4 най-добри гъби за възстановяване и възпаления

След дълга тренировка вероятно ще почувствате умора и болки в мускулите. Продължителните периоди на упражнения са чудесни за физическото здраве и психическото благополучие, но тялото ви се нуждае от време, за да си почине и да се възстанови от временното възпаление, причинено от интензивните упражнения.Mahama’s Life School

chaga powder

Функционалните гъби могат да подпомогнат процеса на възстановяване и да се справят с възпаленията в организма след тренировка.агенти на недвижими имоти

Прочетете нататък, за да научите повече за четири от най-добрите гъби за намаляване на възпалението, увеличаване на издръжливостта и улесняване на възстановяването.

1. Кордицепс за повишаване на достъпността на кислорода

Гъбата Кордицепс има дълга история на употреба от китайците и тибетците за подобряване на здравето на дихателните пътища и за увеличаване на енергията и издръжливостта сред хората, живеещи на голяма надморска височина

lion mane mushroom capsules

Тази репутация е подкрепена от последните изследвания, които показват, че кордицепсът има положителен ефект върху способността на организма да използва ефективно кислорода. Тази гъба подобрява ефективността на физическите упражнения, като увеличава наличието на кислород в организма. 

Кордицепсът има и противовъзпалителни качества. Въпреки че краткотрайното възпаление е нормален резултат от интензивните физически упражнения, дългосрочното възпаление може да бъде вредно за организма ви.

Кордицепсът може да помогне при възпалението и да върне тялото ви към нормалното състояние по-бързо след тренировка (той може да бъде и ценно допълнение към вашата предтренировъчна програма – научете повече за това как да го използвате тук!)

2. Рейши за борба с увреждането от свободните радикали

Рейши е мощна гъба, която традиционно се използва за подпомагане на умората, увеличаване на дълголетието и поддържане на имунната система.

Проучванията показват, че рейши повишава благоприятната активност на имунната система, подпомага регулирането на нивата на кръвната захар, съдържа много антиоксиданти и показва ефективна антивирусна и антибактериална активност. 

turkey tails

Тези широкообхватни ползи могат да спомогнат за подобряване на общото здравословно състояние, но именно антиоксидантният компонент на рейши го прави особено ценен за възстановяване при физически упражнения. 

Продължителните физически упражнения създават оксидативен стрес от свободните радикали в организма, но богатите на антиоксиданти храни и добавки могат да помогнат за справяне с вредните ефекти на оксидативния стрес.

3. Антродия камфората при умора

Antrodia camphorata, гъба, произхождаща от Тайван, исторически се използва за насърчаване на енергията и здравето на черния дроб. Поради значителните си нива на антиоксиданти Antrodia camphorata може да помогне при оксидативен стрес след тренировка.

Също така е доказано, че помага при умора след тежки упражнения, което я прави чудесен избор за добавка след тренировка.

maitake mushroom

4. Кралски тромпет за повече антиоксиданти

Гъбите кралски тромпет са пълни с антиоксиданти, особено с жизненоважните хранителни вещества ерготионеин и селен. Доказано е, че тези гъби поддържат здравословни нива на холестерола и помагат за намаляване на теглото, както и имат положителен ефект върху здравето на костите. 

Добре известно е, че редовните физически упражнения могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло и за изграждане на силни кости и мускули. Употребата на Царския тромпет в комбинация с физическите упражнения може да подпомогне тези ползи, като същевременно подпомага възстановяването от оксидативен стрес чрез осигуряване на важни антиоксиданти.

cordyceps mushroom

Как да добавите гъби, благоприятстващи възстановяването, към вашата програма

Съществуват убедителни доказателства, че функционалните гъби подпомагат цялостното здраве, като същевременно помагат в процеса на възстановяване след тежки физически упражнения. Но кое е най-подходящото време за прием на гъби след тренировка за оптимално възстановяване?

Мускулните болки обикновено достигат своя пик между 24 и 72 часа след периода на тренировка, така че обмислете употребата на гъби веднага след тренировка, за да подпомогнете процеса на възстановяване. 

Om Mushroom Superfoods предлага прахове от единични гъби, ако искате да приемате само Кордицепс или Рейши. За още повече ползи опитайте сместа Restore, която комбинира King Trumpet, Cordyceps, Reishi и Antrodia camphorata за мощна комбинация от гъби. 

Просто загребете и добавете праха към сок, вода или закуска след тренировка. Нямате време да смесвате праха в храната или напитката? Опитайте вместо това удобните капсули и подпомогнете възстановяването след тежко физическо натоварване.

chaga mushrooms

Ейми Смит е писателка, преподавателка и майка на шест деца, която се грижи за здравето си и живее в малко имение в провинциална Пенсилвания. Тя създава информативно онлайн съдържание за различни клиенти в областта на естествения начин на живот, здравето и благосъстоянието, семейството и родителството.