От какъв вид дърво са направени дървените играчки?

Това е прост въпрос с не толкова прост отговор. Детските играчки могат да бъдат изработени от много различни видове дървесина – не само от един вид.Malchugani

Може би сте родител, който пазарува дървени играчки – любопитен да разбере с какво точно си играе детето ви.

Може би вие самият сте дърводелец – развълнуван да започнете нов проект за дървена играчка от типа „направи си сам“.пъзели

Елате с мен на един бърз и информативен краш курс „Дърво за дървени играчки 101“! 

В края на тази статия ще знаете много повече от 99% от населението!дървени играчки

От каква дървесина се изработват детските играчки? Коя дървесина е най-подходяща за направата на детски играчки? Как да изберете подходящата дървесина за следващата играчка на детето си?

Твърда дървесина срещу иглолистна дървесина за играчки

Преди да се запознаем с конкретните видове дървесина, използвани за играчки, нека научим основите. За да го опростим, хората казват, че има две основни категории дървесина: твърда дървесина и мека дървесина.малчугани

По-точно, всеки вид дървесина попада някъде в този спектър – и характеристиките на твърдата или меката дървесина имат значение за използването ѝ като играчка.

Каква е разликата?

Твърдата дървесина е по-плътна, по-издръжлива и по-трудна за рязане – затова повечето експерти твърдят, че от твърда дървесина се правят по-качествени играчки. Тя има повече текстури, шарки и цветове – затова дървесината (и играчките, направени от нея) са по-скъпи. Някои по-екзотични видове твърда дървесина може да са трудни за намиране за закупуване.плюшени играчки

Меката дървесина е по-малко плътна, по-малко издръжлива и по-лесна за рязане. Меката дървесина е подходяща за по-големи играчки, но не е идеална за малки играчки. Малките парчета са склонни да се напукат или разцепят – което не би било идеално за детски играчки. Меката дървесина е по-евтина. То обикновено се произвежда масово в дървесни ферми и е широко достъпно за закупуване.

Кой е по-добър за детски играчки?

За играчка, която ще издържи на износване – и ще остане за поколенията – изберете играчки, изработени от твърда дървесина (или изберете твърда дървесина, за да направите играчките си).

Но това не е толкова черно-бяло, колкото може би си мислите. Разбира се, от по-качествена (твърда) дървесина се произвеждат по-качествени играчки, но твърдата дървесина струва повече – и играчките от твърда дървесина също.

Да, експертите по дървообработване познават най-добре дървесината. Те имат дългогодишен опит в работата с различни видове дървесина.

Но твърдя, че техните стандарти за качество на дървесината са по-високи от тези на средния потребител (като вас и мен). За останалите – може би нямаме нужда от играчка, изработена от първокласна дървесина – особено ако тя струва колкото ръка и крак.

За някои хора компромисът си заслужава – по-евтина играчка, направена от по-евтина дървесина.

Моето мнение? Точно както шофьорът на Tesla, който гледа отвисоко на Prius – меката дървесина просто не може да бъде толкова лоша, колкото казват!

От твърда дървесина се правят по-качествени играчки, но това не означава непременно, че играчките от мека дървесина са нискокачествени.

Какво използват компаниите за дървени играчки

За да внеса яснота в дебата между твърдата и иглолистната дървесина, направих малко проучване и потърсих седемнадесет от най-известните марки дървени играчки в света – и каква дървесина използват за направата на своите играчки.

Изненада, изненада! Играчките на повечето компании за дървени играчки са изработени от твърда дървесина – особено разпространени са букът, брезата и каучуковото дърво. Играчките на няколко марки са изработени от иглолистна дървесина – по-специално бор, кедър и бас.