Как да получите лиценз за недвижими имоти в 8 стъпки

И така, решили сте да станете агент по недвижими имоти? Поздравления! Време е да започнете работа. Към 2020 г. в САЩ има повече от 1,46 млн. брокери на недвижими имоти, а броят им само ще се увеличава с треската на жилищния пазар през 2021 г. Продажбата на недвижими имоти е привлекателна кариера за много хора заради гъвкавостта, автономността и, разбира се – заплащането. Средно брокерите на недвижими имоти получават заплата, близка до средната за САЩ – малко над 80 хил. долара. Въпреки това, на практика няма ограничение за размера на парите, които един брокер на недвижими имоти може да спечели. След като агентът по недвижими имоти изпълни изискванията за лицензиране в своя щат, небето наистина е предел.имот за инвестиция

Често задавани въпроси за лиценз за недвижими имоти

1. Колко печелят агентите на недвижими имоти?

Според Бюрото за трудова статистика на САЩ агентите по недвижими имоти печелят средно 83 886 USD.

2. Колко време е необходимо, за да се придобие лиценз за агент по недвижими имоти?

В зависимост от изискванията за лицензиране на недвижими имоти във вашия щат, които обикновено включват 40-150+ часа официално обучение и обучение и явяване на изпит за лицензиране, получаването на лиценз за недвижими имоти може да отнеме от три до шест месеца.BolgarCapital

3. Колко струва лицензът за недвижими имоти?

Цената на лиценза за недвижими имоти може да варира в зависимост от това къде ще преминете задължителния образователен курс, който може да струва от 300 до 1000 USD. Освен това таксите за кандидатстване за лиценз за недвижими имоти, снемане на пръстови отпечатъци и проверка на миналото, както и таксите за държавен изпит за лиценз обикновено ще ви струват между 100 и 200 USD, така че трябва да предвидите общо 500-1 200 USD.

4. Мога ли да получа лиценз за недвижими имоти онлайн?

Да, в някои щати има онлайн курсове за попълване на предварителните условия. Въпреки това повечето щати изискват изпитът да бъде положен лично чрез доставчик на изпити от трета страна.

5. Къде да положа изпита за лиценз за недвижими имоти?

В зависимост от вашия щат има определени градове и изпитни центрове, където можете да се явите на изпит за лиценз за недвижими имоти. След като подадете заявление за явяване на изпита, местната комисия за недвижими имоти ще ви предостави тези подробности.

6. Каква е разликата между агент по недвижими имоти и брокер на недвижими имоти?

Агентът по недвижими имоти е лицензиран специалист по продажби на недвижими имоти, който е признат от държавата, в която работи. AREALTOR® е термин с търговска марка, използван за описание на лицензиран агент по недвижими имоти, който е приет в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Само тези, които са членове на NAR, могат да се считат за брокери на недвижими имоти.

Как да получите лиценз за недвижими имоти

1. Проучете изискванията за лицензиране и образование във вашия щат.

Първо се ориентирайте в ситуацията. Изискванията за предварителните курсове за лицензиране и заявленията за лицензиране са различни във всеки щат. Консултирайте се с вашата комисия по недвижими имоти, за да разберете какво се изисква за получаване на лиценз.

В повечето щати се изисква:

образование на колежанско ниво по основите на недвижимите имоти, включително титули, актове, договори и собственост на имота

Постоянно пребиваване в щата, в който се подава заявлението за лиценз

Минимална възраст 18 години или повече

проверка на криминалното минало

Курсове се предлагат лично и онлайн, но курсовете и училището трябва да бъдат одобрени от органа за лицензиране на недвижими имоти във вашия щат. Преди да платите за училище за недвижими имоти, уверете се, че то е акредитирано и признато от вашия щат.

Взаимност на лицензите за недвижими имоти

Ако вече сте лицензиран агент по недвижими имоти и се премествате през границите на щата, проверете дали новият ви щат има споразумение за реципрочност с щата, в който е издаден лицензът ви. Ако съществува споразумение за реципрочност, може би вече отговаряте на предварителните изисквания за лицензиране. Това не означава, че не се нуждаете от лиценз в новия щат – но може да успеете да прескочите една или две стъпки в процеса на лицензиране.

Например Айдахо има споразумения за реципрочност с Уайоминг, Орегон и Монтана. Ако имате лиценз за недвижими имоти в Айдахо, не е необходимо да посещавате предварителни курсове за недвижими имоти, ако кандидатствате за лиценз в един от другите три щата. Изисква се обаче да се явите на специфични за щата части от изпита в Уайоминг, Орегон и Монтана.

В други части на страната също има споразумения за реципрочност – прочетете това ръководство, за да научите повече за тези споразумения, ако се интересувате от придобиване на лиценз за недвижими имоти в други щати.

2. Изпълнете изискванията за образование.

Ставането на агент по недвижими имоти изисква време и финансови инвестиции. Това означава, че преди да започнете, ще искате да разберете какви ресурси ще ви трябват, за да си осигурите бюджет.

Например, някои училища за подготовка за лицензиране се събират за определен брой занятия в продължение на няколко седмици, докато други ви позволяват да преминавате през курсовете със собствено темпо. Знайте какви са възможностите ви и изберете тази, която е подходяща за вашия начин на живот и график. По същия начин цената на курсовете за придобиване на предварителен лиценз варира в зависимост от училището и държавата, но можете да очаквате да платите между 200 и 1000 USD за курсовете си. Ето кратък справочник за броя часове, които всеки щат изисква за предварителното обучение за лиценз за недвижими имоти: