Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията е медицинска система, основана на убеждението, че тялото може да се лекува само. Тези, които я практикуват, използват малки количества естествени вещества, като растения и минерали. Те вярват, че те стимулират лечебния процес.Mahama’s Life School

Тя е разработена в края на 1700 г. в Германия. Разпространена е в много европейски страни, но не е толкова популярна в Съединените щати.коучинг

Как действа?

Основното убеждение, което стои зад хомеопатията, е „подобното лекува подобно“. С други думи, нещо, което предизвиква симптоми при здрав човек, може – в много малка доза – да лекува заболяване с подобни симптоми. Това има за цел да задейства естествените защитни сили на организма.

Например, червеният лук кара очите ви да сълзят. Ето защо той се използва в хомеопатичните средства за лечение на алергии. Лекарства за други заболявания се правят от отровен бръшлян, бял арсен, смачкани цели пчели и билка, наречена арника.

Лекарите хомеопати (които се наричат още „хомеопати“) отслабват тези съставки, като добавят вода или алкохол. След това разклащат сместа в рамките на процеса, наречен „потенциране“. Те вярват, че тази стъпка пренася лечебната същност. Хомеопатите също така вярват, че колкото по-ниска е дозата, толкова по-силно е лекарството. Всъщност много от тези лекарства вече не съдържат никакви молекули от първоначалното вещество. Те се предлагат под различни форми, като захарни гранули, течни капки, кремове, гелове и таблетки.

По време на срещата хомеопатът ще ви зададе редица въпроси за вашето психическо, емоционално и физическо здраве. Те ще предпишат лекарството, което най-добре отговаря на всичките ви симптоми. След това ще адаптират лечението за вас.

Можете също така да закупите хомеопатични лекарства без рецепта в аптеките и магазините за здравословни храни. Дозировката и качеството на тези продукти зависят от производителя.

Какви състояния се лекуват с хомеопатия?

Тя се използва при голямо разнообразие от здравословни проблеми, включително при някои хронични заболявания:

Алергии

Мигрена

Депресия

Синдром на хроничната умора

Ревматоиден артрит

Синдром на раздразнените черва

Предменструален синдром

Може да се използва и при дребни проблеми като натъртвания, одрасквания, зъбобол, главоболие, гадене, кашлица и настинка.

Не използвайте хомеопатични лекарства при животозастрашаващи заболявания, като астма, рак и сърдечни заболявания, или при спешни случаи. Също така трябва да избягвате да го използвате вместо ваксини. Някои хомеопатични продукти, наречени „нозоди“, се предлагат на пазара като алтернатива на ваксините, но няма изследвания, които да доказват тяхната ефективност.

Действа ли?

Изследванията са разнопосочни. Някои проучвания показват, че хомеопатичните средства са полезни, докато други не го потвърждават. Критиците обясняват ползите с плацебо ефекта. Тогава симптомите се подобряват, защото вярвате, че лечението действа, а не защото наистина действа. Това може да накара мозъка да освободи химикали, които за кратко облекчават болката или други симптоми.

Лекарите са разединени, защото някои от теориите, които стоят зад хомеопатията, не съответстват на принципите на химията и физиката. Учените твърдят, че лекарство без активна съставка не би трябвало да има ефект върху организма.

Какви са рисковете?

FDA контролира хомеопатичните лекарства. Но тя не проверява дали те са безопасни или ефективни. Като цяло повечето от тях са толкова разредени, че не предизвикват никакви странични ефекти. Но има и изключения. Хомеопатичните лекарства могат да съдържат голямо количество активна съставка, например тежък метал, която може да бъде опасна.

Пример: През 2016 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата издаде предупреждение срещу използването на хомеопатични таблетки и гелове за никнене на зъби поради възможни рискове за здравето на бебета и деца.

Ако смятате да опитате тези алтернативни методи на лечение, посъветвайте се с Вашия лекар. Той може да се увери, че те са безопасни и няма да взаимодействат с други лекарства, които приемате.