собствените си валути. През последните две години Китай изпробва своя цифров юан в големи градове. Той е един от само трите метода за плащане, достъпни за спортисти, официални лица и журналисти, присъстващи на Зимните олимпийски игри в Пекин този месец.

Европа и САЩ също проучват възможностите за цифрово евро и цифров долар. И Европа, и САЩ подчертават важността на намаляването на финансовия риск, който носи всяка електронна валута.

Индия от години изразява загриженост относно криптовалутите и как най-добре да се регулират цифровите активи, като понякога дори флиртува със забрана на криптовалутите. Миналата година криптирано формулирано предложение, публикувано на уебсайта на индийския парламент, предполага, че правителството проучва планове за „забрана на всички частни криптовалути в Индия“.

Централната банка често е изразявала опасения, че криптовалутите могат да се използват за пране на пари и за финансиране на тероризма.

Няма забрана за криптовалутите

В речта си във вторник Ситхараман предположи, че властите са готови да продължат да разрешават търговията с криптовалути в страната, макар и с някои регулации. Тя заяви, че индийското правителство ще наложи 30% данък върху доходите от виртуални цифрови активи.

„Наблюдава се феноменално увеличение на трансакциите с виртуални цифрови активи“, каза Ситараман. „Мащабът и честотата на тези трансакции наложиха да се предвиди специален данъчен режим“.

Речта за бюджета беше посрещната с въздишка на облекчение от индийските инвеститори в криптовалути, а експерти от индустрията посочиха забележките на Ситхараман като знак, че третата по големина икономика в Азия няма да забрани виртуалните валути.

„Надявам се да видя намаляване на страха от забрана на криптовалутите в Индия.“ – написа във вторник в Туитър Нишал Шети, основател на платформата за криптовалути WazirX. „Много неща трябва да се разопаковат тук, но като цяло това е много положителна стъпка напред за крипто екосистемата в Индия“.

Виртуалните валути станаха привлекателни за индийците след началото на пандемията. Макар че правителството не поддържа оценки за това колко хора търгуват с криптовалути, в медийни съобщения се посочва, че в страната може да има близо 20 милиона криптоинвеститори, като се цитират експерти от индустрията.

„Данъчното облагане на виртуалните цифрови активи или криптовалутите е стъпка в правилната посока. Тя дава така необходимата яснота и увереност на индустрията“, заяви Сумит Гупта, съосновател на CoinDCX, най-голямата борса в Индия.

Научете повече от блога на Crypto365:

Крипто зима? Coin Bureau казва, че цифровите активи са напълно различни от последния мечи пазар – ето защо

Нововъведения на пазара – Безплатно NFT? Първият DEFI на Cardano!

Ето защо за търговците на Етериум моментната му ниска стойност е маловажна

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Министърът на финансите на България заяви, че страната проучва възможностите за криптоплащания: Доклад

Виж следваща

Крипто зима? Coin Bureau казва, че цифровите активи са напълно различни от последния мечи пазар – ето защо

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.