Как да съхраняваме мъх – подробно ръководство

Мъхът е едно от най-простите растения, които могат да се използват за художествени проекти. Консервираният мъх се използва и за направата на нещо, което прилича на жива стена от мъх на закрито. зелен чай

Как да съхраняваме мъх – подробно ръководство

Мъхът е едно от най-простите растения, които могат да се използват за художествени проекти. Консервираният мъх се използва и за направата на нещо, което прилича на жива стена от мъх на закрито. 

Причината, поради която консервираният мъх трябва да се използва на закрито, е теглото на водата, която задържа. 

Изграждането на стена от жив мъх в дома е скъпо заради изискванията за дренаж. По-безопасната алтернатива е да се използва консервиран мъх. 

Предвид факта, че съществуват хиляди видове мъх, можете да похарчите цяло състояние, купувайки пакети с мъх от магазините за изкуство и занаяти. Най-достъпният подход е да си наберете собствен мъх и да се научите сами да го консервирате. дафинов лист

Това е изключително достъпен проект, който изисква само две решения. Глицерин и денатуриран алкохол. 

Четете нататък, за да откриете прост процес от 4 стъпки за запазване на всякакъв вид мъх 

Мъхът се консервира с разтвор от 1 част метилов хидрат плюс 2 части глицерин, смесени с 3 части топла вода. Консервираният мъх може да загуби цвета си. За възстановяване на цвета или за придаване на желания цвят на мъха могат да се използват хранителни оцветители, акрилни бои или активни бои за влакна. 

Събиране на мъх за консервиране 

Ако купувате мъх и искате да го консервирате, той вече трябва да е чист. Събраният мъх, взет от дивата природа, трябва първо да се почисти, за да се отстранят всички полепнали частици. 

В дивия мъх може да има червеи, бактерии, плесени и гъбички. За да го дезинфекцирате и да го почистите, готов за консервиране, отстранете корените, всички свободни остатъци, изплакнете листата и го оставете да изсъхне. пчелен прашец ползи

За редки находки от мъх, които искате да отглеждате повече, научете как да отглеждате мъх на закрито, за да можете да го държите наоколо, при поискване, за всеки проект, за който ви хрумне да го използвате. 

Консервираният мъх е окончателен. След като мъхът е напоен с глицерин, той не може да бъде съживен, както изсушеният мъх.

Смесете разтвор за консервиране 

Цветовете върху мъха се запазват с помощта на глицерин. Текстурата се запазва с метилхидрат (денатуриран алкохол). биопедия

За запазване само на цвета се използва глицеринът (понякога наричан глицерол). Метилхидратът се добавя към сместа, за да се запази текстурата на мъха. 

Съотношението, което трябва да се използва, е 2 части глицерин и 1 част метилхидрат с 3 части топла вода.  

Накиснете мъха

За да подейства консервантът, той трябва да има време да подейства. Дайте му поне десет минути, като целият мъх е потопен. Ако имате плитка купа и висок вид мъх за консервиране, може да се наложи да го обърнете и да го накиснете отново, за да се гарантира, че консервантът ще подейства. 

Накиснете всички листа на мъха за десет минути в разтвора, след което ги извадете, за да изсъхнат. 

Често се случва мъхът да изплува на повърхността на водата, затова имайте нещо под ръка, което да го натежи. Пластмасов лист с поставен отгоре камък ще задържи мъха под водата. 

Частите, които плуват над водата, няма да бъдат покрити с консерванта. Натежете, за да сте сигурни, че ще го поеме. 

Изсушаване на мъха

Най-дългата част от процеса на консервиране е времето за сушене. Когато го извадите от разтвора, изстискайте възможно най-много влага от растението, след което го поставете върху хартиена кърпа, за да го оставите да изсъхне на въздух. biopedia.bg

Ако консервирате партиди мъх, може да се наложи да повторите процеса толкова пъти, колкото е необходимо, докато обработите целия мъх, който искате да консервирате. 

Как да съхраняваме и боядисваме мъх 

Когато мъхът изсъхне, той умира. Цветът му избледнява. Към глицериновия разтвор може да се добави багрило, за да се възстанови цветът или да се промени изцяло. Ето защо можете да закупите консервиран мъх в толкова много цветове. 

Консервираният мъх е вода с оцветител. Оцветителят може да бъде от активна боя за влакна, хранителен оцветител или акрилна боя, смесена в топла вода. Активните багрила за влакна трябва да се смесват с хладка вода. 

Колкото по-светъл е цветът на мъха, толкова по-добре ще поеме боята. Еленовият и испанският мъх (въпреки че технически не са истински мъхове) поемат по-добре боята, защото са по-светли. 

Много по-лесно е да се боядиса бял мъх, отколкото да се превърне бледозелен или кафяв мъх в лилав или червен с помощта на боята. 

Ако работите с истински мъх, чийто цвят се е изчерпал по време на процеса на консервиране, същите стъпки могат да върнат цвета в консервирания мъх. 

Използване на подходящ съд

Използвайте достатъчно дълбок контейнер, за да попие количеството мъх, което поставяте в него. 

За малко количество малък пластмасов контейнер за еднократна употреба би бил по-подходящ от тенджера за готвене.

Особено ако използвате акрилна боя, а не оцветител, който би бил безопасен за храни. 

Избягвайте замърсяването на кухненски купи и тенджери за готвене с бои, като използвате пластмасови контейнери за еднократна употреба.  

За по-лесна работа с мъха са подходящи пластмасови тави. Нещо в стила на котешка тоалетна. Плоска основа и високи повдигнати краища с достатъчно място, за да разбъркате мъха в боята и да го обърнете, ако се наложи. 

Време за накисване на боите

Оставете мъха да се накисне в боята за по-дълго време, за да се абсорбират цветните пигменти. Мъхът може да бъде оставен в продължение на дни в затворен съд, накиснат в боята. 

Предпазвайте ръцете си, когато боравите с мокър боядисан мъх

След като сте постигнали желаната от вас плътност на цвета, носете гумени ръкавици, когато отстранявате мъха, защото в противен случай ръцете ви ще се оцветят. 

Постелете тава с листове кухненска кърпа, върху която да поставите боядисания мъх, за да изсъхне.

Когато го изваждате, изстискайте възможно най-много вода, след което сложете мъха върху хартиената кърпа да изсъхне. Може да отнеме 24 часа или повече, преди да стане готов за работа. 

След като изсъхне, той ще изглежда като истински мъх. Той обаче ще бъде мъртъв, така че върху запазения мъх може да се използва вода, за да се издуха прахта. 

Консервираният мъх се обработва със стъпките, описани по-горе. Изсушеният мъх е просто дехидратиран. Поливането на изсъхналия мъх може да го върне към живот. 

Пръскането на консервиран мъх няма да го извади от покой, защото глицеринът го убива. Оцветителят му придава цвят. 

След като мъхът е консервиран и боядисан, той може да се използва за всякакъв интериорен декор. Дори като заместител на някои от най-добрите видове мъх за бонсаи, без да е необходимо да се вдига шум, за да се поддържа мъхът жив и подрязан. 

Често задавани въпроси, свързани с това как да запазите мъха

Могат ли да се съхраняват лишеи? 

Лишеите и мъховете са най-подходящи за консервиране в глицерин. Същата техника на накисване в разтвор на глицерин запазва мъховете и лишеите. Добавянето на денатуриран алкохол запазва текстурата. 

Причината, поради която консервираният мъх трябва да се използва на закрито, е теглото на водата, която задържа. 

Изграждането на стена от жив мъх в дома е скъпо заради изискванията за дренаж. По-безопасната алтернатива е да се използва консервиран мъх. 

Предвид факта, че съществуват хиляди видове мъх, можете да похарчите цяло състояние, купувайки пакети с мъх от магазините за изкуство и занаяти. Най-достъпният подход е да си наберете собствен мъх и да се научите сами да го консервирате. 

Това е изключително достъпен проект, който изисква само две решения. Глицерин и денатуриран алкохол. 

Четете нататък, за да откриете прост процес от 4 стъпки за запазване на всякакъв вид мъх 

Мъхът се консервира с разтвор от 1 част метилов хидрат плюс 2 части глицерин, смесени с 3 части топла вода. Консервираният мъх може да загуби цвета си. За възстановяване на цвета или за придаване на желания цвят на мъха могат да се използват хранителни оцветители, акрилни бои или активни бои за влакна. 

Събиране на мъх за консервиране 

Ако купувате мъх и искате да го консервирате, той вече трябва да е чист. Събраният мъх, взет от дивата природа, трябва първо да се почисти, за да се отстранят всички полепнали частици. 

В дивия мъх може да има червеи, бактерии, плесени и гъбички. За да го дезинфекцирате и да го почистите, готов за консервиране, отстранете корените, всички свободни остатъци, изплакнете листата и го оставете да изсъхне. 

За редки находки от мъх, които искате да отглеждате повече, научете как да отглеждате мъх на закрито, за да можете да го държите наоколо, при поискване, за всеки проект, за който ви хрумне да го използвате. 

Консервираният мъх е окончателен. След като мъхът е напоен с глицерин, той не може да бъде съживен, както изсушеният мъх.

Смесете разтвор за консервиране 

Цветовете върху мъха се запазват с помощта на глицерин. Текстурата се запазва с метилхидрат (денатуриран алкохол). 

За запазване само на цвета се използва глицеринът (понякога наричан глицерол). Метилхидратът се добавя към сместа, за да се запази текстурата на мъха. 

Съотношението, което трябва да се използва, е 2 части глицерин и 1 част метилхидрат с 3 части топла вода.  

Накиснете мъха

За да подейства консервантът, той трябва да има време да подейства. Дайте му поне десет минути, като целият мъх е потопен. Ако имате плитка купа и висок вид мъх за консервиране, може да се наложи да го обърнете и да го накиснете отново, за да се гарантира, че консервантът ще подейства. 

Накиснете всички листа на мъха за десет минути в разтвора, след което ги извадете, за да изсъхнат. 

Често се случва мъхът да изплува на повърхността на водата, затова имайте нещо под ръка, което да го натежи. Пластмасов лист с поставен отгоре камък ще задържи мъха под водата.